Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 11 milyon emekliye seslenerek, "Sözüm söz, CHP iktidarında ilk Ramazan Bayramı’nda, ilk Kurban Bayramı’nda birer maaş ikramiyenizi alacaksınız. Onlar da kaynağı görecekler." dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, partisince Çorum’da düzenlenen mitingde konuştu. Konuşmasında iktidar partisi ve Başbakan Davutoğlu’na yüklenen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: "Geçmişte hangi partiye oy verdiyse verdi, hiçbir vatandaşıma ‘neden şu partiye oy verdin’ veya ‘neden şu partiye oy verdin’ diye hiçbir suçlama, hiçbir kırgınlık getirmedim, kırgınlık da duymadım. Hep şunu söyledim; demokrasiye inanıyoruz. O zaman vatandaşlarımız sandığa gidecekler, elbette oylarını kullanacaklar. Bir siyasal parti çıktı, dedi ki ‘Bana oy verin, söz veriyorum ben bu güzel ülkede yoksulluğu bitireceğim. Yasakları bitireceğim, bu ülkede yolsuzlukları tarihe gömeceğim, yolsuzluklar da olmasın’ dedi. 13 yıl bekledik, 13 yıl kredi verdik. 13 yıl iktidar yaptık. 13. yılın sonunda geldiğimiz tablo; 6 milyon 200 bin işsizimiz var. Sadece Çorumlular, gençler, işsizler değil, vicdanını olan bu ülkenin insanına sesleniyorum. 13. yılın sonunda 6 milyon 200 bin işsiz bizim kabul edeceğimiz bir rakam mıdır? İşsizlik ne demektir biliyor musunuz? İşsizliğin, işsizin olduğu evde huzur olmaz. Çocuk işsizse anne baba bekler çocuk ne zaman işe girecek, evlendireceğiz diye. Gitmiş, üniversiteyi bitirmiş, askerlik yapmış, gelmiş. Bekliyor iş bulacağım, KPSS sınavına girmiş, iş bulamıyor. Ama onların çocukları sınava bile girmeden otomatikman devlet memuru oluyorlar. Bunu da bu ülkenin vicdanına havale ediyorum."

İktidar partisi ve hükümetin Meclis’e getirdiği ‘Yabancıların Çalıştırılması Hakkında Kanun Tasarısı’ ile yabancı işçi çalıştırılmasının önünün açılmak istendiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Arkadaşlarıma ‘Bu kanunun teklifini çıkarın, Başbakan’ın ve bütün bakanların imzalarını millete gösterin’ dedim. 6 milyon 200 benim vatandaşım iş beklerken onların derdi, dışarıdan adam getirip burada nasıl çalıştıracağız… Eğer bunu bu ülkenin insanı kabul ediyorsa, vicdan kabul ediyorsa gitsinler oylarını versinler, hiç itirazım yok. Ama hayır, benim önceliğim benim ülkemin insanıdır. Önce ben kendi ülkemin insanına gencine iş bulacağım diyorlarsa adres bellidir, adres CHP’dir." dedi.

Resmi rakamlara göre Türkiye’de 17 milyon yoksul olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Ne demek yoksul? Aylık geliri 200 liranın altında demek. Aylık geliri 200 liranın altında olan 17 milyon insanımız var. Nerede oturuyorlar? 3 milyon 750 bin hanede oturuyorlar. Peki, 13 yıldır ‘yoksulluğu bitireceğim’ diye milletin önüne çıktın, yoksulluğu bitiremedin. Ben ne diyorum? Ben 13 yıl değil, sizden sadece 4 yıl için yetki istiyorum. 4 yılda hiçbir ailenin geliri aylık 720 liranın altında olmayacak. Yoksulluğu ben 21. yüzyılın Türkiye’sinde inşallah tarihe gömeceğim. Yoksul insan, yoksul aile kalmayacak. Yoksul aile kalmayacak, dilenci aile olmayacak. Başkasına muhtaç aile olmayacak. Aile sigortasını getireceğim ve yoksulluğu tarihe gömeceğim. Her ailenin asgari 720 lira geliri olacak. Devlet bakacak, aylık geliri ne kadar? 200 lira. 520 lirasını devlet verecek. Ne kadar? 500 lira. 220 lirasını devlet verecek. Ama bir şartımız var, parayı ailede kadının banka hesabına yatıracağız. Kadın bir banka hesabı açacak, parayı götürüp onun hesabına yatıracağız. Benim inancıma göre de, siyasi ahlakıma göre de sağ elin verdiğini sol el görmeyecek. Yoksulun yoksulluğunu asla teşhir etmeyeceğiz. O nedenle diyoruz nakit vereceğiz, banka hesabına yatıracağız. O ailenin yoksul olduğunu hiç kimse bilmeyecek. Sadece sosyal devlet bilecek. Bunun adı refahı tabana yaymaktır. Eğer siz refahı tabana yaymazsanız, yoksulluğu, işsizliği yaratırsınız."

Aylık geliri 1.000 liranın altında olan 8 milyon emekli olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: "Şimdi ben bu iktidardakilere soruyorum; Siz ayda 1.000 lirayla geçinebiliyor musunuz? 400 lirayla 350 lirayla geçinebiliyor musunuz. Dedik ki ‘emekli zaten perişan vaziyette, zaten geçinemiyor.’ Ramazan ve Kurban Bayramı’nda birer maaş ikramiye vereceğiz. En azından bırakalım emekli huzur içinde iki bayram geçirsin. Ne diyorlar? ‘Parayı nereden bulacaksın, kaynağı nereden bulacaksın?’ diye koro halinde bağırıyorlar. Sözüm söz, CHP iktidarında ilk Ramazan Bayramı’nda, ilk Kurban Bayramı’nda birer maaş ikramiyenizi alacaksınız. Onlar da kaynağı görecekler. Sanırsınız ki emekliye ayda 10 bin lira vereceğiz de ‘parayı nereden bulacaksınız?’ diye soruyorlar. Yahu zaten ne alıyor ki Allah aşkına ne vereceğiz. Ramazan ve Kurban Bayramı’nda bin alıyorsa bin lira da ikramiye vereceğiz. 300 alıyorsa 300 lira ikramiye vereceğiz. Bunun kaynağını sormak da ayıptır, zuldür kaynağını sormak. Biz ne diyoruz; ‘vereceğiz.’ 11 milyon emeklimiz var. Bir tek fire bile istemiyorum. 11 milyon emeklinin oyunu istiyorum. 11 milyon emekliye hizmet edeceğim, 11 milyon emekliye ikramiye vereceğim."