Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, gündeme ilişkin yaptığı basın toplantısında Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Mursi’nin de aralarında bulunduğu idam cezalarına ilişkin “Mısır yönetiminin bu cezaları derhal bozması çağrısında bulunuyoruz." dedi.

Mısır'da 106 kişiye verilen idam cezasının, adaletin infazından başka bir şey olmadığına vurgu yapan İbrahim Kalın, “İbret verici bir tablodur. Dün darbeye karşı çıkmayanlar bugün bu idam cezaları konusunda sessizdir. Kararlar sadece adaletin infazı değildir. Aynı zamanda bunlara sessiz kalmak ya da çok cılız cevaplar vermek aslında aklın ve vicdanın sükutundan başka bir şey de değildir. İdam kararlarına sessiz kalanlar, yarın muhtemelen işlerine geldiği yerlerde başka darbelere, idamlara da sessiz kalacaklardır. Geçmişte darbecilere destek verenlerin, darbecilerin onlara destek verenlerin akıbeti de bellidir. Türkiye net bir tavır almıştır. Bu tavrımızı farklı platformlarda ifade etmeye, dünya kamuoyunu bu noktada sesini yükseltmeye davet ediyoruz. Çabalarımız devam edecek." diye konuştu.

Hakkında idam cezası verilen 106 kişiden bir kaçının zaten ölmüş olduğunu aktaran Kalın şöyle konuştu: "Batı demokrasilerinin Mısır darbesi ve bu idam cezaları konusunda dünden beri, son derece cılız, öznesi olamayan açıklamalarını da esefle karşılıyoruz. Sessiz kalması kabul edilebilir bir durum değildir. Sayın cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi idam cezaları, sandığa giden Mısır halkına verilmiş bir idam cezasıdır. Mısır yönetiminin bu cezaları derhal bozması çağrısında bulunuyoruz. Uluslararası kuruluşlara bu yönde seslerini daha gür bir şekilde çıkartarak, Mısır'daki darbe yönetimi üzerine baskı kurmalarını, cezaların kaldırılmasını talep ediyoruz."

Sözcü İbrahim Kalın, Suudi Arabistan başta olmak üzere, Katar ve diğer körfez ülkeleriyle Türkiye’nin istişarelerinin devam ettiğine de işaret ederek, “Uluslararası girişim anlamında da şu anda mevcut mekanizmaları gözden geçiriyoruz. BM İnsan Hakları Komisyonu başta olmak üzere konuyla ilgili mekanizmaları harekete geçirmek için gerekli girişimleri yakın bir zamanda başlatmayı planlıyoruz.” dedi.

KIBRIS MÜZAKERELERİ

Kıbrıs'ta müzakerelerin ilelebet ucu açık bir şekilde devam edemeyeceğini de anlatan Kalın, “Müzakerelerde sadece Türk tarafının değil, Rum tarafının da samimi bir gayret içerisinde olması gerekir. Şu ana kadar yapılan görüşmelerde ortaya çıkan olumlu iklimi destekliyoruz. Bundan sonra da hem Kıbrıs Türk halkının yanında olmaya, hem de Kıbrıs'taki barış sürecini desteklemeye devam edeceğiz." açıklamasında bulundu.