CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Mersin’den Başbakan Ahmet Davutoğlu’na dokunulmazlık tepkisi gösterdi. Kılıçdaroğlu, dokunulmazlık düzenlemesine ‘evet’ diyeceklerini belirterek, "Benim dokunulmazlığım kalkacaksa eyvallah kalksın. Merak ettiğim Davutoğlu niye dokunulmazlığını koruyor. Davutloğlu, neden korkuyorsun sen?" diye sordu.
Kılıçdaroğlu, bir dizi ziyaret ve programa katılmak üzere Mersin’e geldi. Kılıçdaroğlu, ilk olarak Doğu ve Güneyodoğu’da devam eden operasyonlarda şehit olan Piyade Yüzbaşı Yiğitcan Çiga’nın Mezitli’deki ailesi ile Jandarma Sağlık Astsubay Kıdemli Çavuş Murat Erdi Eker’in Tozkoparan Mahallesi’ndeki ailesini ziyaret ederek, acılarını paylaştı.
Daha sonra CNR Expo Yenişer Fuar Merkezi’nde Mobalya Fuarı’nın açılışını yapan Kılıçdaroğlu, Mezitli Belediyesi Kadın Üretici Pazarını da gezerek kadın üreticilerle bir araya geldi.
Kılıçdaroğlu, DİSK Mersin Şubesi tarafından düzenlenen ve DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun da hazır bulunduğu pikniğe katıldı.
Kuyuluk Piknik alanında işçiler ile buluşan Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada gündemi değerlendirdi.
En büyük mücadelelerinin bu ülkede işsizliğin, yoksulluğun olmaması, hiç kimsenin ötekileştirilmemesi, emeğin hakkının emekçiye teslim edilmesi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, bu mücadelede bütün vatandaşları CHP çatısı altında toplanmaya çağırdı.
Asgari ücrete değinen Kılıçdaroğlu, seçimden önce asgari ücreti 1500 lira yapacaklarına söz verdiklerini, ancak hükümetin kıyameti kopardığını ifade etti. Kılıçdaroğlu, "Ancak onlar da asgari ücreti 1300 lira yapacaklarına söz verdiler. Biz sözümüzde durduk 1500 lira dedik. İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin nerede CHP’li belediye var orada asgari ücret en az 1500 liradır. Şimdi 1300 lira yaptılar ama göreceksiniz önümüzdeki aydan itibaren alacakları ücret düşecek. Çünkü vergi dilimi artıyor ve işçiden daha fazla vergi kesilecek. Eline geçen para 1300 TL’nin altına düşecek" diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, Türkiye’de grev hakkının, asgari ücret kuralını, işçilerin örgütlenmesini sendikal hakları sağlayanın CHP olduğunu savunarak, bu hakları işçiye sağlayan eski CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit’e saygılarını sunduğunu belirtti.
“NEDEN KORKUYORSUN”
Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasında Başbakan Ahmet Davutoğlu’na dokunulmazlık düzenlemesi üzerinden yüklendi. Türkiye’nin gündeminin dokunulmazlık olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "Eğer bu ülkeye tam demokrasi gelecekse bunun mücadelesini vereceksek TBMM’de milletin vekilliğini alan hiç kimsenin yolsuzluk yapmaması, hırsızlık yapmaması, ihaleye fesat karıştırmaması lazım. O nedenle söyledik, kürsü dokunulmazlığı dışında bütün dokunulmazlıklara hayır diyoruz ve demeye de devam edeceğiz. Dokunulmazlıklarla ilgili bir düzenleme yaptılar. Benim dokunulmazlığım kalkacak. Eyvallah kalksın. Korkumuz yok Allah’tan başka. Benim merak ettiğim Davutoğlu niye dokunulmazlığını koruyor. Neden Davutoğlu o yasal düzenlemenin içine girmiyor. Davutoğlu, neden korkuyorsun sen? Diyor ki, ’Suç mu işleyelim.’ Şu hale bakın şu lafa bakın. Yani fezleke olanların tamamı suçludur diyor. Davutoğlu’na bu ifade için teşekkür ediyorum. Bakanların neden dokunulmazlığı kalkmıyor. Bakanların ne ayrılacağı var onlar milletvekili değil mi?" diye konuştu.
“ERGENEKON KUMPAS ÇIKTI”
Ergenekon davasıyla ilgili konuşan Kılıçdaroğlu, yıllarca, binlerce insanın Ergenekon davası diyerek mağdur edildiklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Evlerinden alındılar. Havuz medyası iddianameleri yayınladı çarşaf çarşaf. O insanları mahkum ettiler. Pek çok insan hayatını kaybetti. Ergenekon’un kasası diye suçladıkları Kuddusi Okkır vefat ettiği zaman cenazesini Tekirdağ’dan İstanbul’a getirmek için araba bulamadılar. Bu kadar büyük bir dramı hep birlikte yaşadık. Şimdi tamamının kumpas olduğu ortaya çıktı. Tamamının yanlış olduğu delillerin tamamının sahte olduğu ortaya çıktı. Şimdi ben merak ediyorum. ’Ben o davaların savcısıyım’ diyen kişi milletin yüzüne nasıl bakacak acaba. Bunlarda yüz yok. Yüz olsa ar damarı çatlamasa milletin yüzüne bakmaz, adam gibi ‘istifa ediyorum’ der. Ne hakkı ne hukuku korudular. Yüzlerce insanı Silivri toplama kampına topladılar. Sahte mahkeme yaptılar. Sahte iddianame hazırladılar. Elli sefer söyledik. Hakkımızda fezlekeler düzenlediler. Ama biz sonuna kadar düşüncemizin arkasında durduk. Her şeyi söyledik. Söylemeye de devam edeceğiz. Hiç kimsenin endişesi olmasın" ifadelerini kullandı.
Daha sonra iki işçi Kılıçdaroğlu’ne çiçek verdi. Kılıçdaroğlu’nun Mersin’e gelişi dolayısıyla bayrak asarken ayağı kırılan bir başka işçi ise Kılıçdaroğlu’ndan alçılı ayağına imza atmasını istedi. Kılıçdaroğlu da işçiyi kırmayarak alçıyı imzaladı.