Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek ile yaptığı görüşmenin ardından Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri ile CHP Grubu'nda görüştü.

Görüşmeye ilişkin bilgi veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik, seçim konusunda daha çok kendilerinin endişelerine ilişkin bilgi almaya çalıştıklarını ifade etti.

'YSK BİLE KORKUDAN CUMHURBAŞKANI'NA TARAFSIZ OL DİYEMİYOR'

Kılıçdaroğlu'nun, 'Cumhurbaşkanının seçim propagandasına katılması, dinin siyasete alet edilip camilerde propaganda yapılması, bütün bürokrasinin kullanılıyor olması ve AKP'ye oy verin denilmesinin sağlanması, TRT gibi insanların vergileriyle kurulmuş bir kuruma dahi çıkılamaması' gibi konulardan bahsettiğini anlatan Özçelik, şu ifadeleri kullandı: "Kılıçdaroğlu, 'Yargı bağımsızlığının olmadığı yerde seçim güvenliği kesinlikle olmaz' dedi. Bunun dışında 'YSK bile Cumhurbaşkanı'na tarafsız ol diyemiyor korkudan' dedi. 'Bunlar koca hakim olmalarına rağmen bunlar söyleyemiyorlar' dedi. YSK'ya yapılan başvuruların reddedildiğini, Anayasa Mahkemesi'ne gidildiğini, süreçlerin yürümediğini, son derece eşit olmayan bir yarış içerisinde devam edildiğini söylediler." ifadelerini kullandı.

AKP'nin seçime belli bir süre kala özellikle 'kendi oylarının düştüklerini gördükleri anda kendi anket firmalarına iktidarda kalabilecekleri seviyedeki rakamları pompalatmaya başladıklarını' savunan Özçelik, AKP'nin HDP geçse bile yüzde 44 artıda gösterilmeye çalışıldığını ancak şu an yüzde 40'ın altına indiklerini öne sürdü.

'AKP'nin her türlü hileyi seçimde yapabileceğini' söylediklerini aktaran Özçelik, bunlardan çok endişe ettiklerini ve CHP olarak sandıkları korumaya çalıştıklarını kaydetti. Özçelik, "Bu insanlar elektronik ortamda birşeyler yapmaya başladıklarında çok vahim sonuçlar olabilir; siz seçim sonuçlarını bu işin gerçekten demokratik bir seçim süreci neticesinde adam gibi bir sayım yapılmadığı takdirde 'öyle hemen aman ne demokratik bir şey oldu' diye kabul etmeyin; mutlaka bunun neticesinde bizim de görüşümüzü alın çünkü Türkiye'nin geleceğiyle ilgili bir kader seçimdir bu. Maalesef sandık güvenliğiyle ilgili olaylar, çok büyük önem taşıyor ve hepimiz de onun üzerinde çalışıyoruz." diye konuştu.

'VALLAHİ O ZAMAN BENİ DE TUTAMAZSINIZ'

'CHP'nin seçim sonuçlarından neyi beklediğinin' sorulduğunu belirten Özçelik, "Bizim için başarı kesinlikle iktidar olmaktır dedik." şeklinde konuştu. 'HDP'nin barajı geçip geçmeyeceğine' ilişkin soruya da Özçelik, CHP'nin görüşüne göre HDP'nin barajı geçeceğini söylediklerini aktardı. 'HDP baraj altında kalırsa şiddet olur mu?' sorusunun da yöneltildiğini dile getiren Özçelik, kendilerinin HDP'nin barajı geçeceğini söylediğini vurguladı.

CHP'nin iktidar olması halinde Kürt sorununu da çözeceklerini, özgürlükleri getireceklerini, gerçek demokrasi ülkesi haline getireceklerini ifade eden Özçelik, Kati Piri'nin AB'nin 'Türkiye İlerleme Raporu'nunun ertelenmesinin seçimlerle ilgisinin bulunmadığının söylendiğini aktardı.

Piri'nin HDP'nin barajı geçememesi halinde bir şiddetin olmasından endişe ve korku duyduklarını söylediğini aktaran Özçelik, CHP olarak HDP'nin barajı geçeceğine inandıklarının altını çizdi. CHP olarak 'hileleri bertaraf etmek' için çok ciddi uğraştıklarını anlatan Özçelik, diğer partilerin de bu konunun üzerinde durması gerektiğini belirtti.

"Bir sonucu alalım da. Hayırlısıyla, hilesiz, hurdasız, doğru dürüst bir şey çıksa. Emin olun biz yüzde 30'un üstüne çıktık. Biz görüyoruz anketlerde ve bu adamlar da bal gibi yüzde 40 ve aşağıdalar." diyen Özçelik, şöyle devam etti: "Şimdi bu durumda Cumhurbaşkanı'nı meydanlara sürüp pombalayarak yüzde 44-45 diyecekler ve ondan sonra daha önce olduğu gibi Mansur Yavaş'a yaptıklarını yaparlarsa felaket olur diyoruz. O zaman ama o zaman vallahi beni de tutamazsınız."

AB ilerleme raporunun Türkiye için kritik bir rapor olacağını dile getiren Özçelik, Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi yönünde bir gelişme olması temennisinde bulundu. Seçim sonrası Kılıçdaroğlu'nun Brüksel'e davet edildiğini açıkladı.

'ANAYASAL REFORMA İHTİYAÇ VAR'

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri ise ziyaretinin Avrupa Parlamentosu İlerleme Raporu açıklanmasından sonra planlandığını belirterek "Seçimler için burada değilim. Raportör olarak sadece Avrupa Parlamentosu'nu ve düşüncelerini temsil etmiyorum, aynı zamanda Türk ortamlarla diyalog kurmak, Avrupa Parlamentosu'nda neler konuşulduğunu anlatıyorum. Muhalif değilim, muhalefet partileri gibi çalışmıyorum. Diyarbakır, İzmir ve İstanbul'a giderek, seçime nasıl baktıklarını, kaygılarını görmek istiyorum." dedi.

Belediye Başkanları, yerel halk, sivil toplum örgütleri ile görüşeceklerini belirten Piri, "Türk seçmenler siyasi partilerin kendilerine vaatlerini dinleyeceklerdir." ifadelerini kullandı. 'Seçim güvenliği kaygılarının olup olmadığına' ilişkin soruya Piri, "Güvenlikle ilgili bazı vakalar görüyoruz. Geçen hafta HDP bürolarına saldırıldı. Bu genel olarak Türk insanının ve hükümetin kaygısıdır. Bağımsız soruşturmanın yapılması konusunda hükümete yardım edebiliriz." karşılığını verdi.

HDP'nin parti olarak seçime ilk kez katıldığını hatırlatan Piri, "İlk defa HDP parti olarak seçimlere giriyor. Bu yüzde onluk barajı geçip geçmeyeceklerine ve çözüm sürecine nasıl yansıyacağı ve Meclis'te temsil edilip edilmeyeceği önemlidir. Seçimlerden sonra hangi parti gelirse gelsin anayasal reform ihtiyacına gitmek zorunda." şeklinde konuştu.