CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nün 100. yıldönümünü “Merhaba Çanakkale, Merhaba Trakya, Merhaba Çanakkale, Merhaba Anadolu Ve Merhaba Mustafa Kemal, Merhaba Türkiye” diye selamladı.
CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Evlerinden kilometrelerce ötede can veren, Anadolu'nun ayakkabısı delik, yüreği çelik evlatları kanlarıyla, canlarıyla topraklarımız savundu, onbinlercesi şehit veya gazi oldu. Ama sadece bizim tarihimize değil, dünya tarihine de altın harflerle Çanakkale geçilmez diye yazdırdılar.” diye ifade etti.

100 yıl önce Türkiye’nin topraklarına göz dikenlerin, dünyanın en güçlü donanması ve yenilmez denilen ordularıyla saldırıya geçtiklerini, karşılarında, tarihe ‘Geçilmez’ diye kaydedilen Çanakkale’yi bulduklarını hatırlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
“Başlarında Mustafa Kemal, genci yaşlısı, kadını erkeği ile, kurulacak Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlık çekirdeği olan halkımız eşsiz bir direniş sergiledi Çanakkale’de.
Evlerinden kilometrelerce ötede can veren, Anadolu'nun ayakkabısı delik, yüreği çelik evlatları kanlarıyla, canlarıyla topraklarımız savundu, onbinlercesi şehit veya gazi oldu. Ama sadece bizim tarihimize değil, dünya tarihine de altın harflerle Çanakkale geçilmez diye yazdırdılar.
Bu destan mazlumun, zalime, vatanseverin işgalciye, yurtseverin işbirlikçiye direnişinin de sembolü oldu.
Şehit ve gazilerin kanlarıyla sulanan, her metre karesine 6 bin merminin düştüğü Çanakkale, bir ulusun kendi kaderini tayin etmesinin de tarihi örneği olarak kayıtlara geçti.”

“ULUSAL KURTULUŞ SAVAŞI’NIN TEMELLERİNİ ATTILAR”

Öte yandan, bağımsızlık aşkıyla cepheye koşanların, en kötü şartlarda, en üstün mücadeleyle, ulusal kurtuluş savaşının da işaretini verdiklerini, temellerini attıklarını belirten Kılıçdaroğlu, “Bu temeli atarken, kardeşçe yaşama ülküsünü, ulus olma bilincine dönüştürdüler. Bağımsızlığımızın ve özgürlüğümüzün simgesi, şehitlerimizin ve gazilerimizin emaneti olan yurdumuzu, Cumhuriyetimizi bugün de aynı ruh ve anlayışla korumak hem temel sorumluluğumuz, hem de bu konudaki kararlılığımızın göstergesidir.” ifadelerini kullandı.
Kılıçdaroğlu, Atatürk’ü, kahraman silah arkadaşlarını, yurt sevgisinin, bağımsızlık ile özgürlüğün ölümsüzleşen simgeleri olan şehitlerle gazileri minnet ve şükranla andı.