HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, iç güvelik paketi görüşmeleri sırasında genel kurul görüşmelerini ‘angarya ve zorla çalıştırılma’ gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuruda bulunduğunu söyledi. Anayasa Mahkemesi'ne 1 kuruşluk, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne 1 centlik dava açacağını belirten Kaplan, "Bu meclisin itibarını 1 cente indirdikleri için 1 cent tazminat talebi olarak 1 milletvekili olarak bu angarya çalışmayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne bugün itibariyle başvurusunu yaptım." dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Günlerdir sabahladıkları güvenlik torba paketi görüşmelerinde gelinen son nokta bugün sabah 06.30’da kavgalı bir oturumdan eve gitmek olduğunu kaydeden Kaplan, "AK Parti grubu çoğunluğuna dayanarak meclisi 5 Nisan tarihine kadar her gün 24 saat çalıştırma kararı aldı. Biz bu çalışma tarzının iç tüzüğe ve anayasaya aykırı olduğunu söyledik. 24 saat çalıştırılan milletvekillerinin, kavgaların, yaralamaların, hakaretlerin AKP meclis başkanvekillerinin keyfi yönetim tarzlarının ve bütün bunların mal olduğu meclis itibarının ve gelinen noktanın sonucunda yaptığımız başvurular Meclis başkanlık divanı tarafından 3 Mart’ta AK Parti çoğunluğuna dayanılarak reddedildiği için biz angaryadan zorla çalıştırmadan ve sadece angarya değil kötü muamele işkenceden Avrupa insan hakları sözleşmesinin 3 zorla çalıştırma yasağından anayasamızın 18. Maddesinde var, ayrıca Avrupa insan hakları sözleşmesi 4. Maddesinde var bu meclisin itibarını 1 cente indirdikleri için 1 cent tazminat talebi olarak 1 milletvekili olarak bu angarya çalışmayı Avrupa insan hakları mahkemesine bugün itibariyle başvurusunu yaptım.” diye konuştu.

Meclis Genel Kurulu'nun artık 5 yıldızlı turunç renkli bir otele dönüşmüş durumda olduğunu ifade eden Kaplan, "Ben artık bundan haz almıyorum. 30 yıllık bir ceza avukatı olarak bundan haz almıyorum. Ama bu mecliste yapılan hukuksuzlukların zorbalığın diktatörlüğün çoğunluk diktasının da esiri değiliz. Biz bu faşizim paketine başından beri sonuna kadar direniş göstereceğimizi söyledik. Sonuna kadar da direniyoruz. Bizim sayemizde 17 Şubat’ta başladıkları bu pakette gele gele geldikleri madde sayısı 46’dır. 132 madde var önümüzde uzun bir yol var 5 Nisan’da Meclis kapanacak. Sarsacağız arkadaşlar. Ya bu paketi geri alacaklar, ya bu paketi geçirdiklerinde burunlarından fitil fitil getirmiş olacağız. Gensorularla sarsacağız. Genel görüşme önergeleriyle sarsacağız. Bu meclisi kilitleyeceğiz. HDP olarak meclisi kilitleyeceğiz. Şuana kadar iç tüzükten kaynaklı demokratik muhalefetimizin yerini bir üst aşamaya taşıyoruz. Gensorularla hükümeti de bu emri verenleri de yaptıklarına pişman edeceğiz.” dedi.

'TEK ŞART PAKETİN GERİ ÇEKİLMESİ'

Bugün itibariyle saat 16.00’da Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapacağını belirten Kaplan, “Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda buradaki iç hukuk ile ilgili iç tüzük düzenlemesine karşı olan bir yolda bireysel başvuru yapacağım. Bireysel başvuru yolu açıldığında düzenleyici işlemlere ve yasama işlemlerine karşı bireysel başvuru yoluna gidilemiyordu. Ama Genel kurulun kararları eğer iç tüzük gibi düzenleyici bir işlem ise ve bu işlem ile angaryadan tutun işkenceye işkenceden tutun muhalefet hakkına kadar bu mecliste insan hakları hukuk anayasa ayaklar altına alınıyorsa ki 12 ayrı maddede aykırılık var bunu o boyutu ile iç hukukta ayrıca dava konusu yapıyoruz. İç hukukta da iktidar partisi cumhurbaşkanı ve başbakan talimatı ile bu paket ya geçecek ya geçecek talimatı ile bu meclisi bu hale soktukları için ve meclisin itibarını 1 kuruşa indirdikleri için 1 kuruşluk tazminat talebi ile iç hukukta başvurumu yapacağım. İç hukukta 1 kuruş, uluslararası hukukta 1 centlik itibarı kalmış meclisin ve hukuk olarak koruyacağız bunu arkadaşlar.” şeklinde konuştu.

Kaplan konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, “Müzakere olacağı belirtilen maddelerin Pervin hanım dile getirdi. Siz bir açıklama yaptınız hükümetten açıklamalar geldi. Cumartesi günü yapılan açıklamadan sonra bir yumuşama bekleniyordu. Gelinen noktada tam olarak neyi görmemiz lazım.” sorusuna kaplan, "Net olarak ne zaman hükümet paketi geri çekti komisyona ve 3 muhalefet parti grubunu çağırdı AKP ile gelin bunu görüşün dediği zaman buna inanacaksınız. Paket görüşülürken Meclis'te gelin görüşelim birşeyler yapalım önerileriniz varsa dikkate alalım.” "Tek şartınız paketin geri çekilmesi mi?" sorusuna Kaplan, "Tek şart budur. Biz pazarlık yapmıyoruz. HDP özgürlüklükleri, hakları pazarlık konusu yapmaz. Bizim farkımız bu diğer partilerden.” cevabını verdi.