CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, ülkede bir güvenlik zaafiyeti olduğunu ve bunun sorumlusunun ise devleti yöneten iktidar olduğunu belirterek "Çözüm, siyasallaşmamış bir istihbarat teşkilatıdır. AKP'nin üyesi olmayan bir MİT Müsteşarını getirirseniz çözüm olur. Güvenlikçiler, valiler, kaymakamlar siyasallaşmadan uzak durduktan sonra bunlar çözülür." dedi.

TBMM Genel Kurulunun 90. birleşimi saat 14.00'te yoklamasız açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu yönetiyor. Başkan, gündeme geçmeden önce üç milletvekiline gündem dışı konuşma için söz verdi. Genel Kurulda bir konuşma yapan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, İstanbul'da gerçekleştirilen terör saldırısı sonucunda bir değerli savcının şehit verildiğini hatırlattı.

Teröre karşı durulması gerektiğini vurgulayan Gök, "Terörün yarattığı sonuçları, bunun toplumdaki infiali, moral değerleri Meclisimizin güçlü bir karşı çıkışla dile getirmesi ve karşı durması gerekirdi. Elbette bunun sorumlusu da var. Bir yandan sorumlular da belirlenmeli ama bu konuda terörden kimsenin prim yapamayacağı gerçeğinin altını çizmek durumundaydık. Bunu yapamadık. Sayın Savcımızı şehit eden teröristlerin bir avukat cübbesini kollarında tutarak adliyeye girmesinden yola çıkarak bugün tüm Türkiye'de bütün avukatlar hakkında çok ölçüsüz ve hiçbir kalıba sığmayacak uygulamalar oluyor. Terörist elbette kendisini gizleyecek. Bir avukat kıyafetiyle girebilir, bir yargıç kıyafetiyle girebilir, bir polis kıyafetiyle gerebilir, hatta Cumhurbaşkanının aynı bir takım elbisesini üzerine alıp giyebilir. Yani şimdi buradan yola çıkarak, avukat cübbesini koluna taktı da adliyeye girdi diye bütün avukatları nasıl suçlu ilan edebiliriz? Avukatlar, hâkimler ve savcılar gibi yargı sürecinin en önemli unsurlarından bir tanesi. Kaldı ki bu konuda zaten adliyelerde x-ray cihazlarından herkes geçiyor ama avukatlara gerçekten son derece ağır muameleler uygulanıyor. Bunu kabul etmek mümkün değil. Yani, sanki, bütün avukatlar bu terörün içendeymiş gibi bir algı yaratılıyor. Bunu kabul edemeyiz." diye konuştu.

"GÜVENLİK ZAAFİYETİNİN SORUMLUSU DEVLETİ YÖNETEN İKTİDARDIR"

"Teröre karşı duracağız. İşte, bunun için de istihbarat güçleri ne işe yarar?" diyen Gök, şöyle devam etti: "İstihbarat güçleri, zaten kılığını değiştirmiş bir teröristi ayırt edecek. Çözüm, siyasallaşmamış bir istihbarat teşkilatıdır. AKP'nin üyesi olmayan bir MİT Müsteşarını getirirseniz çözüm olur. Güvenlikçiler, valiler, kaymakamlar siyasallaşmadan uzak durduktan sonra bunlar çözülür. Siz bir MİT Müsteşarını, istihbaratın en üst düzeyinde bulunan bir kişiyi AKP'ye üye yaptırır, adaylık için istifa ettirir, AKP'den temayül yoklamasına koyar, ondan sonra istifa ettirir tekrar MİT Müsteşarı yaparsanız bu olmaz; bu, AKP'nin bir güvenlik müsteşarlığı olur. Zafiyetler var, ciddi zafiyetler var. Şimdi bunların konuşulması gerekiyor. Bu güvenlik zafiyetinin sorumlusu devleti yöneten iktidardır, siz hâlâ muhalefeti suçluyorsunuz. İnşallah, 7 Hazirandan sonra ülkede güvenliğin nasıl sağlanacağını göreceksiniz. Yani, böyle bir tablo olduğu zaman siyasal iktidarın bir Başbakanı, İçişleri Bakanı ve ona katılan Cumhurbaşkanı muhalefeti suçluyorsa burada gerçekten iktidarın çok vahim bir şekilde düşünmesi gerekir. Terör -istiyorum ki, Cumhuriyet Halk Partisi olarak istiyoruz ki- arzu ettiği moral bozukluğunu yaratmasın Türkiye'de. Terörün zaten amacı budur; bir moral bozukluğu, güvensiz bir ortam. İşte buna karşı bir karşı duruşu mutlaka sergilememiz gerekiyor."