CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Eğer bir iktidar partisinden milletvekili adayı görürseniz ona, 'Dünya Enerji Ajansı dünyanın en pahalı mazotu Türkiye'de' diyor. 'Neden böyle?' diye sorun." dedi. Kılıçdaroğlu, "Ona da itiraz ediyorlar. Ben eski maliyeciyim. Bütçe nedir, ekonomi nedir bilirim. Kul hakkı yemenin de ne menem bir bela olduğunu da bilirim. Petrol, dolar rafineri nedir kar payı nedir bilirim. 1 lira 21 kuruşa alıyorsun, kaça satıyorsun? 4 liradan. Biz 1,5 liradan vereceğiz diyoruz. Sen yatlara verirken sorduk mu?" şeklinde iktidarı eleştirdi.

Bartın Cumhuriyet Meydanı'nda partisinin mitinginde konuşan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Geçen seçimlerde şu veya bu nedenle CHP'ye oy vermemiş olan vatandaşımızı ikna edeceksiniz. 6 milyon 200 bin işsizimiz, 12 milyon yoksulumuz var. 2 milyon Suriyeliye ödenen 2,5 milyon dolar var. Atama bekleyen 350 bin öğretmen var. Emeğinin ürününün karşılığını alamayan çiftçimiz var. 13 yıl iktidar olan partinin önümüze koyduğu tablo içinize siniyor mu? Bu rakamlar devletin rakamları. 13 yıl önlerinde hiçbir engel olmadığı halde yapamadılar. Kendi çocukları KPSS'ye bile girmeden memur oldu. Bizim çocuklarımız hala atama bekliyor." dedi.

Mitinge katılan vatandaşlardan 4 yıllığına CHP iktidarı için oy istemeye çağıran Kılıçdaroğlu, "4 yıllığına ister tarlada ister caddede, ister kahvehanede, nerede olursa olsun beraber omuz omuza ülkemiz ve bayrağımız için sandığa gidelim. İnsanları bu şekilde ikna edeceksiniz. Ben de size söz veriyorum: Sizin için çalışacağım. Bu ülke için çalışacağım. Benim siyaset anlayışım, cebini düşünen siyaset değil, halkın cebini düşünen siyaset anlayışıdır. Halk kazanacak. Eğer bu ülkede herhangi bir vatandaşımızın çocuğu işsizse o ailenin derdi benim de derdim olacaktır. Her bir çocuğa iş bulacağız aş bulacağız, asıl hedefimiz bu olacak." diye konuştu.

Vatandaşların 'Başbakan Kemal' diye slogan attığı CHP lideri Kılıçdaroğlu, UNESCO yedek listesinde yer alan Bartın ve Amasra'nın doğal güzelliklerine dokundurtmayacakları sözü verdi.

Hükümetin 6 milyon 200 bin işsiz varken, Bakanlar Kurulu kararıyla yabancıların çalıştırılmasına dair karar aldığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, "6 milyon 200 bin işsizimiz var, siz bunlara iş bulacak yerde; yabancıları nasıl ülkeye getirip çalıştıracağımızın hesabını yapıyorsunuz. Geldiğimiz nokta bu. Eğer bir evde işsiz bir çocuk varsa o evde huzur yoktur. Anne baba bekler ki çocuğum iş bulacak da onu evlendireceğim diye. Yeni bir politika ve anlayışla devleti yöneteceğiz. Seçim bildirgemizde değimiz gibi refahı tabana yayacağız. Şimdi sorun şu: Biz bunu nasıl yapacağız? Eğer siz emekliyi korursanız, Ramazan ve Kurban bayramlarında bir maaş ikramiye verirseniz en azından rahat edecekler. Bunlar koro halinde emekliye parayı nasıl vereceksiniz diyorlar? Hayatımda duyduğum en ayıp sorulardan birisidir. Sen kaçak saray yaparken kaynağını sorduk mu? Saray için var, yandaşlar için, çocukların için var; emekli için yok." şeklinde konuştu.

'EMEKLİYE İKRAMİYE VERECEĞİM, HORTUMCULAR KAYBEDECEK'

Emeklilere yılda iki sefer bir maaş ikramiye verme sözüne itiraz edilmesine tepki gösteren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: "11 milyon emekliye sesleniyorum: Eğer onlar size kaynak yok diyorlarsa siz de 'kusura bakmayın bizde de oy yok' deyin. Oy vermeyin. Size bu toplumun vefa borcu var. Yıllar yılı bu ülke için ürettiniz. Şunu rahatlıkla söylüyorum. Sizin hakkınızı savunan, sizin için çaba harcayan, tek bir parti var, o partinin adı CHP'dir. Sakın bunu unutmayın. Sanıyorlar ki emekliye Ramazan ve Kurban bayramlarında birer maaş ikramiye verdik. Sanırsın ki sanki İsviçre bankasına para verdik. Kim kazanacak? Esnaf kazanacak, herkes kazanacak; ama bir grup kaybedecek? Kim onlar? Hortumcular. Telaşı ondan. Vereceğim göreceksin sen. Zaten benim amacım hortumcular kaybetsin. Bütün saraya giden hortumları keseceğim, parayı da vereceğim."

