CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, torpilin dünyanın en rezil işi olduğunu belirterek, torpilin tüm devlet yönetiminden çıkarılması gerektiğini açıkladı.

ODTÜ Vişnelik’te ‘Geleceği Birlikte Kuruyoruz Genç İşsizler Buluşması’nda gençlerle bir araya gelen Kılıçdaroğlu, "Torpil bir kişinin elindeki hakkı çalmak demektir hakkı almak demettir. Bir kişinin bilgisini birikimini çalmak demektir. Torpili tüm devlet yönetiminden çıkarmamız gerekiyor. KPSS’de birisi üniversiteyi bitiyor, yetmiyor kursuna gidiyor ayrıca para ödüyor KPSS'de başarılı olmak ayrı bir kurs görüyor sınava girip bekliyor atama için ama yanındaki komşusunun kızı veya oğlu hiçbir sınava girmeden doğrudan doğruya atanmış oluyor nereye devlette bir göreve. Bunu hangi vicdan ve hangi ahlak ölçüsü kaldırır. KPSS’yi kaldırmışsınız büyük ölçü de yandaşlarınız için ama yandaş olmayan torpili olmayan hak arayan bilgisine birikimine güvenen insanların önüne neden engel koyuyorsunuz.” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ODTÜ Vişnelik’te ‘Geleceği Birlikte Kuruyoruz Genç İşsizler Buluşması’nda gençlerle bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, gençlerle görüş alışverişinde bulundu. Buluşmaya gençlerle birlikte CHP’nin bazı Genel Başkan Yardımcıları, Gençlik Kolları Genel Başkanı, Genel Başkan danışmanları ve bazı PM üyeleri de katıldı. Toplantının ardından Kılıçdaroğlu basın mensuplarının sorularını cevapladı.

“KPSS sınavını tamamen kaldırıp yeni bir sistem konuşuluyor bunu nasıl değerlendirirsiniz?” şeklindeki sorusuna Kılıçdaroğlu şu cevabı verdi: "KPSS’deki haksızlıkları anlatmak için çok somut örnekler verdiler arkadaşlar isim bazında da verdiler babasının yaptığı görevi de söylediler. Onu burada tartışma konusu yapmadık. Neden yapmadık.Torpil dünyanın en rezil işidir. Bir kişinin elindeki hakkı çalmak demektir hakkı almak demettir. Bir kişinin bilgisini birikimini çalmak demektir. Torpili tüm devlet yönetiminden çıkarmamız gerekiyor. KPSS’de birisi üniversiteyi bitiyor, yetmiyor kursuna gidiyor ayrıca para ödüyor KPSS sınavında başarılı olmak ayrı bir kurs görüyor sınava girip bekliyor atama için ama yanındaki komşusunun kızı veya oğlu hiçbir sınava girmeden doğrudan doğruya atanmış oluyor nereye devlette bir göreve. Bunu hangi vicdan ve hangi ahlak ölçüsü kaldırır. KPSS’yi kaldırmışsınız büyük ölçü de yandaşlarınız için ama yandaş olmayan torpili olmayan hak arayan bilgisine birikimine güvenen insanların önüne neden engel koyuyorsunuz. Belli alanlar istismar ediliyor bu istismardan yararlanılarak yandaşlara belli imkanlar sağlanılıyor. İstisnai memuriyet deniliyor. İstisnai memuriyet sınava girmeden devlette bir yere gelmek. Nedir istisnai memuriyet büyükelçi. Bir yazarın bir sanatçının her hangi bir ülkeye büyükelçi atayabilirsiniz. O türkiye’yi en iyi temsil eder diye düşündüğü için. peki devlette memur olmak için sıradan bir memur olmak için herkes sınava girerken onun ne ayrıcalığı var sınava girmeden atanıyor. Buna hepimizin isyan etmesi lazım bu doğru değil."

TORPİL BİR TOPLUMU ÇÜRÜTMENİN TEMEL ÖĞELERİNDEN BİRİSİDİR

"Gençlerin torpil bu kadar yaygınken neler anlattılar size?" şeklindeki soruya Kılıçdaroğlu, "Elbette ki umut çok güzel. Bütün gençlerin gelecek beklentisi var. Gelecek beklentisi umut üstüne inşa etmek için iş imkanı yaratmak lazım. Siz kendi çocuklarınıza iş bulamıyorsunuz yabancılar için yasa getiriyorsunuz ben onlara iş vereceğim diye. Hani meşhur bir söz vardır ayranı yok içmeye diye. Devamını söylemiyorum. Aynı o tabloyu yaşıyoruz biz. Gençler üniversiteyi bitirmiş iş arıyor iş vermiyorsun. Düşünün mühendis 6 aylık geçici işçi fidan dikecek 6 ay dilekçe veriyor. Ben çalışacağım diyor hayır sen üniversite mezunusun bu işi yapamazsın. Niye yapamaz 6 aylık bir süre içinde siz bir mühendise iş veremiyorsanız o zaman neden hükümet oldunuz.” şeklinde konuştu.

Başka bir gazetecinin, "KPSS’de soruların çalındığına ilişkin bir soruşturma var? bu konuda neler söyleyeceksiniz?" sorusuna Kılıçdaroğlu, "O sınav sorularının çalındığını da biliyoruz üniversite sınav sorularının çalındığını da biliyoruz. Bir kişinin Hayati Yazıcı Bey'e mail attığını sınavlarda torpil istediğini ben bir ara açıklamıştım. Bütün mesele şu siyaseti ahlak üzerine inşa ettiğinizde bütün sorunları aşarsınız. Ahlak nedir herkese eşit yaklaşmaktır. Ahlak nedir birisinin bilgisi ve birikimi bir diğerinden daha fazla ile tercihinizi ahlaktan yana yani bilgisi birikimi daha fazla olandan yana yaparsınız. Ama siz ne yapıyorsunuz siyasette ahlakı çöp sepetine atıyorsunuz torpili öne çıkarıyorsunuz yandaşınızı işe alıyorsunuz üstelik sınavsız işe alıyorsunuz sonrada kalkıp ben bu ülkeye demokrasiyi getirdim biz ahlaklıyız biz dindarız biz inançlıyız onların hiçbirisi doğru değil inançlı insan bunu yapmaz. Dindar ve ahlaklı insan bunu insana saygı duyan insan bunu yapmaz torpil bir toplumu çürütmenin temel öğelerinden birisidir. Bir toplumda yurttaşlar arasında güvensizlik yaratmanın temel öğelerinden bir tanesidir. Siyasete duyulan güvenin sarsılmasına yol açan temel öğelerden biridir.” cevabını verdi.

"Dün akşam ak partili iş adamları ile buluştuğunuza dair haberler gündeme geldi. İşadamları ile buluştunuz mu buluştu iseniz neler konuştunuz?" sorusuna Kılıçdaroğlu şu cevabı verdi: "İşadamları neden söz ederler ekonomiden söz ederler. Ekonominin ne kadar kötü gittiğinden söz ederler. kaygılarından söz ederler. Bizde onları dinledik ve hak verdik."