CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Siyasi partilerin vazgeçilmez unsur olduğunu kabul ediyorsanız, 12 Eylül askeri rejiminin getirdiği yüzde 10 seçim barajını kaldıracaksınız. Fiilen partileri kapatan unsur, yüzde 10 seçim barajı. Seçim barajı olduğu sürece sağlıklı bir demokrasi olmuyor." dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, Elazığ’daki bir otelde kentin ileri gelenleri ile yaklaşık 2 saat süren bir toplantı yaptı. Toplantı sonrası gazetecilerin karşısına geçen CHP Genel Başkanı, gündeme ilişkin soruları cevapladı. İlk olarak ‘Partisinin İzmir’deki ön seçimine katılacak mısınız?’ şeklindeki soruyu cevaplayan Kılıçdaroğlu, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bir tesisin açılışı sırasında, CHP Genel Başkanı’nın İzmir’den ön seçime girmesinin çok önemli olduğun belirtti ve böyle bir çağrısı oldu. Ben de bu çağrıyı düşüneceğim ifade etmiştim. Dün onu gerçekleştirdik. İzmir’den ön seçime gireceğim." şeklinde konuştu.

'AKP’NİN DÜŞÜŞ TRENDİ YAŞADIĞINI BİLİYORUZ'

Bir gazetecinin ‘Gezici Araştırma Şirketi’nin anketine iktidar partisinin oy oranının yüzde 39 gösteren anketi hakkında ne düşünüyorsunuz?' şeklindeki sorusunu cevaplayan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: "AKP’nin bir düşüş trendi yaşadığını biliyoruz. Ülkede bu kadar işsizlik varken, bu kadar yoksulluk varken, dış politikada tamamen dışlanmışken bu iktidarın uzun süre ayakta kalması zaten mümkün değildi. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak, toplumun her kesimine şu sözü veriyoruz; ‘AKP’nin 12 yılda gerçekleştiremediği değişimi 4 yılda yapacağız. İşsizliği, yoksulluğu, taşeron işçiliği telaffuz etmeyeceğiz. Bunların tamamını bitireceğiz. Yeni güzel, kendine güvenen, özgüveni yüksek bir Türkiye olacağız. Yeni bir Türkiye inşa edeceğiz. Ortadoğu'ya barışı kesinlikle biz getireceğiz. Ortadoğu kan gölüne dönmeyecek. Dış politikamız barış eksenli olacak. Türkiye'nin saygınlığına uygun bir dış politikayı inşa edeceğiz. AB ile güç olan süreci yeniden inşa edeceğiz. Göreceksiniz yeni fasıl açılmasını beklemeden Avrupa Birliği'nin pek çok talebini biz yerine getireceğiz. Bu ülkeye birinci sınıf demokrasiyi birilerinin talebi üzerine değil, bu ülkenin yurttaşlarının talebi üzerine getireceğiz. Bu ülkenin yurttaşları birinci sınıf demokrasiyi hak ediyorlar. Uygar bir ülkede hangi kurallar geçerliyse demokrasi açısından hepsini bu ülkeye getireceğiz."

İktidar olduktan sonraki ilk 3 ay içinde siyasi ahlak yasasını çıkaracaklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, "CHP iktidarında ilk 3 ay içinde siyasi ahlak yasasını getireceğiz. Siyasetçinin halkının hesap verebileceği bir süreci başlatacağız. Demokrasiyi yeniden inşa edeceğiz. Birinci sınıf demokrasi olacak. Siyasi partiler yasasını değiştireceğiz. Milletvekillerini milletin kendisi seçecek, siyasi parti liderleri değil. Milletvekilinin geleceği bir siyasi parti liderinin iki dudağı arasında olmayacak. Yasama organını yürütme organının arka bahçesi olmaktan çıkaracağız. Güzel düşüncelerimiz var. 4 yıl içinde bunların tamamını gerçekleştireceğiz. Dördüncü yılın sonunda görecekler ki 12 yıllık hasarın tamamı telafi edilmiş ve geleceğe güvenle bakan bir Türkiye olacak." şeklinde konuştu.

'AKP'NİN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PARTİ KAPATMAYI ENGELLEMİYOR'

AK Parti'nin önerdiği Anayasa değişikliğinde parti kapatmanın engellenmediğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Anayasa'da diyor ki şu kurallara uymayan siyasi parti temelli kapatılır. Oradaki temelli sözünü alıyorlar parti kapatılır oluyor. Temelli kapatılır ile kapatılır arasında ne fark var? Partiyi kapattıktan sonra zaten kapatmış oluyorsunuz. Artı, kapatmadan önce bir ara unsur olarak TBMM'yi devreye koyuyorlar. Siyasi partilerin kapatılmasını tümüyle ortadan kaldırıyoruz diye TBMM gündemine AKP tarafından hiç verilmedi. Siyasi partilerin vazgeçilmez unsur olduğunu kabul ediyorsanız 12 Eylül askeri rejiminin getirdiği yüzde 10 seçim barajını kaldıracaksınız. Fiilen partileri kapatan unsur, yüzde 10 seçim barajı. Seçim barajı olduğu sürece sağlıklı bir demokrasi olmuyor. Milli irade hırsızlığı gündeme geliyor. Vatandaş A partisine oy veriyor, B partisi milletvekili çıkartıyor. Böyle milli irade olmaz. Yüzde 1 oyu olan parti bile parlamentoya en az bir milletvekili getirebilmelidir. Bu kuralı benimsiyorsanız getirin hemen dğeiştirelim. Açık çek veriyoruz. Siyasi partiler kapansın mı kapanmasın mı tartışmaları tümüyle bitmiş olacaktır." ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, basın toplantısının ardından Elazığ Organize Sanayi Bölgesi’ne geçti.
Kılıçdaroğlu’na burada bir tablo hediye edildi.