HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkcü, iç güvenlik paketi ortada dururken bir çözüm süreci işletmenin artık eskisi gibi kolay ve mümkün olacağını düşünmediğini söyledi. Kürkcü, "Hükümet bunu düşünüyordur. Bunun için kimi değişiklik ve önlemler akıllarına geliyor olmalıdır. Hangi sebeple geciktiriyorlarsa daha çok geciktirmelerini, sonsuza dek geciktirmelerini temenni ediyoruz." dedi.

HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkcü ve Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Meclis'te basın toplantısı düzenlediler. Kürkcü, 'Demokrasinin Güçlendirilmesi İçin Uluslararası Sözleşmelerin Tanınmasına ve Bazı Temel Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni Meclis Başkanlığına verdiğini açıklayarak, içeriğini anlattı. Teklifin, alan temizliği bakımından bazı teklifleri içerdiğini dile getiren Kürkcü, uluslararası standartlarda bir demokrasiyi ülke insanının hak ettiğini söyledi.

İç güvenlik paketi ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Kürkcü, güvenlik-özgürlük dengesinin sürekli güvenlik lehine büküldüğünü kaydetti. Kürkcü, iç güvenlik paketinin sarayı korumak için çıkarılmaya çalışıldığını vurguladı. Kürkcü, iç güvenlik paketinin kabulü halinde Türkiye'nin bir polis devletine hala dönmediyse kesin döneceğini, merkezi otoriter yeni bir rejime geçileceğini ifade etti.

Kürkcü, hükümetin iç güvenlik paketini ertelemesiyle ilgili bir soruya, Meclis'teki siyasi muhalefetin ciddiye alınmamasının düşünülemeyeceğini söyledi. Muhalefetin aylardır ortaya koydukları gerekçelerde samimiyseler iç tüzükten kaynaklı tüm hakları kullanmaları gerektiğini belirten Kürkcü, paketin hükümetin sandığı kadar kolay sürede geçmesinin mümkün olmadığını ifade etti. O yüzden bazı değişiklikler düşünmüş olabileceklerini anlatan Kürkcü, hükümetin polisin biricik sahibi olmasının değişmediği sürece kabul edilemeyeceğini söyledi.

"Hükümetin içinde bir tartışma olması mümkün." diyen Kürkcü, "Bu paket ortada dururken bir çözüm süreci işletmenin artık eskisi gibi kolay ve mümkün olacağını da düşünmüyorum. Hükümet bunu düşünüyordur. Bunun için kimi değişiklik ve önlemler akıllarına geliyor olmalıdır. Hangi sebeple geciktiriyorlarsa daha çok geciktirmelerini, sonsuza dek geciktirmelerini temenni ediyoruz." şeklinde konuştu.

Bir başka soru üzerine ise Kürkcü, "Karakolda bir çözüm olur. Rehin alınmış oluruz; öyle olmaz." ifadelerini kullandı. Hakan Fidan'ın adaylığı ve çözüm süreci konusundaki bir soruya Kürkcü, "Devlet ile müzakere ediyoruz; hükümet ile mücadele ediyoruz. Hakan Fidan devletin bir sözcüsü olduğu için bir söz sahibiydi, şimdi değil. Çözüm süreci üzerinde bir etkisi olmayacaktır. Cumhurbaşkanını üzdüğü anlaşılıyor. İstifasının bizi üzen ve sevindiren bir tarafı yoktur." dedi.

'DOLARDAKİ TIRMANIŞ ERDOĞAN'IN SÖZLERİ YÜZÜNDEN BAŞLADI'

Altan Tan ise doların önlemeyen yükselişini değerlendirdi. Her şeyin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "faizler niçin inmiyor" demesiyle başladığını anlatan Tan, iki ayda doların yüzde 10 üzerinde değer kazandığına dikkat çekti.

Bu ucuz, basit politikaların yine halkı vurduğunu dile getiren Tan, "Bizzat faiz lobilerine destek oluyor. Sayın Cumhurbaşkanı faizleri indirin demeçleri, dindar Müslüman, garip Anadolu köylüsünü uyutmaya dönük bir siyaset iken faiz lobisine hizmet etmiştir." sözleriyle Erdoğan'ı sert bir şekilde eleştirdi.

"13 yıldır iktidardasınız neden faizin olmadığı bir sistemi kurmadın, kurumsallaşmayı yapmadın?" diye insanların soracağını dile getiren Tan, Hakan Fidan ile ilgili bir soruya "Üzülmedim, bana üzülmek düşmüyor. Hakan Fidan kendi isteğiyle, arzusuyla; zorla değil istifa etmiş, bir işe girmiş. Demek daha doğru bulmuş, üzülmek de bize düşmüyor." ifadelerini kullandı.

İç güvenlik paketinin gelmemesi gerektiğinin altını çizen Tan, "Gittikçe otoritelleşiyoruz. Bunun gittiği yer Putin rejimidir. Putin'in durumu ortada." değerlendirmesine yer verdi.