Kalkınma Bakanlığı, Eylem Planlarının 1. İzleme Toplantısı’nın gerçekleştirileceğini açıkladı.
Kalkınma Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Doğu Anadolu Projesi (DAP), Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) ve Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında 2014-2018 dönemi için hazırlanan Eylem Planlarının 1. İzleme Toplantısı 20.04.2016 tarihinde Ankara Gölbaşı Vilayetler Evinde gerçekleştirilecek. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın Başkanlığında gerçekleşecek olan toplantıya, bölge kalkınma idareleri ve merkezi kamu kurum ve kuruluşu üst düzey yöneticileri ve bölge üniversitelerinden rektörleri de katılacak.
Konuya ilişkin Kalkınma Bakanlığı’ndan yapılan basın açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:
"Bilindiği üzere, GAP deneyiminden hareketle ve bu deneyimi diğer bölgelere de aktarmak maksadıyla 2011 yılında DAP, DOKAP ve KOP Bölge Kalkınma İdareleri tesis edilmiştir. Bu İdareler geniş katılımla Eylem Planları (EP) hazırlamışlardır. Bölgesel Gelişme Yüksek Kurulu tarafından 30 Aralık 2014 tarihinde onaylanarak yürürlüğe giren ve 2014-2018 dönemini kapsayan eylem planları kapsamında toplam 68 milyar TL ödenek tahsisi öngörülmüştür. İkinci GAP Eylem Planının temel amacı bölgede (Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Şanlıurfa, Siirt ve Şırnak) ekonomik büyüme, sosyal gelişme ve istihdam artışı sağlayarak vatandaşlarımızın refah seviyesini artırmak, hayat standardını yükseltmek, huzur ve mutluluğunu sağlamak olarak belirlenmiştir. Bu amaca ulaşabilmek için 5 ana gelişme ekseni altında 115 eylem yer almaktadır. Bu eylemlerin uygulanması için 50 adet sorumlu kurum ve kuruluş belirlenmiştir. Bu eylemlerin, gerçekleştirilmesi için 2014-2018 döneminde 26,7 milyar TL kaynak kullandırılması planlanmaktadır."
Açıklamada DOKAP EP’de bölgenin (Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon) ticaret ve turizm merkezi haline getirilmesi vizyonunun benimsendiği vurgulanarak, "Belirlenen vizyona ulaşabilmek için 5 temel gelişme ekseni altında, 128 eyleme yer verilmiş, 37 sorumlu kuruluş tayin edilmiştir. Bu eylemlerin hayata geçirilmesi için 2014-2018 döneminde toplam 10,4 milyar TL tutarında kaynak kullandırılması planlanmaktadır. DAP EP’de bölgenin (Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van) yüksek katma değerli tarım ve hayvancılık merkezi haline getirilmesi vizyonu altında 5 eksen ve 126 adet eylem belirlenmiştir. Bu eylemlerin uygulanması için 52 adet sorumlu kurum ve kuruluş belirlenmiştir. EP kapsamındaki eylemler için 2014-2018 döneminde yaklaşık olarak 21 milyar TL tutarında kaynak kullanılması öngörülmüştür" denildi.
"KOP EP ile bölgede (Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde) öncelikli olarak su ve doğal kaynak yönetimi odağında çalışmalar yürütülecektir" denilen açıklamada, "Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray illerinin sosyal ve ekonomik dezavantajları azaltılacaktır. Bu şekilde nihai olarak bölgenin rekabet gücünün ve yaşam kalitesinin artırılması hedeflenmektedir. Bu hedeflere ulaşmak amacıyla eylem planında 5 gelişme ekseni belirlenmiş olup 31 kuruluşun sorumlu olduğu 92 eylem için toplam 9,9 milyar TL tutarında kaynak kullanılması öngörülmektedir. Toplantı ile eylem planlarındaki 2014-2015 yıllarındaki ilerlemelerin gözden geçirilmesi, başarılı uygulamaların yayılması, uygulamada yaşanan sorunlara çözüm getirilmesi, ihtiyaç ve önceliklerin müzakere edilmesi, eylem planlarında görev ve sorumluluğu olan tüm tarafların bir araya getirilerek faaliyetler arası koordinasyon ve tamamlayıcılığın sağlanması hedeflenmektedir" ifadelerine yer verildi.