Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kütahya Milletvekili Prof. Dr. Alim Işık, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun parti Genel Başkanları ve yönetimlerini muhatap almak yerine milletvekillerine bakanlık teklifi götürmesinin yanlış olduğunu söyledi. Davutoğlu’nun muhalefet milletvekillerine ‘kapalı zarfla bakanlık teklifi’nin genel başkanını ve yetkili organını tanımamak anlamına geldiğini belirten Işık, “Zarf herhalde çekle beraber. Alışık onlar bu tür işlere. Yıllardan beri bu tür işleri çok iyi bilirler. Para ve makam işlerini çok iyi değerlendirdikleri için o zarfın içinde ne olduğunu giden milletvekilleri bilecektir.” Diye konuştu.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kütahya Milletvekili Prof. Dr. Alim Işık, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun muhalefet milletvekillerine ‘kapalı zarfla bakanlık teklifi’ ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan Ahmet Davutoğlu’na yeniden geçici hükümeti kurma görevini verdiğini belirten Işık, “Kalıcı hükümeti kuramayan bir milletvekiline geçici hükümeti kurma görevi vermesi anlamlı ve manidardır. Bu işin başından beri nasıl tezgahlandığının ve nasıl yeniden Türkiye’nin seçime götürülmek istendiğinin bir göstergesidir.” dedi.

Cumhurbaşkanı’nın 7 Haziran seçim sonuçlarına baktığından AKP’nin tek başına iktidar olamayacağını görür görmez kafasında yeniden erken seçimi koyduğunu kaydeden Işık, “Davutoğlu’da bu işi yürütmekten görevli vekil olarak değerlendirmiştir ve bugün yetkiyi vermiştir. Davutoğlu’nun bugüne kadar partileri muhatap alarak yaptığı görüşmelerin aksine bu görevi almadan demek ki belli imiş Cumhurbaşkanının görüşmelerini yapmışlar, görev alacağını yüzde 100 emin bir pozisyonda görüp ben milletvekilleriyle teker teker görüşürüm istediğime bakanlık teklifini veririm gibi bir yol tercih etmiştir. Bu yol yanlış yoldur bu yol anayasaya aykırı bir yoldur. Bu yolu Davutoğlu’na tavsiye edenler eminim ki Davutoğlu’nun iyiliğini istemeyenlerdir. Davutoğlu’nun başarılı olmasını istemeyenlerdir. Davutoğlu’na anayasa suçu işletmek isteyenlerdir. Anayasa açıktır 116. Maddesinde Cumhurbaşkanını 45 günlük sürede hükümet kurulamaması halinde Meclis Başkanına danışarak seçimleri tekrar edebileceğini ifade etmekte. Bunu kullanmıştır. 114. Maddede de Cumhurbaşkanını milletvekillerinden birini Başbakan olarak seçim hükümeti kurmak üzere Başbakan olarak görevlendireceğini, bu Başbakan da Meclis Başkanından parti gruplarıyla görüşerek sayıları belirleyip teklifleri aldıktan sonra o kişilere milletvekili olma veya dışarıdan bağımsız olma şartıyla bakanlık teklif edileceğini açıkça yazmasına rağmen partileri muhatap almayıp doğrudan milletvekillerine bu teklifi götürebileceğini söyleyerek partilerin içerisine fitne tohumu saçmayı tercih etmiştir.” diye konuştu.

'MİLLETVEKİLLERİNE BAKANLIK TEKLİFİ GÖTÜRMESİ YANLIŞTIR'

Başbakan’ın partileri muhatap almak yerine milletvekillerine bakanlık teklifi götürmesinin yanlış olduğunu vurgulayan MHP Kütahya Milletvekili Işık, “Bu hiçbir şekilde siyasi etiğe uymaz. Siyasi nezaketle hiçbir şekilde değerlendirilmez ama bir siyasi partinin içine fitne tohumu atma girişimi olarak değerlendirilir ki bu Davutoğlu için çok kötü tehlikeli bir yoldur. Muhatapları bellidir siyasi partilerin genel başkanlarına, grup yöneticilerine ve yetkili organlarına bu yetki anayasa tarafından verilmiştir bunu kullanırsa kendisi adına da doğru iş yapmış olur. MHP ve CHP zaten hükümet kurma çalışmaları döneminde koalisyon kurma teklifi ile gelmediği için bir araya gelinemeyen Davutoğlu ile seçim hükümetine üye verilmeyeceği açıklaması yapılmıştır. MHP’nin bu konuda ki tavrı nettir.” şeklinde konuştu.

Anayasadaki açık hükme rağmen, siyasi parti genel başkanlarını muhatap almayarak bir partinin milletvekiline dışarıdan bakanlık teklif etmenin o partinin genel başkanını ve yetkili organını tanımamak ve yok saymak olduğunu hatırlatan Işık, “Partiyi içten karıştırma operasyonudur. Bunların 13 yıldır yaptığı iş budur. Bir partinin içini karıştırmak adına bu fitne tohumunu defalarca saçmışlar ve birçok konuda örneğin Meclis Başkanlığı seçimi öncesi Baykal’ı CHP Genel Başkanı izni bilgisi olmadan cumhurbaşkanını çağırdığı, yine HDP’den Celal Doğan’ı çağırıp görüştüğü gibi bazı partilerin içeriden kırılma yaratılması için bu tür bazı kişilerle irtibat kurup genel başkana ben seni tanımıyorum senin bir hükmün yok anlamında bir konuma itecek uygun olmayan bir davranış. Buna MHP kapalıdır, nettir tavrı.”

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun muhalefet milletvekillerine ‘kapalı zarfla bakanlık teklifi’ ile ilgili MHP'li Işık şunları söyledi: “Zarf herhalde çekle beraber. Alışık onlar bu tür işlere. Yıllardan beri bu tür işleri çok iyi bilirler. Para ve makam işlerini çok iyi değerlendirdikleri için o zarfın içinde ne olduğunu giden milletvekilleri bilecektir. Yanlış yoldalar eğer HDP ile beraber olmak istemiyorlarsa anayasanın bu hakkı o partiye de verdiğini unutmamalılar. Her partiye verilmiştir partiler bu hakkı çekinebilirler o zaman yol bellidir. Şimdiye kadar siz hükümet kurma çalışması döneminde HDP’ye koalisyon ortağı olarak gitmediniz şimdi beraber kuracaksınız.”