CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Haluk Koç, KPSS olayı ile ilgili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Suç duyurusunda KPSS olayında nelerin döndüğünü ifade ettiğini belirten Koç, “657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 59. maddesi istisnai kadroları düzenler. Bir iktidarın hakkı şudur; kendine yakın üst bürokrasiyi oluşturmak durumundadır bu istisnai kadroları kullanır. Bunda eyvallah, bunda hiçbir şey yok. Ama sen oğlunu, eşini, bacını, enişteni, amcanı, dayını bir istisnai kadrodan zıplatarak KPSS sınavına girmeden atayamazsın.” dedi.

Haluk Koç, özel bir televizyon programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak Cumhurbaşkanının sorumsuz olduğunu, tarafsız olması gerektiğine, Anayasa'nın, onu sınırlayan çizgiler içerisinde kalması gerektiğine inandıklarını ifade eden Koç, şöyle devam etti: “O bunları tamamen zıttı bir şekilde söylüyor. Yani son katıldığı, hafta sonunda katıldığı iki, üç toplantının konuşmaları, yani bakıyorsunuz ne hitap tarzı, ne söylediği laflar, yani bunu alkışlayanlar sizin çıkarınız mı var? Korkuyor musunuz kardeşim? Ekonomik bir beklentiniz mi var? Bal tutan parmağını yalar size de mi bulaştı? Bu kadar mı kişilik zayıflığına uğradınız hepiniz? Böyle bir hastalık mı var? Göz göre göre yani kelime seçmekte yine zorlanıyorum muhataplarına sıkıntı yaratmasın diye. Yani bu kadar gözünü kapatmış, kulağını tıkamış, gerçeklerden kopuk, ağzı açık böyle avanak bir şekilde bu söylemleri alkışlayan insanlar. 2002 – 2007 arasında bunlara, bu şarkılara katılanlar vardı. Konuşmamızın başında tarif ettim. Bugün neredeler? Ellerinde kalem ama yazacak gazete köşesi yok. Çıkacakları, düşüncelerini ifade edecekleri televizyon ekranı yok. Kullanıldılar bir dönem. O geçiş döneminde bu yapıyı meşrulaştırma aracı olarak kullanıldılar.”

'CUMHURİYET SAVCILIĞINA SUÇ DUYURUSUNDA DA BULUNDUK'

Haluk Koç, Türkiye’nin kendi büyüme hedeflerine göre kendi ihtiyacı olan değişik dallardaki insan gücünü planlı bir şekilde eğitme programı yapmamış durumda olduğunu ifade ederek, “Yani bir basit politikanın her biri kurbanı olmuş durumda. Ne kadar öğretmene ihtiyacım var, ne kadar din görevlisine ihtiyacım var, ne kadar mühendise, ne kadar İİBF mezununa ihtiyacım var alan olarak söylüyorum. Yani bütün bunların hesabı yapılmamış durumda. Sadece üniversiteye girmek için bir takım imkanlar açılmış. Öğretmenler için aynı şekilde formasyon programları hazırlanarak öğretmen olmaları sağlanmış. 320 binin üzerinde öğretmen ve diğerleri de yüksek sayıda mevcut. Bunun için sağlıklı bir eğitim programını Türkiye’nin yapılandırması gerekiyor ve bu kadrolara da devletin kısa zamanda sosyal bir sorun aynı zamanda. Mutlaka bir çerçeve içerisinde yapabileceğinin en üstünde kadro tahsisiyle şimdilik geçmesi gerekiyor. Ama eğitim programını kalkınma hedefine ve insan gücü hedefine göre planlamadıktan sonra bu sorun hep devam eder.” açıklamasını yaptı.

'SİZ MÜNAFIKSINIZ. KANDIRIYORSUNUZ MİLLETİ, HAKKINI YİYORSUNUZ'

Türkiye’de KPSS denilen bir engel olduğunu ifade eden Koç, şunları söyledi: “Bu KPSS olayında nelerin döndüğünü de ifade ettim. Bir kere daha burada ifade ediyorum Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda da bulunduk. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 59. maddesi istisnai kadroları düzenler. Bir iktidarın hakkı şudur; kendine yakın üst bürokrasiyi oluşturmak durumundadır bu istisnai kadroları kullanır. Bunda eyvallah, bunda hiçbir şey yok. Ama sen sana orada oğlunu, eşini, bacını, enişteni, amcanı, dayını oraya bir istisnai kadrodan zıplatarak devlet memuru sınava girmeden yap demiyor. Ama söylediğim gibi yani buzdağının üstünü söyledik. Buzdağının altı duruyor. Buzdağının altı yani artık alt kademelerdeki kişilerin şunu, bunu demek yerine ben kamuoyunun dikkatini çekecek böyle anlı şanlı insanların birinci derece yakınlarının nasıl bu yolu kullanarak milletin hakkını çaldığını ifade ettim. Savcılıktan çıt yok. Bir tane o aynı manşeti atan gazetelerde bir tane bu haksızlığın üzerine giden bir kelime gördünüz mü? Yazık. Yani ondan sonra bakacaksınız biz Müslümanız. Siz Müslüman filan değilsiniz. Siz münafıksınız. Kandırıyorsunuz milleti, hakkını yiyorsunuz.”