CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün ‘yüzyılın projesi’ olarak açıkladığı Merkez Türkiye Projesi’yle, Türkiye’nin bölgesinin ve dünyanın lideri olacağını söyledi. Bir ülkenin başarılı olması için öncelikle siyasetçilerinin ahlaklı olması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, partisinin iktidarında siyasetçilerin her kuruşun hesabını vereceğini kaydetti. Kılıçdaroğlu, vatandaşlardan oy isterken de CHP’nin zenginlerin değil, fakir fukaranın, garip gurebanın partisi olduğunu savundu.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, dün İstanbul’da partisinin Merkez Türkiye Projesi'ni açıkladıktan sonra seçim mitinglerine Trabzon'da devam etti. Trabzon’da kürsüye 'Merkez Türkiye’nin mimarı' anonsuyla çıkan CHP lideri, bu projeyle Karadeniz’in kaderinin de değişeceğini öne sürdü. Kılıçdaroğlu, “Bugün Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez yüzyılın projesini açıkladık. Bir projeyle ülke nasıl kalkınır herkes görecek. Projenin en önemli ayaklarından biri Trabzon ve Samsun olacak. Bugüne kadar Kafkasya’nın kapıları Trabzon’a açıktı ama Mersin’inki kapalıydı. Artık Mersin’in kapısı da açılacak. Allah’ın izniyle, Trabzon’u şaha kaldıracağız. Türkiye hem bölgesinin hem de dünyanın lideri olacak.” dedi. Bölgenin sorunlarına değinirken fındık ve çay çiftçisinin mağduriyetlerini gidereceklerini anlatan Kılıçdaroğlu, Trabzonspor’un durumuna da işaret etti ve inşaatı devam eden Akyazı Spor Kompleksi'nin tüm gelirlerini Trabzonspor’a vereceklerini söyledi.

KAÇAK SARAYA PARA VAR, EMEKLİYE GELİNCE YOK

Kılıçdaroğlu’nun konuşması özetle şöyle: Türkiye zengin bir ülke ama biz kaynağı adaletli bölüşmüyoruz. Yıl 2002; Türkiye nüfusunun yüzde 1'i toplam servetin yüzde 39'una sahip, yıl 2014; nüfusun yüzde 1'i servetin yüzde 54'üne sahip. Gelir, bir avuç insana gitmiş. Böyle olunca Türkiye rayına oturmuyor. Refahı tabana yayacağız. Büyümeden herkes nasibini alacak. Emekliye bizim minnet borcumuz var. Onlar yıllarca çalıştı, vergi ödedi, prim ödedi ve emekli oldu. Onlara Ramazan ve Kurban Bayramı’nda birer maaş ikramiye vereceğim. ‘Kaynağı nereden bulacaksın?’ diyorlar. Kaçak saraya gelince var, 2 milyon Suriyeliye gelince var, emekliye gelince yok. Emekli kardeşlerim, size ‘kaynak yok’ diyene, siz de ‘o zaman sana da oy yok’ deyin.

SİYASETÇİ DEĞİL, HALK ZENGİNLEŞECEK

Anadolu'nun kuş uçmaz, kervan geçmez bir yerinde doğan ben CHP'nin başındayım. Yoksulluğu, acıyı ben bilirim. Benim 7 kardeşim var. Hiçbirinin adını bilmezsiniz, hiçbiri köşeyi dönmedi. Diyorlar ya, ‘CHP elitlerin, zenginlerin partisidir’ diye; CHP Anadolu’nun partisidir, ezilenlerin partisidir, fakirin-fukaranın partisidir, garip-gurebanın partisidir. Ben isterim ki bütün vatandaşlarım zengin olsun. Herkesin arabası, yatı, katı olsun. Ama bizim ülkemizde vatandaş fakirleşir, siyasetçi zenginleşir. Bu tabloyu tersine çevireceğiz. Halk zenginleşecek. En büyük güvencem sizsiniz. Sevgili kardeşlerim, soyuldunuz! Çocuklarınız KPSS sınavına girdi, kurslara gitti. Bekliyorsunuz ‘çocuğum ne zaman memur olacak’ diye. Ankara'dakilerin çocukları hiç sınava girmeden direk devlet memuru oluyor. Bunu içinize sindirebiliyor musunuz?

BENİ TÜSİAD’A ŞİKAYET EDİYORLAR

‘Asgari ücret bin 500 lira olacak’ dedik. Gitmişler beni TÜSİAD'a şikayet ediyorlar. ‘Niye itiraz etmiyorsunuz’ diye. Sen işçinin nasıl geçindiğini biliyor musunuz? O işçi asgari ücretle nasıl geçinsin. ‘Bu aile nasıl geçiniyor?’ diye soru sormak yok mu? Biz asgari ücretliyi düşünüyoruz. Eski anlayışları ve algıları bir kenara bıraktık. Dünya, Türkiye değişiyor; ufkumuz gelişiyor. Siyasi kavgalardan bıktık. ‘O onu dedi, bu bunu dedi.’ Gelin yeniden güzel bir başlangıç yapalım. Sizi düşünen, yoksulu, garibanı düşünen, ‘herkese işi nasıl buluruz’ diye düşünen siyasal anlayışı iktidar yapın. Bu ahlaksız düzeni yıkacağım. İnsanca hakça bir düzen kuracağım."