CHP Parti Sözcüsü Haluk Koç, milletvekilli seçimlerinde listelerin kararını yüzde 85 oranında örgütün verdiğini açıkladı. CHP parti meclisinin verdiği kararın 28 kontenjan ve 6 ildeki merkez yoklaması ile ilgili olduğunu anlatan Koç, "Bunu özellikle ifade etmek istiyorum. Siyasette küsmek, siyaset uzun zahmetli bir yol, küsme diye bir duygunun siyasette olacağına inanmıyorum. Küsmek insani bir duygudur, gayet doğaldır, burukluk demek daha uygun. Türkçe olarak daha kolay ifade edebilir. Herkesin bir burukluk hissetmesi doğaldır. Öyle dönemler yaşanmıştır ki bu kırgınlıklar, küskünlükler parti içi muhalefetten ziyade buruklukla ifade edilebilir. CHP’nin çizgisi ve düşüncesi belli. CHP’de zaman zaman nöbet değişimi olacaktır." dedi.

CHP Parti Sözcüsü Haluk Koç, CHP Genel Merkezi’nde partisinin milletvekili aday listeleriyle ilgili basın toplantısı düzenledi. Koç, toplantının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Daha önce basın toplantısının Kılıçdaroğlu tarafından yapılacağı açıklanmıştı. Kendisi neden gelmedi? 90 mevcut vekilin yeniden aday olmadığı belirtildi, bu değişimi nasıl yorumlarsınız?" şeklindeki sorularına Koç şu cevabı verdi: "Genel başkanımız 30 kişilik kontenjan yerleştirmesi için yoğun bir çalışma içinde halen devam ediyor, bazı noktalarda eksiklikler var. Onların tamamlanması için PM’den yetki aldı bu mesai içinde. Ben parti sözcüsüyüm, düşünceleri sizlerle paylaşmak istedim. Ankara 1. Bölge 1. Sıra saat 17’de listede göreceksiniz. Milletvekili arkadaşlarımızın çoğu zor parlamento döneminde dayatılan yasama sürecinde büyük mücadele verdiler. Genel merkez meclis trafiği içinde yoğunluğu bu tarafa aktardık ama canla başla kürsü önünde sayısal eksikliğe rağmen büyük mücadele verdiler. Demokrasiyi kurumsallaştırmaya çalıştığınızda tek kişinin karar vermesi uygun değil. Arkadaşlarımızın çoğu ön seçime girdi, ön seçimde kendi örgüt üyelerinin, parti üyelerinin verdiği kararı hepimiz saygıyla karşılamalı. Bu sonrası için de bir projeksiyon tutuyor. Partiye kayıt olarak seçme görevi ile yükümlü olunduğunda konuşmak yerine üye olup çalışıp çıkan sonuçlara katkıda bulunmak önem arz ediyor. Ben inanıyorum CHP’nin üye sayısı patlama gösterecek, şu dönem bize parti üyesinin aday belirleme konusunda ne kadar önemli olduğunu gösteriyor."

Başka bir gazetecinin, "Tekrar listede olmayan vekiller küskünler tablosu görmemek adına bir veda biçimi düşünüyor mu? Listede yer almayacaklarını kim iletecek?" sorularına Koç şu cevabı verdi: "Sonuçta kararı yüzde 85 oranında örgüt verdi. CHP parti meclisinin verdiği karar, 28 kontenjan ve 6 ildeki merkez yoklaması ile ilgili. Bunu özellikle ifade etmek istiyorum. Siyasette küsmek, siyaset uzun zahmetli bir yol, küsme diye bir duygunun siyasette olacağına inanmıyorum. Küsmek insani bir duygudur, gayet doğaldır, burukluk demek daha uygun. Türkçe olarak daha kolay ifade edebilir. Herkesin bir burukluk hissetmesi doğaldır. Öyle dönemler yaşanmıştır ki bu kırgınlıklar, küskünlükler parti içi muhalefetten ziyade buruklukla ifade edilebilir. CHP’nin çizgisi ve düşüncesi belli. CHP’de zaman zaman nöbet değişimi olacaktır. Sizlerin arasından 7 basın mensubu bir kısmı ön seçim ve kontenjan sınırları içinde listede yer aldı. 7 basın mensubu. Bu son derece önemli, Türkiye’nin içinden geçtiği bu baskı döneminde herkesin talimatta susmasının sağlandığı dönemde; Twitter, Facebook dünyanın temel haberleşme iletişim yolları olan kaynakların bir anda tek bir emirle, Anayasa Mahkemesi 2 kere iptal ettiği halde, son torbada yeniden kanunlaşması yoluyla. 7 basın mensubunun bu dönemde Parlamento'da kendi çizgilerinde CHP içinde yer almaları önemli bir gösterge. Arkadaşlarımızla temaslarımız devam edecektir. Onların hepsi partili, çoğu da seçim çalışmalarına katılacaktır. Siyasette ben varsam iyi, ben yoksam her şey kötü, bu mantık o kişiyi bir süre idare eder ama genelde daha sonrası için siyaset iddiası sergileme noktasındaki kişilere bu gelenek giderek yayılıyor; CHP’de eksi puan olarak örgütün, parti üyelerinin hafızalarına kazınır. Aday adayı olarak örgüt önüne çıkınca seceresinde kötü puan olarak kalır."

"Tunceli’de Kamer Genç ile temas kuruldu mu?" sorusuna Koç, "Kamer Genç’e geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Ciddi ve ağır bir rahatsızlık geçiriyor, sağlıklı olarak döner." cevabını verdi.

Başörtülü aday gösterilip gösterilmediğinin sorulması üzerine Koç, "Bilmiyorum. kadın adayların 103 kadın aday hepsinin profilini bilmiyorum. Bence artık Türkiye, bazı şeyleri semboller üzerinden siyaset yapmayı bırakmalı. Bunu söyledik. Herkesin inancı da herkesin yaşam tarzı da herkesin saygılı olması gereken alanlar. Bunları siyasetlerinin ana noktası haline getirerek, Türkiye’yi kendi eksenlerinde nasıl bir çıkmaza sokanlar ortada, artık bunlar aşılmalı. Böyle bir çerçeve içinde kategorik yaklaşıma karşıyım." şeklinde konuştu.