CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, KOBİ’lere ödedikleri prim ve vergi kadar sıfır faizli kredi vereceklerini açıkladı. Kamu bankalarının yandaş şirketlerin değil, KOBİ’lerin finansörü olacağını belirten Böke, “Tarımda kullanılan mazotta ÖTV’yi kaldıracağız. Kadının iş hayatını girmesi için sosyal ve ekonomik ortam yaratacağız.” dedi.

CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, partisinin ekonomik programlarının genel hatlarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. CHP’nin ekonomik programının insanı önceleyen politikalarla oluştuğunu ifade eden Böke, Türkiye’nin uzun zamandır konuştuğu temel sorunları olduğuna işaret etti. Bu dönem içinde ücretlilerin gelirinde önemli oranda erime olduğunu ifade eden Böke, açlık sınırı bin 300 lira olan ülkede, asgari ücretin bile bu miktarın altında kaldığına dikkat çekti. Emeklilerin önemli bir kısmının da açlık sınırı altında ücret aldığına işaret eden Böke şunları söyledi: “Bütün bunların öncelikle giderilmesi gerekiyor. 11 milyon emeklimiz ve asgari ücretli ciddi bir gelir erimesiyle karşı karşıya. Bunların giderilmesi için öncelikle emeklilerimize dini bayramlarda birer maaş ikramiye vereceğiz.”

KOBİ’LERE SIFIR FAİZLİ KREDİ

Türkiye’de istihdamın yüzde 70’ini KOBİ’lerin sağladığının altını çizen Böke, KOBİ’leri çağa uyabilecekleri, kendi kendine kayıt içine girme isteği duyabilecekleri bir yapıya kavuşturmanın devletin yükümlülüğü olduğunu vurguladı. KOBİ’lerin finansal kaynaklara ulaşımını da kolaylaştıracaklarını kaydeden Böke, mevcut hükümetin ekonomiyi özellikle kayıt dışına ittiğini bunun da haksız rekabete yol açtığını söyledi.

KOBİ’lerin finansal sorunlarını çözümlerken, tüm bunları önleyecek ve kayıt içine girmeyi özendirecek sistem getireceklerini anlatan Böke şu görüşleri dile getirdi: “KOBİ’lere şöyle diyeceğiz. ‘Ödediğin prim ve vergi kadar sıfır faizli kredi kullanabilirsin’ Burada bir taşla birkaç kuş vuracağız. Hem KOBİ’leri kayıt içine girmeye teşvik edeceğiz, hem vergiyi arttıracağız hem de KOBİ’nin finans sorununa çözüm getireceğiz hem de haksız rekabeti önleyeceğiz. Krediyi de bugün iyi çalışmayan kamu bankalarını iyi çalışır hale getirerek vereceğiz. Sayıştay raporlarından kamu bankalarının nasıl çalıştığını görüyoruz. Örneğin Halkbank bir KOBİ bankası olarak kurulmuş ama öyle çalışmıyor, yandaş şirketlerin finansörü olarak çalışıyor. Biz öyle yapmayacağız, biz KOBİ’lerin gerçek istihdam ve üretim yapabilmesi için finans kaynağı olarak kullanacağız. Bu da bir tercih meselesi.”

Uzun vadede çeşitli teşvikler ve kooperatifleşme konusunda destekleri arttıracaklarını anlatan Böke, AKP hükümetinin tekne ve yatlara ÖTV’siz mazot satmayı tercih ederken kendilerinin üretim yapan çiftçiye ÖTV’siz mazot satacaklarını vurguladı.

İKİ KADINDAN 1’İ ÇALIŞMAK İSTİYOR

Kadınların iş hayatına katılmasını da çok önemsediklerini belirten Böke, “Her iki kadından 1’i çalışmak istiyor. Kadın ya çocuğu olduğunda ya da bakacağı bir ebeveyni olduğunda çalışma hayatını bırakmak zorunda kalıyor. O zaman görevimiz kadınların üzerindeki bu yükleri kaldırmak. Bunun için kreşler, sosyal bakım evleri ve ekonomik yardımlar yaparsanız kadın sosyal ve ekonomik hayata dahil olur.” Dedi. Kreşle hem kadının iş hayatından kopması önlenirken hem de insana ilk günden yatırım yaparak, yarının ekonomisinin temellerinin atılacağını vurgulayan Böke, "Anaokullarına yapılan her 1 TL’lik yatırım, ekonomide 7 TL’lik canlanma oluşturuyor. Kreşin inşası, öğretmen, güvenlik, servis, yemek gibi sektörlerde ekonomik canlanmaya da yol açacağını böylece sadece kadına iş değil, erkeklere de iş imkânı sağlanacak." diye konuştu.