CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'daki bombalı saldırıyı iki erkek canlı bombanın gerçekleştirdiğini söyledi. İçişleri ve Adalet bakanlarının hemen istifa etmesi gerektiğini vurgulayan Kılıçtaroğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na izlenen yanlış dış politikayı söylediğini aktararak, "180 derece değişmesi gerekiyor. İzlenen dış politika, terörü ülkemize getirmiştir. Bu beladan kurtulmamız gerekiyor. Türkiye, süratle Ortadoğu bataklığından çıkması gerekiyor." dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'daki terör saldırısına ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirdiği görüşmenin ardından CHP Genel Merkezi'nde bir basın açıklaması yaptı. "Sayın Davutoğlu terör konusunda, terör bağlantılı bazı olaylar hakkında bilgiler verdi." diyen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: "Davete gitmeden MYK'da görüştük. Cumhuriyet tarihinin en büyük trajedisinden bir tanesini yaşadık. Hiç kimsenin tahmin etmediği bir olay yaşadık. Bu kadar acı olay karşısında vicdani kanaatlerini dile getirmek herkesin hakkı. Bu kanaatlerini dile getirdiği için kimse suçlanmamalı. Yurt dışından gelen taziye mesajlarına bakıldığında ne kadar vahim bir olayla karşı karşıya olduğumuz ortaya çıkıyor. Anayasa'ya göre insanlar gösteri ve yürüyüş yapabilir. İzin alınmış mı alınmış; taşkınlık var mı yok. Bu insanların can ve mal güvenliğini korumak hükümetin temel görevidir. Ama iki canlı bomba 95 vatandaşın hayatını kaybetmesine yol açtı." diye konuştu.

"3 sayın bakanın televizyon ekranından açıklamasına şahit oldum." diyen Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin sorusu üzerine İçişleri Bakanının güvenlik açığının olmadığını, önlemlerin alındığını ama önlemlerin Kızılay'da alındığını, toplantı yerinde alınmadığını açıkça itiraf ettiğini söyledi.

TOPLUM TRAVMA YAŞIYOR, ADALET BAKANI GÜLÜYOR

"Davutoğlu'na İçişleri Bakanının mutlaka istifa etmesi geretiğini ifade ettim." diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Bakan görevinden ayrılmalıdır. Suudi Arabistan'da bile kral bu tür olaylarda belli kararları alırken, biz bu olayda kimi sorumlu olarak alacağız karşımıza? Biz 95 insanın hayatını kaybettiği olayda kimi sorumlu tutacağız. Bu işin siyasi sorumlusu kim? Kuraldır siyasi sorumlu ülkeyi yöneten hükümettir. Sayın Bakan görevinden ayrılmıyorsa azledilmesii gerektiğini ifade ettim. Adalet Bakanı, toplum derin bir travma yaşıyor; o sadece gülüyor. Bakanın görüntüsü tam bir ibretlik. Adalet Bakanı o koltukta oturamaz. İki bakanın da o koltuktan ayrılması gerektiğini söyledim. Sayın Davutoğlu'na ilettiğimde kendisi olayın raporunu beklediğini, ona göre karar verileceğini söyledi. Rapor beklenmeden görevlerinden ayrılmalılar, siyasi sorumluluklarını yerine getirmelidir. Bu yapılmadığı takdirde bu travma daha çok su kaldırır."

Davutoğlu'na izlenen yanlış dış politikayı da söylediğini aktaran Kılıçdaroğlu, 180 derece değişmesi gerektiğini ifade ettiğini kaydetti. "İzlenen dış politika, terörü ülkemize getirmiştir." diyen Kılıçdaroğlu, "Bu beladan kurtulmamız gerekiyor. Türkiye süratle Ortadoğu bataklığından çıkması gerekiyor. Acı ve gözyaşıyı bu ülke hak etmiyor. Neden Ortadoğu'da yaşananlar, bu ülkede yaşanıyor; bunun hiçbir haklı gerekçesi yok." ifadelerini kullandı.

