CHP Parti Sözcüsü Haluk Koç, milletvekili seçimlerinde partisinin 103 kadın aday gösterdiğini açıkladı. Kadın adaylara birinci sırada yer verildiği illerin Adana, Afyon, Ankara 1, 2. Bölgeler, Bursa, Denizli, Erzurum Eskişehir, İstanbul 1, 2, 3. Bölgeler, İzmir 1, 2. Bölgeler ve Kocaeli olduğunu açıklayan Koç, "Listenin bütününe bakıldığında 3 engelli aday, 10 genç aday ve toplam 103 kadın aday var. 5'te 1 oranında kadın aday profilinin önemli bir kısmı da seçilecek noktalarda." dedi.

CHP Parti Sözcüsü Haluk Koç, CHP Genel Merkezi’nde partisinin milletvekili aday listeleriyle ilgili basın toplantısı düzenledi. CHP’nin Şubat 2012’de bir tüzük değişikliği yaptığını hatırlatan Koç, "CHP, 'önce parti içi demokrasi, sonra Türkiye’de demokrasi' iddiasını gerçekleştirebiliriz savını ileri sürdü. Burada yüzde 85 oranında tüzük değişikliği ile olası bir genel seçimde adaylarının yüzde 85 seçim bölgesinde örgütündeki tüm üyelere danışılarak belirlenme kararı aldı. Şubat 2012. O tarihten bugüne kadar ilk genel seçim. Bugün aday listeleri teslim edilecek. CHP, 29 Mart’ta 45 seçim bölgesinde tüm üyelerin katılımı ile ön seçim yaptı, hakim denetiminde ön seçim yaptı. 10 seçim bölgesinde de hakim denetiminde değil ama hakim denetimini aratmayacak örgüt denetiminde tüm üyelerin katılımı ile bir eğilim yoklaması yaptı, sonuç tabanın talebinin listelere yansıtılması." diye konuştu.

Bir tek CHP’nin partisine kayıtlı üyelerinin tercihini listelere yüzde 80’den fazla yansıttığını ifade eden Koç, "Siyasi Partiler Yasası genel merkezlere yüzde 5 kontenjan hakkı veriyor. CHP bu hakkını PM toplantısında belirledi ve ön seçim yapılan yerlerde kontenjan yerlerine yerleştirdi." dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun aldığı karar neticesinde 28 kontenjan adayından 3 büyük şehirdeki 7 seçim bölgesinin birinci sırasına kadın adaylar yerleştirildiğini anlatan Koç, şu bilgileri verdi: "Bu söz tutuldu. Kadın aday sayılarının en fazla olduğu 5 seçim çevresi İstanbul üçüncü bölge 8 kadın aday var, İstanbul 2. Bölgede 7 kadın aday, İstanbul 1. Bölge 6, Ankara 1. bölge 5 ve Bursa’da tamamen hakim denetiminde ön seçim yapıldı, 5 kadın aday var. Kadın adayların 1. sırada bulunduğu seçim bölgeleri Adana, Afyon, Ankara 1, 2. Bölgeler, Bursa, Denizli, Erzurum, Eskişehir, İstanbul 1, 2, 3. Bölgeler, İzmir 1, 2. Bölgeler ve Kocaeli merkez yoklamasına dahil 6 ilden biriydi burada da kadın aday gösterildi."

Listenin bütününe bakıldığında 3 engelli aday, 10 genç aday var ve toplam 103 kadın aday olduğunu anlatan Koç, "5'te 1 oranında yüzde 20’nin üzerinde kadın aday profili önemli bir kısmı seçilecek noktalarda yer alıyor. Öğrenim durumlarına bakıldığında listede yasal süreç içinde bazı eksiklikler tamamlanama hakkı var. bu zamana kadarki listemizde 354 üniversite, 83 lise, 45 yüksek lisans, 28 aday yüksek okul, 15 ortaokul, 18 ilkokul mezunu aday listede yer aldı. TBMM’de partinin pozisyonu ne olursa olsun üretkenlik temelli hem de toplumun genel profilinin aday listelerinde yansıması bakımında dengeli bir değerlendirme diye düşünüyorum. Meslek gruplarına göre avukat, mühendis, emekli, doktor, işçi var. 91 avukat, 62 mühendis, 46 iş adamı, 45 emekli değişik mesleklerden ve 43 doktor yer alıyor. Doktorlar ön seçimlerde ciddi başarı gösterdi." şeklinde konuştu.

Adıyaman ikinci sıra için ayrılan kontenjanın kullanılma gereğinin olmadığını Parti Meclisi'nin gördüğünü anlatan Koç, "Dengeli bir liste çıkmıştı bölgedeki duyarlılık noktalarına göre. Keza Mersin'de 1 ve 4. bölgeler kontenjan adayına ayrılmıştı. 1. sıra kontenjan adayını kullanmama kararını aldı. 4. sıraya Mersin'in cografi dağılımı dikkate alındığında önemli bir kişi listeye kondu. Bu şekilde örgütün belirttiği ana düşünce genel merkezden tasarruf kullanarak çok fazla dağıtılmadı ve bozulmadı. Malatya 2. sıra gerektiğinde kontenjan kullanılacak ifadesi vardı eğilim yoklamasında. 2. sıranın da kontenjan olarak kullanılma gereği ortadan kalktı." açıklamasında bulundu.