TBMM Genel Kurulu'nun 84. birleşimi saat 14.00'te yoklamasız açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetiyor. Kamuoyunda torba kanunu olarak bilinen "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" görüşülüyor. Kanun Teklifinin 28. maddesi kabul edildi.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, bu torba kanunun son dakika önergelerinin her zaman için AK Parti'nin artık bir alışkanlığı hâline geldiğini ifade etti. "Önce önümüze 28'inci maddeyle ilgili bir önerge geldi, hemen arkasından bu petrol taşımacılığında KDV'nin kaldırılmasıyla ilgili önerge geldi, hemen arkasından bu 28'inci maddeyle ilgili önerge değiştirildi, 29'uncu madde olarak, madde ihdası olarak buraya getirildi." diyen Kaplan, HDP'nin emekçi halkın, yoksul halkın mağduriyetleri karşısında son derece duyarlı bir parti olduklarını kaydetti.

"HEP KENDİNİZE YONTUYORSUNUZ"

Kaplan, şöyle devam etti: "Zonguldak Kömür Havzası'nda yerleşimi olan, evi olan, mülkü olan ama hazineyle ihtilaflı olduğu için mağdur edilen yurttaşlarımızla ilgili düzenleme dışında, Halkların Demokratik Partisi olarak, özellikle TANAP'ın, BTC'nin, Mavi Akım'ın petrol boru hatlarıyla ilgili taşımacılıkta devletlerin ve şirketlerin vergiden muaf tutulmasıyla ilgili düzenlemelerin karşısındayız, burada birilerine bir şeyler yapılmak istendiğiyle ilgili halkımızı buradan uyarmak istiyorum, çok açık uyarıyorum. Bakın, Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı'nın taşımacılığına bakın. Bunların hepsi uluslararası sözleşmelerle yapılıyor. Buraya uluslararası sözleşme geliyor; bunlar, uluslararası sözleşme niteliğinde olan, devletlerin imzasını taşıyan, devletleri bağlayan, karşılıklılık ilkesi getiren bir hükmü bir torba kanuna son dakikada bir önergeyle koyup hangi şirketlere, hangi nakliye şirketlerine, hangi ülkelere hangi milyar dolarları harcayacaklarını, kazandıracaklarını buradan açıklamak zorundalar. Türkiye en pahalı doğal gazı tüketiyor, Türkiye en pahalı doğal gaz vergisini ödüyor, Türkiye en pahalı akaryakıtı tüketiyor, Türkiye dünyadaki en pahalı vergileri, dolaylı vergileri -benzinde, mazotta, akaryakıtta- Türkiye veriyor. Peki, vatandaşa niye vergi muafiyeti getirmiyorsunuz? Vatandaşa niye muafiyet yok, vatandaşa niye vergiyi indirmiyorsunuz? Şirketler, şirketler, şirketler; kendiniz, kendiniz, kendiniz, hep kendinize yontuyorsunuz! Ortaklığınızı Azerbaycan'da kurdunuz, Rusya'da ortaklığınızı kurdunuz, gittiniz Irak'ta ortaklığınızı kurdunuz, şirketleriniz belli. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığını da buna ortak ettiniz. Buradan götürüyorsunuz, kepçeyle değil vagon vagon götürüyorsunuz. Ama vatandaşın canına okuyorsunuz. Yüzde 80 dolaylı vergi yapıyorsunuz. Bu dolaylı vergi, benzinde vergi, mazotta vergi, doğal gazda vergi, keserken vergi, ödemedin vergi; bu vergiler lokantada, dükkanda, markette, tekstilde, tarımda, üretimde, her yerde vatandaşın cebine kazık olarak giriyor. Bu kazığın da sahibi… Bu kazığı iktidar olarak bu vatandaşa atmaktan artık yeter ya! Dönemin sonuna geldiniz, yeter bu kadar vergi, yeter bu kadar vergi muafiyeti."

"ÖNERGE GETİRİRSİNİZ; ERKEĞİ KADIN YAPARSINIZ, KADINI ERKEK YAPARSINIZ"

"Şirketleriniz kazanınca çok mutlu oluyorsunuz değil mi?" diye soran Kaplan, "Böyle son dakika önergeleriyle uluslararası sözleşmeleri burada değiştireceğinizi mi zannediyorsunuz? Burada İç Tüzük'ü çiğneyeceğinizi mi zannediyorsunuz? Plan ve Bütçe Komisyonu'nu oraya oturtup: 'Oy çokluğumuz vardır, Komisyon istediğini değiştirir, her şeyi yapar.' Tabii, önerge getirirsiniz erkeği kadın yaparsınız, kadını erkek yaparsınız, gücünüz var. Bu mantığa geldi demokrasi anlayışınız. Demokrasi anlayışınızı bu noktaya indirdiniz. Yanlış yoldasınız, yanlış yoldasınız, yanlış yoldasınız! Sizi uyarıyorum: Bakın, götürdünüz, götürdünüz artık götüremeyeceksiniz. 7 Haziranda sizin şirketlerinizin ve hepsinin hortumlarını keseceğiz. Bu seçimlerde bunu halka anlatacağız teker teker. Kimleri zengin ettiniz, hangi yandaş şirketleri zengin ettiniz, madende, petrolde, enerjideki hangi holdingleri basında desteklediniz, diğer maddede devam edeceğiz." şeklinde konuştu.