HDP Mardin Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. 'Görüntülerde HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü'nun askerlere küfür ettiği görülüyor, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusu üzerine Aslan, "Küfür ne bize ne HDP'ye ne de milletvekillerine yakışır. Ama görüntülerin öncesini ve sonrasını izlemek lazım." dedi.

HDP yöneticileriyle 5 Temmuz Pazar günü Mardin'in Savur ilçesi Bağyağı köyünde Kobani'de hayatını kaybeden bir kişinin cenaze törenine katıldığını dile getiren Aslan, mezarlığa ulaştıklarında tam teçhizatlı askerlerle karşılaştıklarını ifade etti.

"Bilinçli ve sistematik şekilde HDP milletvekillerine güvenlik güçleri tarafından saldırılar gerçekleşmekte." diyen Aslan, komutanın, valinin emriyle alanda olduklarını, slogan atılması ve ağıt gibi söylemlere izin vermeyeceklerini kendilerine aktardığını söyledi.

Defin işlemi bittikten sonra köye giriş noktasını tutan askerlerin, yoldan geçen halka sözlü tacizlerde bulunup acılı halkı tahrik ettiklerini iddia eden Aslan, "Hatta ağıt yakan bir kadına askerler tarafından ağza alınmayacak küfürler edildi. Bunu duyunca askerleri küfürlü konuşmamaları konusunda uyardım. Askerler üzerime çullandı. HDP'li yöneticilerin araya girmesiyle askerlerin elinden kurtulabildim." dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü'ye de askerlerin saldırdığını ifade eden Aslan, bilinçli ve sistematik şekilde HDP milletvekillerine güvenlik güçlerince saldırılar gerçekleştirildiğini vurguladı. İçişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'nın konuyla ilgili soruşturma başlatarak kamuoyuna gerekli açıklamaları yapmasını isteyen Aslan, "Görüntülerde Encü'nun askerlere küfür ettiği görülüyor, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine görüntüleri izlemediğini belirtti.

Mehmet Ali Aslan, şöyle devam etti: "Küfür ne bize ne HDP'ye ne de milletvekillerine yakışır. Ama görüntülerin öncesini ve sonrasını izlemek lazım. O anda başkaları küfretmiş olup o da psikolojik havayla buna yanıt mı verilmiştir, buna da bakmak lazım. Her halükarda küfrü kınıyoruz. Asker müdahalelerini bizzat yaşadım. Küfürlü sözleri kullanmayı uygun bulmuyorum. Bunlar çok provokatif eylemlerdir. Halk orada bunları duysa bir infiale yol açabilirdi, sıçrama yaratabilir."

Bölgede günde 8-10 saati bulan elektrik kesintileri yaşandığını, borcu sebebiyle çiftçilerin alacaklarının bloke edildiğini anlatan Aslan, elektriğin geçimlik tarım yapan çiftçilere ücretsiz verilmesi, üretici köylerin elektrik borcunun silinmesi konusunda çalışma yapılmasını istedi.

Milletvekili olmadan önce öğretmenlik yaptığını dile getiren Aslan, öğretmenlere istihdam olanağı verilmesini talep etti.