CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Davutoğlu’na, Ankara’daki bombalı saldırıya ilişkin üç bakanın açıklamasını dinleyip dinlemediğini sorduğunu, Davutoğlu’nun da ‘dinlemedim’ cevabını verdiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Elinizde liste var. Failleri biliyorsunuz. Bombayı patlatıyorlar ve siz kendinizi sorumlu hissetmiyorsunuz. İyi de bu ülkeyi kim yönetiyor?” diye sordu.

Kemal Kılıçdaroğlu, Intercontinental Otel’de TÜSİAD’ın siyasi parti liderleriyle buluşma toplantılarının ilk konuğu oldu. Ankara’daki bombalı saldırıya değinen Kılıçdaroğlu, “Şimdi olayı IŞİD çıkardı, PKK çıkardı’ diye ve bunları tespit etmişler diye neredeyse sevinç çığlıkları atacaklar. Anlamakta zorlanıyorum. Elinizde canlı bombaların listesi var. O iki kişinin adı da var. Ve bunlar uzun bir yol katediyorlar. Ankara’ya geliyorlar. Güvenlik güçlerinin elinde fotoğrafları da var. Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne 500 metre yakınlıkta olan bir yerde eyleme bomba koyuyorlar. Canlı bomba. Sorumlusu kim?” şeklinde konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmeye değinen Kılıçdaroğlu, “Sayın Başbakana söyledim; gelin bir şey yapın, başbakanlığınızı kanıtlayın. İki bakan ayrılmıyorsa siz görevden alın onları. Farklı bir profil çizin. İlk sorum şu oldu; siz 3 sayın bakanın televizyonda yaptığı açıklamayı izlediniz mi? İzlemediğini söyledi. Lütfen izleyin dedim. ‘Güvenlik açığımızı yok’ diyor. Güvenlik açığınız yoksa –o zaman rakam 95’ti- bu 95 kişi nasıl öldü? Sorulması gereken soru şu? Elinizde liste var. Failleri biliyorsunuz. Ankara’ya kadar gelip gömlekleri giyiyorlar. Kalabalığa giriyorlar, bombayı patlatıyorlar ve siz kendinizi sorumlu hissetmiyorsunuz. İyi de bu ülkeyi kim yönetiyor?” ifadelerini kullandı.

‘BİRİNCİ SINIF DEMOKRASİYİ BU ÜLKEYE GETİRECEĞİZ’

CHP iktidarında birinci sınıf demokrasiyi bu ülkeye getireceklerini belirten Kılıçdaroğlu, “Sizin CHP iktidarında rahatlıkla CHP’yi eleştirme özgürlüğünü getireceğiz. Çünkü eleştiriden korkan özgüvenini yitirmiş kişilerdir. Benim özgüvenim varsa, kendime güveniyorsam, eleştiriden ders çıkarma gibi bir kültürü benimsiyorsam neden korkacağım?” diye konuştu.

Türkiye’nin dış politikasının değişmesi gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “Son 7-8 yılda ortaya çıkan tablo. Eskiden bir sorun alanı değildi dış politika. Vardı ufak tefek sorunlarımız ama temel bir sorun değildi. Şimdi Türkiye’nin temel sorun alanı oldu. Sayın Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri geldiğinde de söyledim, en son kendisini ziyaretimde de söyledim. Türkiye’nin dış politikasının 180 derece değişmesi lazım. Dış politika milli olmak zorundadır. İktidarı ile muhalefeti ile herkes Türkiye’nin izlediği dış politikayı desteklemek zorunda. Kural budur. Siz dış politikayı mezhepçi bir anlayışa indirgerseniz, başka ülkelerin içişlerine karışırsanız, bu ülkelere Türkiye’den TIR’larla silah gönderirseniz, binlerce insanın, çocuğun ölümüne seyirci kalırsanız biz bunu nasıl destekleyeceğiz?”