Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Firavun’u, Karun’u Belam’ı iyi tanıyacağız. Firavunlaşmayacağız, karunlaşmayacağız, belamlaşmayacağız. Böylece insan topluluklarının birbirlerine eşit insanlardan oluştuğu bir topluluğu ortaya koyacağız." dedi.

Numan Kurtulmuş, 2015 Uluslararası Öğrenciler Akademisi’nin açılış töreninde ‘Yeni Türkiye’nin Vizyonu’ konulu konferans verdi. Konferansa çeşitli ülkelerden gelerek Türkiye’de eğitim gören öğrenciler katıldı. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA) konferans salonunda konuşan Kurtulmuş, küresel barışın sağlanabilmesi için yapılması gerekenleri anlattı.

Avrupa’da ve Amerika’da İslamofobinin yükseldiğini belirten Kurtulmuş, Amerika’da sırf Müslüman diye 3 gencin öldürüldüğünü hatırlattı. Avrupa’da camilerin yıkıldığını, Müslümanlara karşı zaman zaman şiddet olayları uygulandığını dile getiren Kurtulmuş, “Özellikle 11 Eylül olaylarından sonra bazı karanlık odaklar topyekûn ‘11 Eylül’ü bulduk ya İslam’ın içinden çıkan bir takım terör grupları bulduk ya’ aman ne güzel diyerek bütün Müslümanları terörist ilan etmeye bütün İslam dünyasını kara bir dünya olarak göstermeye çalışıyorlar. Bir tarafta islamofobi, diğer tarafta İslam adına son derece kötü görüntüler. İslam’ı terör, silah, kafa kesmek, insanlara baskı yapmak, masum insanları öldürmekle eşdeğer göstermeye çalışan bir takım karanlık odaklar. 5 asır boyunca balkanlar, 4 asır boyunca bütün Arap coğrafyası bunun altında her insanı hazreti insan olarak gören Horasan, Anadolu, Rumeli erenlerinin payı vardır.” diye konuştu.

“Dün de Karun vardı bugün de var yarın da olacak.” diyen Kurtulmuş, Karun’un, eline geçirdiği maddi güç dolayısıyla insanlardan üstünlük tasladığını dile getirdi. Hiçbir kimsenin mali güç dolayısıyla bir diğerinden üstün kabul edilemeeceğini anlatan Kurtulmuş "Ama bugünkü dünyada geçenlerde rakam vardı, 300 kişi dünyada 3,5 milyar insanın yaşadığı ülkelerin mal varlığından daha fazla zenginliğe sahip. Sadece zenginliğe sahip olsalar yeter, aynı zamanda bu zenginlikleri üzerinden de dünyayı yönetmeye dünya üzerinde hükümran olmaya çalışıyorlar. Bu asla kabul edilemez bir toplumsal hastalıktır. Bunun için istediği kadar zengin olsun herkes bir diğerinden aynıdır eşittir, bir farklılığı yoktur.” ifadesini kullandı.

'ASIL OLAN GÜÇ DEĞİL, BİZCE HAK VE HAKLI OLMAKTIR'

Belam hakkında da konuşan Kurtulmuş sözlerini şöyle sürdürdü: “Belam da sadece tarihteki Belam-ı Baura diye anlatılan kişi değildir. Belam elindeki dini otoriteyi kullanarak bu dini siyasete alet eden dini otorite üzerinde siyaset yapıp siyasette güç elde etmeye çalışan ve bununla birlikte insanlara üstünlük taslayan kişi demektir. Bunun da toplumsal dengeleri, eşitliği bozan önemli meselelerden olduğunu biliyoruz. Firavun’u, Karun’u Belam’ı iyi tanıyacağız. Firavunlaşmayacağız, karunlaşmayacağız, belamlaşmayacağız. Böylece insan topluluklarının birbirlerine eşit insanlardan oluştuğu bir topluluğu ortaya koyacağız. Bir barışın sağlanabilmesi için olması gereken yeni bir paradigmanın üçüncü temel ayağı ise gücün değil, hakkın esas alınmasıdır. Elinde siyasi, ekonomik herhangi bir şekilde gücü olan bu güç vasıtasıyla hakimiyet iddiası bulunursa, diğer insanlar üzerinde baskı kurma noktasında olursa bu dünyadan hayır çıkmaz. Dolayısıyla dünyada asıl olan güç değil, bize göre hak yada haklı olmadır.”

Bu arada, Numan Kurtulmuş AK Parti'ye katılmadan önce, AK Parti ve kurmayları için 'Harun gibi geldiler, Karun gibi gittiler' sözünü kullandığı yönünde tartışmalar yaşanmıştı. Kurtulmuş o dönemde de "Firavunlaşmayacağız, karunlaşmayacağız, belamlaşmayacağız." ifadelerini kullanmıştı.