Koza İpek Grubu'na bağlı tüm şirketlere kayyum atanması Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşındı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekisi Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bir süre önce baskın yaptığı Koza İpek Grubu’na bağlı tüm şirketlere kayyum atandığını dile getiren Tanrıkulu, şunları kaydetti: "Koza İpek Grubu’nun basın yayın organlarını da içeren 22 şirketin kayyumunu oluşturan isimlerin açıklandığı, kayyum talebinin Emniyet ve Savcılıkça atanan 3 kişilik bilirkişi olarak atanan akademisyenlerin hazırladığı rapor sonrasında gündeme geldiği, kayyuma temel olan Emniyet ve Bilirkişi raporunda, şirketlerde parasal hareketlilik için Smurfs Village (Şirinler Köyü) yönteminin kullanıldığının iddia edildiği haberleri basına yansımıştır. İpek Grubu Avukatı kararın tebliğ edilmediğini söylemiştir."

Bu bağlamda Tanrıkulu, şu soruları yöneltti:

"- Koza İpek Grubuna ait kayyum atanan şirket sayısı kaçtır?

- Şirketlere atanan isimlerin havuz medyası ve AKP’nin belediye meclisi üyeleri arasından seçilmesinin gerekçesi nedir? İlgili kişiler kimlerdir? AKP’li meclis üyelerinin AKP’ye üye oldukları tarihler nelerdir? Koza İpek Grubu'nun başına havuz medyası reklam müdürünün getirilmesinin gerekçesi nedir?

- Koza İpek Grubu'nun işlediği iddia edilen mali suç tutarı ne kadardır?

- Koza İpek Grubundan 'havuz medyası' olması ve seçim sonuçlarını manipule etmesi istendiği iddiaları doğru mudur?

- İddialar doğru ise Koza İpek Grubu'na yapılan operasyonun amacı seçim öncesinde gruba ait medyanın susturulmak istenmesi midir? Seçim öncesi AKP’ye muhalif olan tüm basın yayın organlarına bir tür gözdağı verilmek mi istenmektedir?

- Koza İpek Grubu'na el koyulması kararını veren hakimin Samanyolu Okulları'nın denetim adı altında polis baskınına onay veren hakim olması tesadüf müdür?

- Koza İpek Grubu'na ait kayyum atanan şirketlerin içlerinin boşaltılması nasıl önlenecektir?

- Koza İpek Grubu'na ait şirketlere atanan kayyumların idari ve mali işlemleri kim ya da kimler tarafından denetlenecektir?

- Türkiye’de AKP’ye destek vermeyen tüm işadamlarının şirketlerine ve medyalarına el konulacağı iddiası doğru mudur?

- Seçime 1 haftadan az kala böyle bir operasyonun yapılması talimatı kim ya da kimler tarafından verilmiştir?"