21. yüzyılın köle düzeni olarak tanımladığı taşeron sistemini kaldıracaklarını dile getiren CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Bakın yine parayı nerden bulacaksın diye soruyorlar. Yeri geldiği zaman Türkiye dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri diyorlar. Bunu ben de biliyorum. Para onlar için var, sizin için yok. Ama halkçı iktidarında para sizin için var, onlar için olmayacak. Bunu herkes bilsin." ifadesini kullandı.

'DÜNYANIN EN PAHALI MAZOTU TÜRKİYE'DE'

Çiftçiler için mazotu 1,5 lira yapacakları sözünü Bartın'da da yineleyen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "İki Trakya büyüklüğünde alan ekilmiyor. Çiftçi zarar ediyorum diyor. Saman ithal eden ülke olduk. Bir zamanlar sadece kendimize değil Ortadoğu'ya da ithal ederdik. Çiftçi için mazotu 1,5 lira yapacağız. Çiftçi üretecek ve kazanacak. Kimseye muhtaç olmayacak, gül gibi geçinecek. Esnaf da kazanacak. Bugün mazota yine zam geldi. Dünyanın en pahalı mazotu Türkiye'de. Eğer bir iktidar partisinden milletvekili adayı görürseniz ona, 'Dünya Enerji Ajansı dünyanın en pahalı mazotu Türkiye'de' diyor. 'Neden böyle?' diye sorun. Ona da itiraz ediyorlar. Ben eski maliyeciyim. Bütçe nedir, ekonomi nedir bilirim. Kul hakkı yemenin de ne menem bir bela olduğunu da bilirim. Petrol, dolar rafineri nedir kar payı nedir bilirim. 1 lira 21 kuruşa alıyorsun, kaça satıyorsun? 4 liradan. Biz 1,5 liradan vereceğiz diyoruz. Sen yatlara verirken sorduk mu? Yata gidip üretim mi yapıyorlar? Yata bunu verirken 1 lira 21 kuruşa veriyor ben de bunu 1,5 liradan vereceğim. Aynı zamanda elmas, yakutta, yatta ötv yok. Onların tercihi bu. Benim tercihim çiftçiden, üretimden ve halktan yana."

'13 YILDA 17 MİLYON İŞSİZ ÇIKARDILAR'

Yaşanacak bir Türkiye için mücadele edeceklerini belirten Kılıçdaroğlu, "13 yıl kredi açtık. 13 yılda geldiğimiz nokta hiç iç açıcı değil. Eski anlayışımızı, eski değerlerimizi bir tarafa bırakalım, yaşanacak bir ülke için yeni bir sayfa açalım. Eğer bunlar 13 yılda 6 milyon 200 bin işsiz yaratmışlarsa oturup düşünelim. 13 yılda 17 milyon yoksul yaratmışlarsa oturup düşüneceğiz. Ben 13 yıl değil 4 yıllık yetki istiyorum. 4. yılın sonunda bu güzel ülkede hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek, hiçbir aile yoksul olmayacak." dedi.

'BİZİM BAKANLARIMIZ BİRİLERİNİN ÖNÜNDE YATMAYACAK'

Konuşmasında siyasetin, cep doldurma ve köşeyi doldurma sanatı değil, vatandaşın mağduriyetini giderme sanatı olduğunu hatırlatan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle bitirdi: "Ben de size söz veriyorum. Günde 6 saat 24 saat sizin için çalışacağım. Sizin için alın teri dökeceğim. Benim döktüğüm her alın terinin size helal olsun diyeceğim. Benim çocuklarımın yatak odalarında boy boy para kutuları olmayacak. Ayakkabı kutuları olmayacak. Benim bakanlarım birilerinin önünde yan gelip yatmayacak. Her kuruşun hesabını vermek boynumuzun borcu olacak. Her kuruşun hesabını vereceğiz şaha kalkmış bir ülke istiyoruz. Birilerinin önünde eğilip bükülen değil, onurlu duran bayrağını koruyan, haklının hakkını koruyan bir Türkiye'yi inşa edeceğiz. Bunun yolu üretimden geçiyor. Türkiye çalışırsa gençliğine istihdam sağlarsa, saman ithal eden değil üreten ülke olursa olur. Her şeyimiz var eksik olan namussuz siyaset, eksik olan ahlaklı siyaset. Çıkaracağım kanunun ilki temiz siyaset yasası. Kirlilikten siyaseti arındıracağız. Siyaset cep doldurma köşeyi doldurma sanatı değildir. Vatandaşın mağduriyetini giderme sanatıdır. Bu ülke için yeni bir sayfa açacağız."

Kılıçdaroğlu, Bartın'daki mitingin ardından karayoluyla Zonguldak'a hareket etti.