Samsun’da darbe girişimi sırası ve sonrasında meydanlara inen vatandaşlar demokrasi nöbeti tutmaya devam ediyor.
Türkiye’de 15 Temmuz 2016 tarihi akşamında yaşanan bir grup askerin başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminden sonra Samsunlu vatandaşlar bir an olsun Cumhuriyet Meydanı’nı boş bırakmadı.
4 gündür Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan vatandaşlar bu akşamda çocuklarıyla birlikte ellerinde Türk bayraklarıyla birlikte demokrasi nöbetine devam etti.
Vatandaşların nöbet tuttuğu Cumhuriyet Meydanı’na gelen Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Samsun Valisi İbrahim Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, halkı selamladı.
“Bunların hesabını fitil fitil getireceğiz”
15 Temmuz gecesi millete silah sıkanların Türk askeri olmadığını belirten Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, “Şanlı Türk ordusunun üniformasını üzerinde giyip de bu millete silah kaldıran Türk askeri değildir. Bunlar Türk askeri değil, Türk askeri olamaz. Bu anlamda bizim şanlı ordumuzun içerisindeki bu çürükler, bu hainler açığa çıktılar. Tek tek ayıklayacağız. Bunların ne ordumuzda ne de aramızda yeri yoktur. TBMM sizin iradenizin, Türk milletinin tecelligahıdır. Kurtuluş Savaşı’nda Samsun’dan başlayan yürüyüş, TBMM’nin kurulmasıyla devam ederken, TBMM sizin milli iradenin tecelligahı olarak hiçbir zaman saldırı altına girmemiştir. Bu gözü dönmüş caniler, bu teröristler, bu haşhaşiler milli iradenin tecelligahı meclisi bombaladılar. Bunun hesabını fitil fitil verecekler. Biz sizlerle beraber bunu sağlayacağız. TBMM, 2 gün önce bütün siyasi partiler, bütün milletvekilleri olarak, bütün genel başkanlar, başbakanımız ve meclis başkanımızın başkanlığında ortak bir bildiriye imza attılar. Bu birliktelik ruhunu iyi koruyalım. Bu bizim ihtiyacımız olan şeydir. Çünkü yarın bir gün bölücüler önümüze çıktığı zaman hep beraber durarak onları yok edeceğiz” dedi.
“FETÖ yok olacak”
Bugün de gözaltılar, tutuklamalar ve görevden almaların devam ettiğinin altını çizen Bakan Kılıç, “Gevşemek yok, meydanları boş bırakmayacağız. Ama şunu da unutmayalım: Hukukun içerisindeki biz dik duruşumuzu ortaya koyacağız. Bu onurlu, şerefli bayrağın ve bu milletin en büyük özelliği onurlu durmaktır. Biz bize yakışanı yapacağız. Dik duracağız ve hepsine gereken cevabı vereceğiz. Ama sizler buralarda, meydanlardan çekilmeyeceksiniz. Ta ki başkomutanımız ‘gidebilirsiniz’ diyene kadar. Bu haşhaşiler bu ülke için canını ortaya koymuş olan kardeşlerimizi de şehit ettiler. Hep polisimiz içerisinde hem de askerimizin içerisinde bunlara karşı duranları şehit ettiler. Bu FETÖ yok olacak. Yok olmaya mahkumdur. Başındaki de gelip burada hesap verecek. Samsunumuza özel bir teşekkürümüz var. Bu aziz şehir dimdik durdu. Samsun’da valimizle, milletvekillerimizle, büyükşehirimizle, askeri erkanımızla, hatırlayın askeri erkanımız o akşam buradaydı. Jandarma komutanımız da buradaydı. Bir tane haşhaşi vardı ve o gitti. Emniyetimiz buradaydı. Sivil toplumumuz buradaydı. Kısacası Samsun buradaydı” diye konuştu.