BURHAN KUZU'NUN TWEETİ

Aydın Ünal ve Burhan Kuzu'nun attığı tweetleri de Davutoğlu'na sorduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Hele hele Burhan Kuzu'nun 'halk kaosu seçti' tweeti milli iradeye saygısızlıktır. 'Vampire benziyor' tweetini doğru bulmadığımı söyledim. Sayın Davutoğlu da bana bazı CHP'lilerin attığı tweetleri söyledi. Ben gerekli uyarıları yaptığımı söyledim, Sayın Davutoğlu da gerekli uyarıları yapacağını söyledi. Murat Sancak'a yapılan saldırıyı dile getirdim. Bir gazetenin CEO'su silahlı saldırıya uğruyor. Bunun faillerinin bilinmesi, derhal yakalanması gerektiğini söyledim. Sayın Davutoğlu, faillerin yakalandığını söyledi. Biz de kim olduğunu merak ediyoruz." şeklinde konuştu.

DİGİTÜRK'ÜN 7 KANALI ÇIKARMASI

Digitürk'ün 7 kanalı yayından çıkarması konusunda, böyle bir karar alınamayacağını söylediğini aktaran Kılıçdaroğlu, "Digitürk özel ama RTÜK denetimine tabi. TRT dışında çoğu kanal da özel. Bunun doğru olmadığını, Cumhuriyet savcısının yazısı ile bunun yapılamayacağını söyledim. Adalet Bakanlığının müdahil olması gerektiğini, savcının böyle bir yazı hakkı olup olmadığını sordum. Bir savcının keyfi üzerine karar alınamaz." dedi.

MAFYA BABASININ RİZE MİTİNGİ

Bir mafya babasının Rize'de yaptığı mitingi de dile getirdiğini anlatan Kılıçdaroğlu, "Kendisine söyledim; hukuk devletiyiz, demokrasiyi savunuzuyoruz. Ama bir mafya babası çıkmış miting yapıyor, oluk oluk kan akacak diyor. Bir Cumhuriyet Savcısı da çıkıp bir şey yapmıyor. Acaba Cumhuriyet savcıları onun emrinde mi?" diye konuştu.

SİYASET ÇÖZÜM ÜRETEMEZ DURUMA GELDİ

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da kenarda bırakılmaması gerektiğini söylediğini aktaran Kılıçdaroğlu, "Başbakan'ın bütün siyasi partilere eşit mesafede durması gerektiğini kendilerine ifade ettim. HDP'nin dışarıda bırakılması doğru değil. Gerginliğin yumuşaması anlamında son derece önemli olduğunu ifade ettim." ifadelerini kullandı.

"Şu endişemi de aktardım: Siyaset sistemi çözüm üretemez noktaya geliyor. Böyle bir algı oluşmaya başladı toplumda. Ve bu algı çok tehlikeli bir algıdır. Ülkede bir sorun veya yanlışlık varsa bunu çözecek olan siyasettir. Siyasetin çözüm üretemediği yönündeki algı, Türkiye'yi başka mercalara sürükleyebilir. Bu konuda da kendisinin dikkatini çektim. Bütün bu olaylara rağmen yeni şehitlerimiz geliyor. Kimse umudunu yitirmesin. CHP olduğu sürece bizim kararlı tavrımız olduğu sürece hiçbir kimse ülkenin geleceğinden endişe duymasın. Her olayı araştırıyor üzerine kararlılıkla gidiyoruz. Bütün sorunlara kavga etmeden, olgunlukla eğiliyoruz." şeklinde konuştu.

Bir istihbarat zaafiyeti olduğunu ve ülkenin geleceği olan gençlerin teröre kurban verildiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, ülkenin bunu hak etmediğini söyledi. "Üzüntüleri anlıyorum, dertleri biliyorum, çözümleri biliyorum; o nedenle karamsarlığa gerek yok." diyen Kılıçdaroğlu, Davutoğlu ile görüşmede canlı bomba ile ilgili bilgiler verildiğini kaydetti. Bazı ayrıntılar olduğunu ama bunları kamuoyu ile paylaşmanın doğru olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, "İki canlı bomba, İkisi de erkek olduğu söyleniyor. Önümüzdeki günlerde bilgiler kamuoyu ile paylaşılır. Örgüt ismi verilmedi." dedi.

4 YILLIK KOALİSYONA HAZIRIZ

Görüşmede Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanının bazı bilgiler verdiğini anlatan Kılıçdaroğlu, MİT Müsteşarının ise Genelkurmay'da olduğu için toplantıya gelmediğini ifade etti. 4 yıllık koalisyona hazır olduklarını dile getiren Kılıçdaroğlu, bombalı saldırıda hayatını kaybedenlerden Malatya'da toprağa verileceklerin cenaze törenlerine katılacağını açıkladı.