Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin tek eksiğinin namuslu ve halkını düşünen siyasetçinin olmaması olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, siyasetin köşeyi dönme sanatı, zenginleşme aracı olmadığını kaydetti. Geçtiğimiz haftalarda Manisa’da yaşanan don felaketinin ardından üzüm üreticisinin zor günler geçirdiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, 7 Haziran’da iktidar olduklarında bütün bu zararları giderecekleri sözünü verdi. Soma’daki maden işçilerine de söz veren Kılıçdaroğlu, Soma’daki sorunları çözmenin boynunun borcu olduğunu belirtti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisince Manisa Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitinge katıldı. Miting yaklaşık 2 saatlik gecikme ile başladı. Sıcağa rağmen coşkulu kalabalığa hitap eden Kılıçdaroğlu, kürsüye ‘Yaşanacak bir Türkiye’nin Başbakanı’ olarak takdim edildi. Kılıçdaroğlu burada yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “7 Haziran’da yaşanabilecek bir Türkiye için hazır mıyız? Hiç endişeniz olmasın ben de hazırım. Sonuna kadar hazırım. Güzel bir Türkiye inşa edeceğiz, İşsizliğin olmadığı, yoksulluğun olmadığı, yabancıların sömürmediği, çiftçinin kazandığı, esnafın kazandığı, sanayicinin kazandığı, işsizliğin olmadığı bir Türkiye’nin mücadelesini veriyor, bunun için çaba harcıyoruz. Manisa’da büyük bir mücadelelerin verildiğini biliyorum. Az önce çizdiğim tablonun adı refahı tabana yaymaktır, refahı tepede toplamak değil. Bir örnek vereceğim bu rakamı unutmayın. Yıl 2002 Türkiye nüfusunun yüzde 1'i toplam servetin, Türkiye servetinin yüzde 39’una sahip. Yıl 2014 aradan 12 yıl geçti. Türkiye nüfusunun yüzde 1'i yüzde 54,3’üne sahip. O nedenle bu tabloyu değiştireceğiz. İşsizliğin olmadığı, yoksulluğun olmadığı bu tabloyu değiştireceğiz. Bunun adı refahı tabana yaymaktır. Siyaseti halk için yapmaktır. Bunun adı, herkesin kazanabildiği, alın teri karşılığında kazanabileceği, yaşanabilecek bir Türkiye’yi yeniden inşa etmektir. Haklı olarak şunu soracaksınız. Nasıl yapacağız? Refahı tabana nasıl yayacağız? Geliri halka nasıl bölüştüreceğiz? Rahmetli Ecevit’in dediği gibi, ‘ne ezen ne de ezilen, insanca hakça bir düzeni hakim kılacağız.”

“SOMA’YA SÖZÜM VAR”

Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 maden işçisinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “Söz verdiler değil mi madenler yeniden çalışacak diye. Biz redevans sistemini yani madendeki taşeron sitemini kaldıracağız. Madenler zaten anayasaya göre devletin. Çalıştıracaksa eskiden TKİ nasıl çalıştırıyorsa aynı şekilde çalışacak. İşçi güvenle yeraltına inecek. Onun da can güvenliği mal güvenliği olacak. O da huzur içinde yeraltında çalıştıktan sonra huzur içinde evine gidecek. Bütün bunları yapacağım. Soma meraklanmasın. Senin sorunlarını çözmek, madenleri yeniden açmak, güvenle çalışacağın koşulları yaratmak benim boynumun borcu, bunu yapacağım. Soma’daki işçi kardeşlerime sesleniyorum. 7 Haziran’da sandığa gideceğiz. Soma’yı göreceğiz. Sizin hakkınızı sonuna kadar savunduk. CHP olarak ezilenlerin hakkını sonuna kadar savunduk. Bu ülkede 17 milyon yoksulun, işsizlerin hakkını, atama bekleyen 350 bin öğretmenin, 11 milyon emeklinin hakkını sonuna kadar savunduk. Açık ve net söylüyorum 6 milyon 200 bin işsizim var. 17 milyon yoksulumuz var. İzlenen yanlış dış politika nedeniyle 2 milyon Suriyeli var. Onlara ödenen 5,5 milyar dolar para var. Aylığı bin liranın altında 8 milyon emeklimiz var. Bu sorunlar varken ve iktidara 13 yıllık bir kredi açılmışken, 13 yılda Türkiye’yi buraya getirdiler. Ben sadece ve sadece sizden 4 yıllık için yetki istiyorum. 4 yılda ne yapacağım. İşsizlikle mücadele edeceğim, 17 milyon yoksulumuz var. Bu ne demek biliyor musunuz aylık geliri 200 liranın altında. 3 milyon 700 bin hanede yaşıyorlar. Her ayrıntıya baktık, her kuruşun hesabını yaptık. Ben Mütevazi bir insanım. Ama bir konuda hayır. Gitsinler istedikleri maliyeciye sorsunlar, istedikleri sosyal güvenlik uzmanına sorsunlar, istedikleri ekonomiste sorsunlar, devletin tepe noktalarındaki adamlara sorsunlar desinler ki ‘Bu ülkenin ekonomisini, maliyesini, bütçesini en iyi bilen 10 kişiden birisi kimdir?’ 10 kişiden birisi Kemal Kılıçdaroğlu diyecek. 27,5 yılımı devlete verdim. Helali hoş olsun. Ne için? Bu ülke için, bayrağım için, kendi insanım için çalıştım ama bu manzara bizim hak ettiğimiz bir manzara değil.”

“NAMUSLU SİYASET EKSİK”

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “Hollanda, Konya’dan küçük bir devlet. Hollanda’nın tarım ütünü ihracatı 120 milyar dolar. Türkiye’nin 12 milyar dolar. Sormayacak mısınız neden onlar 120 milyar dolar ihracat yapıyor da devasa Türkiye neden ekemiyor? Eksiğimiz ne? Güneş mi, su mu, toprak mı, insan mı? Bir tek eksiğimiz var namuslu siyaset eksik, halkını düşünen siyaset eksik. Benim anlayışım, siyaset halkın zenginleşmesini savunur. Siyasetin amacı budur. Siyaset köşeyi dönme sanatı, zenginleşme aracı değildir. Siyasetçinin cebi dolmayacak. Vatandaşın cebi dolacak. CHP iktidarın ilk 4 ayda çıkaracağımız ilk kanunun adı Siyasi Ahlak Kanunu olacak. Siyaseti kirlilikten arındıracağız. Siyaset namuslu adamların, kendisini halka adadığı arena olacak. Siyaseti böyle düşünüyoruz.”

“BEN SİZDEN BİRİYİM”

Kendisinin de halkın içinden gelen biri olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, “Ben sizden birisiyim. Benim rahmetli annem okuma yazma bilmezdi en büyük ablam da bilmezdi. 7 kardeşiz içlerinde üniversiteye giden bir tek benim. Çalıştım, ürettim, 27,5 yılımı devlete verdim helali hoş olsun. Siyasete girdiğimde tüm mal varlığımı internet sitesine koydum. Neden koydum? Siyasete giriyorsanız halka hesap vereceksiniz, namuslu olacaksınız, siyasetin aynı zamanda halka hesap verme görevini de bilmeniz gerekiyor. Bunu yaptım. CHP iktidarın kimsenin inancı siyaset konusu olmayacak ve yaptırmayacağım. Kimsenin kimliği siyaset konusu olmayacak ve yaptırmayacağım, kimsenin yaşam tarzı siyaset konusu olmayacak ve yaptırmayacağım. Bu ülkede her insanı, her yurttaşı, her kardeşimi kucaklayacağım.” dedi.

Kılıdaroğlu’nun konuşmasının ardından CHP’nin Manisa’daki 9 milletvekili adayı kürsüye çağrılarak el ele vatandaşlar selamlandı.