CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir 2. bölgeden ön seçime girerek 80 aday adayı ile vekillik için yarışacak. Kılıçdaroğlu, ön seçime 57. sıradan girecek. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun daha önce yaptığı, "İzmir'den aday olun ve ön seçime girin." teklifini kabul etti. Sürpriz kararla İzmir 2. bölgeden milletvekili aday adaylığı için ön seçime girecek olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kontenjan milletvekilliği yerine 80 aday adayı ile milletvekili adayı olmak için yarışacak.

20 YIL ARADAN SONRA BİR İLK

CHP Parti Meclisi, 20 yıl aradan sonra İzmir'in de yer aldığı 53 ilde milletvekili adaylarının ön seçimle belirlenmesi kararını aldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kılıçdaroğlu’na, "Ön seçim kararı hepimizi heyecanlandırdı. İzmir'den aday olun ve ön seçime girerek demokrasimizi taçlandırın." sözleriyle teklif yaptı. Kılıçdaroğlu, 21 Şubat’ta Bayraklı Belediyesi tarafından yapılan spor salonu açılışı için İzmir’e gelmişti. Aziz Kocaoğlu, ön seçim teklifini bu ziyarette yaptı. CHP Genel Merkezi, İzmir'de iki seçim bölgesinde 1, 3 ve 5. sıra milletvekili adaylarını kontenjan kullanarak kendi belirleme kararı alırken kontenjana rağmen 2. bölgede ön seçime girme kararı alan Kılıçdaroğlu, milletvekili adaylığını üyelerin kararına bırakan genel başkan olarak siyasi tarihe de geçti.

KILIÇDAROĞLU’NUN RAKİPLERİ

2. bölge 57. sıradan ön seçimde girerek 80 aday adaylarıyla yarışacak olan Kemal Kılıçdaroğlu'nun iddialı rakipleri bulunuyor. Kılıçdaroğlu, İzmir'de 16 ilçeyi temsil eden 2. bölgedeki ön seçimde 57. sırada yer alan aday adayı olacak. Kılıçdaroğlu'nun rakipleri arasında milletvekilleri, partililer, bazı eski belediye başkanlarından oluşan rakipler yer alıyor. Kılıçdaroğlu'nun 2. bölgede üyenin oyunu almak için yarışacağı iddialı rakipleri ise milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mustafa Moroğlu, Bornova eski Belediye Başkanı Kamil Okyal Sındır, Çiğli eski Belediye Başkanı Metin Solak, Dikili eski Belediye Başkanı Osman Özgüven, Seyrek eski Belediye Başkanı Nurgül Uçar, CHP eski İzmir İl Başkanı Ali Engin, gazeteci Atilla Sertel, bazı eski il ve ilçe başkanları ile parti üyeleri ve iş dünyasından çok sayıda isim olacak. Kılıçdaroğlu'nun İzmir'de ön seçime girme kararı CHP örgütlerinden heyecana sebep olurken üç kontejan adayının yer alacağı 2. bölgede yapılacak ön seçim yarışı da lider faktörü sebebiyle dengeleri değiştirecek. Haftalardır üyeler ve parti örgütleriyle görüşmelerle ön seçimden ilk sıralarda çıkmak isteyen aday adayları, Kılıçdaroğlu'nun yarışa katılmasıyla ilk sıralarda yer alma umudunda dezavantajlı duruma düşebilecek.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2. bölgeden aday adayı olmasını değerlendiren aday adaylarından İzmir Milletvekili Balbay, "Genel başkanımızın İzmir'den önseçime girmesi örnek ve demokrasi açısından önemli bir karar. Parti içinde alınan önseçim kararının gereğini yerine getiren genel başkanımızın bu tavrı çok anlamlı.” dedi. İzmir Gazeteciler Cemiyeti eski Başkanı Atilla Sertel, "Üç kontenjanın olduğu yere genel başkanın da gelmesi dört kontenjan demektir. Genel başkanın da gelmesi, çıkacak milletvekili sayısını etkiler. Ön seçime katılımı da arttırır. İzmir üyesine güveniyorum." diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU’NDAN TWEET MESAJI

Ön seçim kararından sonra sosyal paylaşım sitesi Twitter’den açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Demokrasinin anlamını yitirdiği bugünlerde demokrasiyi yeniden anlamlandırmak için girdiğim ön seçimin Türkiye'ye örnek olmasını dilerim." yazdı.