CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, hazırladıkları ‘Sanat Alanlarına Yönelik Baskı ve Sansürler’ başlıklı raporu değerlendirerek, AK Parti iktidarının sanattan ve sanatçılardan korkusunun giderek arttığını saptadıklarını söyledi. Karakaş, sansürün çocuk programlarına da sıçradığını 'Pepee' örneği vererek açıkladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, her ay düzenli biçimde yayımladıkları ‘Sanat Alanlarına Yönelik Baskı ve Sansürler’ başlıklı raporun Mayıs nüshasını yayınladı. Karakaş, raporda 15 maddenin yer aldığını, bu maddelerde de görüleceği gibi, AK Parti iktidarının sanattan ve sanatçılardan korkusunun giderek arttığını saptadıklarını vurguladı. Karakaş, sansürün giderek çocuk programlarına da sıçradığını belirtti. Karakaş, ilerleyen günlerde gerçekleşecek seçim sonrası, bu baskıların ortadan kalkacağına ve Türkiye’ye özgürlük ortamı geleceğine inandıklarını belirtti.

CHP Kültür ve Sanat Platformu’nun Mayıs 2015 raporunda yer alan sansür ve baskılar şöyle:
"- Sanatçı Sarkis’in 56. Venedik Bienali’nde yer alan ‘Nefes’ isimli eseri için hazırlanan katalogda Rakel Dink’in kaleme aldığı metin nedeniyle Dışişleri ve Kültür ve Turizm Bakanlıkları ile bazı sergi destekçilerince kitabın dağıtımı engellendi.
- Antalya Devlet Senfoni Orkestrası’nca yorumlanacak olan, Fazıl Say’ın ‘Nazım Oratoryosu’, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün telefon emriyle, gerekçe belirtilmeden programından çıkarıldı. Devlet Çok Sesli Korosu da yaptığı bir açıklama ile bundan sonra koroda Fazıl Say ile birlikte çalışmama kararı aldığını duyurdu.
- İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Şehir Tiyatroları (İBŞT) oyuncularından Levent Üzümcü hakkında soruşturma açtı, Üzümcü, politik görüşü, 2013 Sosyalist Enternasyonal’de yaptığı konuşma, basına verdiği demeçler, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yüksek Disiplin Kurulu’na gönderilerek, İBŞT’den ihracı ve memurluk haklarının feshi istendi.
- Edirne Valiliği, Tiyatro Kumpanya’nın, ünlü şair Can Yücel’in şiirlerinden oluşturulan 'Can' adlı oyununun Edirne’de sahnelenmesini yasakladı. Oyun, daha sonra sokakta sergilendi.
- Eskişehir Film Festivali’nde gösterilmesi planlanan 'O.H.A: Oflu Hoca’yı Aramak' filmi festival gösteriminden çıkarıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, gerekçe olarak filmin eser işletme belgesine sahip olmamasını gösterdi. Filmin, geçen ay Ankara Film Festivali’ndeki gösterimine, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürünün SMS mesajı ile izin verilmiş; daha sonra Genel Müdür görevden alınmıştı.
- Sincan 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nden, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli
Ağbaba’ya bir mahkum tarafından gönderilen, içinde karikatürlerin de bulunduğu iki sayfalık mektuba, cezaevi idaresince ilginç bir sansür uygulandı. Karikatürlerin, İnfaz Hakimliği’nce 'Çizimlerde Cumhurbaşkanı’nın ve resmi kurum binalarının resimlerinin kullanıldığı ve bu çizimlerin kişi ve kurumları küçük düşürücü olduğu, alaya aldığı' gerekçesiyle verilen kararla sansürlendi ve mektuptan çıkarıldı.
- Bu yıl 'Arkadaşım Bienal' temasıyla 2. si düzenlenen 'Çanakkale Çocuk Bienali'ndeki Berkin Elvan ile ilgili bir çalışma nedeniyle ilkokul öğrencilerinin sergiyi gezmeleri, Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yasaklandı.
- Harbiye Açıkhava Tiyatrosu yönetimi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden gelen emir doğrultusunda, Fikir Kulüpleri Federasyonu’nun düzenleyeceği ‘Büyük Gençlik Buluşması’ konseri için salon tahsisini iptal ederek, konseri yaptırmadı.
- Maden Tetkik Arama (MTA) Enstitüsü Tabiat Tarihi Müzesi’ndeki müze tanıtımında 'insan evrimi' ile ilgili bölüm sansürlenerek, ziyaretçilerin bölümü gezmeleri engellendi.
- Ege Üniversitesi Rektörlüğü, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi İletişim Çalışmaları Topluluğu tarafından 8.si düzenlenen ‘Ege Belgesel Film Günleri’nin kampüs içindeki gösterimlerini yasakladı.
- Gazeteci Soner Yalçın, 'Kayıp Sicil-Erdoğan’ın Çalınan Dosyası' kitabında Bilal Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada bin 740 TL adli para cezasına çarptırıldı.
- Tiyatro ve sinema oyuncusu Defne Halman, 20. Sadri Alışık Oyunculuk Ödülleri töreninde yaptığı konuşmada 'Rumelihisarı Sahnesine mescit yapılmasına izin vermeyelim' dediği için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından hedef alındı. Erdoğan, "Sanatçı olduğu iddiasındaki birileri çıkıyor; ‘Biz buraya mescit yaptırmayız’diyor. Siz kimin bağından kimi kovuyorsunuz?" dedi.
- TRT Çocuk televizyonunda 'Pepee' isimli çizgi filmdeki bazı diyaloglar sakıncalı bulunduğu için yayından kaldırıldı. Sansür ve baskı, çocuk kanallarına da sıçradı.
- Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Bakanlık'ta önemli görevlerdeki pek çok kişinin hukuksuz olarak 'geçici görevlendirme' yoluyla pasifize edildiği ve bu görevlere Bakan'a yakın olan birileri atanarak, aynı makam için iki maaş ödendiği ortaya çıktı.
- Atatürk Kültür Merkezi (AKM) hala kapalı ve onarımına ilişkin bir gelişme yok."