Ümraniye Belediyesi tarafından bu yıl 12’incisi düzenlenen Resim, Hikaye ve Şiir yarışmalarında dereceye girenlerin ödül töreninde konuşan Kültür ve Turizm eski Bakanı Mahir Ünal, “Resim yarışmasının teması göç ve Suriye. Suriye bizim ortak acımızdır” dedi.
Bu yıl 12’incisi düzenlenen ve Türkiye’nin en fazla ödül dağıtılan Uluslararası Şiir Hikaye ve Resim yarışmalarında kazanan isimler ödüllerini Kültür ve Turizm eski Bakanı Mahir Ünal ve Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’dan aldı. Resim yarışmasında ‘Göç’ konusu, Şiir yarışmasında ‘Birlikte Daima’ konuşu işlenirken Hikaye yarışmasında ise ‘Serbest’ konu üzerinde yarışılan yarışmada 3 alanda toplam 5 bine yakın eser yarıştı.
“SURİYE BİZİM ORTAK ACIMIZDIR”
Resim yarışmasının konusuna dikkat çeken Ünal, “Resim yarışmasında dışarıda baktım tema göç ve tabi Suriye. Suriye bizim ortak acımızdır. Orada yaşanan duygular ve bunun resim diliyle ifade edilmesi. İşte resim size o acıyı başka bir dille ifade ettiğinde ya da bir fotoğraf sanatçısının Aylan bebeği başka bir açıdan o acıyı en iyi şekilde anlatan bir perspektiften çekmesi, bir anda orada yaşanan acıyı sizin dünyanızda başka bir dile dönüştürür. Ya da hikaye; hikayesi olmayan her şeyin kıymeti de yoktur. Çünkü hikaye bizzat duygunun eseridir. Eğer bir hikayeniz yoksa duygunuz da yoktur. Biz o kadar çok düşünceye dönüştük ki oysa insanı harekete geçiren duygudur. Düşünce biraz soğuktur ve rasyoneldir. Duygu bizim her şeyimizdir ve sanatı da var eden duygudur. Necip Fazıl’ın da dediği gibi bir insan derdini sadece bir şekilde anlattığında o insan dertlidir. Ama bir insan derdini şiirle anlatıyorsa o insan şairdir. Derdini resimle ya da hikaye ile anlatıyorsa ressam ya da hikayecidir. Ancak derdini biliyor ve susuyorsa ariftir” şeklinde konuştu.
“BU SEMPOZYUMLAR CİDDİ BİR EMEĞİN ÜRÜNÜ”
12 yıldır aralıksız olarak bu programı gerçekleştirdiklerini dile getiren Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, “Bu programımız iki etaptan oluşuyor. İlk olarak 12’incisini icra ettiğimiz resim, hikaye ve şiir yarışmamız. 12 yıl evvel 2004 yılında başlattığımız bu yarışmalar hamd olsun 12 yıldan beri aralıksız olarak ve kalite çıtası da hiç aşağı düşmeden hatta yükselerek devam etti bugüne kadar. Doğrusu bu resim, hikaye ve şiir yarışmamızda 60 kadar telif eseri ortaya çıktı. Tabi bunun dışında çeşitli üniversitelerimizle farklı sempozyumlar yaptık uluslararası olarak. Sempozyum çok ciddi bir iş. Yani konferans gibi basit değil. Öyle insanlar bir araya gelsin, çıksın konuşsunlar şeklinde değil. En az 1 yıllık bir çalışmayı gerektiriyor. Dolayısıyla 6-7 tane bu şekilde gerçekleştirdiğimiz sempozyumlarımız var” dedi.
Konuşmaların ardından ödülleri kazananlara Kültür ve Turizm eski Bakanı Mahir Ünal ve Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can verdi. Öte yandan, Ümraniye Belediyesi adına Başkan Hasan Can, Mahir Ünal’a bir tablo hediye etti. Ödül töreni ardından Mahir Ünal ve Başkan Hasan Can kazanan ödüllerin olduğu sergiyi gezdi.