15 Temmuz Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi, milletin topyekûn mücadelesiyle birlikte püskürtüldü.

Türkiye'nin İstanbul ve Ankara başta olmak üzere tüm illerinde beraber yürütülen bu mücadelede 62'si polis, 5'i asker, 173'ü sivil toplam 240 şehit verildi.

EN ÇOK ŞEHİT VEREN İLÇE

Ankara'nın Kazan ilçesi gerçekleştirilen darbe girişiminde 4'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan kalkarak sivil halkı bombalayan F-16'ları engellemeye çalışırken açılan ateş sonucu 9 şehit, 92 gazi vererek en çok şehit veren ilçe oldu.

Kazan'da yazılan bu kahramanlık destanı ise, ilçeye ‘Kahraman' unvanının verilmek istenmesiyle taçlandırıldı.

ÖNCE ‘KAHRAMANLIK MADALYASI'

Darbe girişiminden yaklaşık 10 gün sonra ikinci bir Çanakkale ruhunun yaşandığı Kazan için ilk adım AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet Ceylan'dan geldi.

Ceylan yaşanan mücadelenin unutulmaması ve unutturulmaması nedeniyle, Ankara ve Kazan ilçesine ‘kahramanlık madalyası' verilmesi için Meclis Başkanlığı'na kanun teklifi sundu.

CHP'DEN ORTAK İMZA ÖNERİSİ

İlçeye ‘Kahraman' unvanının verilmesi konusu ilk olarak, CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç'un Kazan'da yaralanan vatandaşları hastanede ziyaret ettiği sırada gündeme geldi.

Gazileri ziyaret eden Koç, "CHP, MHP VE AK Parti'nin ortak imzasıyla olması uygun olur. CHP olarak altında imzamız olmasını isteriz." Diyerek unvanının verilmesine ilişkin teklif için ortak imza önerisinde bulundu.

KURTULMUŞ BAKANLAR KURULU'NA TAŞIDI

Ağustos ayında Kazan'ı ziyaret eden Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da Kazanlılara bir müjde verdi.

Kurtulmuş ziyaretinde halka seslendiği sırada ‘Gazi Kazan mı diyeyim, kahraman Kazan mı diyeyim. Kahraman Kazan dünyaya örnek olan bir kahramanlık destanını ortaya koydu.' sözleriyle, Kazan'a ‘kahraman' unvanının verilmesine ilişkin olarak bu unvanı Kazan halkının hak ettiğini kaydetti.

Ardından Kazanlıların ‘Kahraman' isteğini Bakanlar Kurulu'na taşıyacağını müjdeledi.

MHP TEK BAŞINA KANUN TEKLİFİ VERDİ

Tüm bu gelişmelerin üzerine sürpriz atak Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) kanadından geldi.

MHP geçtiğimiz Eylül ayında Kazan ilçesinin adının ‘Kahraman Kazan' olarak değiştirilmesine ilişkin hazırladığı Kanun Teklifi'ni, Ankara Milletvekili Erkan Haberal'in imzasıyla TBMM'ye sundu.

KAHRAMANMARAŞ'TAN SONRA İKİNCİ

Söz konusu isim değişikliğine ilişkin Kanun Teklifi'nin kabul edilmesi halinde ‘Kahraman Kazan', Kahramanmaraş ilinden sonra, bu unvanı alan ilk ilçe olacak.

Kurtuluş Savaşı'ndan önce adı Maraş olan Kahramanmaraş, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra İstiklal Madalyası'na layık görülmüş, kente daha sonra ise TBMM'nin kararıyla 7 Şubat 1973'te 'Kahraman' unvanı verilmişti.

BELEDİYE TABELAYI DİKTİ
Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilçeye geçtiğimüiz gün gerçekleştirdiği ziyaretinde, Kazan Belediyesi tarafından ilçenin girişindeki trafik tabelasının, "Kahraman Kazan" şeklinde değiştirilmesi ilgi çekti.

Erdoğan, "Sayın Cumhurbaşkanımız Kahraman Kazan'a hoşgeldiniz" pankartlarıyla karşılandı.

Bu da gösteriyor ki ilçe halkı da yönetimi de ilçenin adının ‘Kahraman Kazan' olarak değiştirilmesinden yana.