AK Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, insanlığın kara lekesi olan bu sürgünü unutturmayacaklarını belirterek "Türkiye Cumhuriyeti, sürgünden vatana dönen ve haklarının iadesi için mücadele veren Kırım Tatarlarına yardım etmeye devam ediyor” dedi.
Karacan, Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Karacan, Kırım Tatarlarının 1944 sürgününde Özbekistan, Kazakistan, Sibirya gibi birçok bölgeye dağıtıldığını belirterek, binlerce insanın yurdundan koparıldığını söyledi. Karacan, Kırım Tatarlarının sürgünde 195 bin insanını kaybettiğini belirterek "Kadınlar, kundaktaki bebekler, yaşlılar, hastalar, savaşamayacak durumdaki erkeklerden oluşan 423 bin Kırım Tatarı, istasyonlardan hayvan vagonlarına istif edilerek vatanlarından sürüldü” ifadelerini kullandı.
Kırım Tatarlarının 2014 yılında Rusya’nın zulmüne maruz bırakıldığını hatırlatan Karacan, şunları dedi:
“İnsanlığın kara lekesi olan bu sürgünü unutturmadık, unutturmayacağız. Türkiye Cumhuriyeti, sürgünden vatana dönen ve haklarının iadesi için mücadele veren Kırım Tatarlarına yardım etmeye devam ediyor. Kırım Tatarları için 18 Mayıs 1944 sürgünü hafızalardaki yerini koruyor. İnsanlık tarihinin en büyük facialarından biridir. Biz Türkiye olarak Kırım Tatarlarının yanında olmaya devam edeceğiz."