CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Dün Türkiye'nin gündeminde iki önemli olay yaşanırken hükümetin ortada olmadığını dile getiren Gök, krizler karşısında beceriksiz olduklarını bir kez daha ortaya koyduklarını ifade ederek, hükümeti, Başbakan'ı ve Enerji Bakanı'nını istifaya davet etti.

Terör saldırısı sonucu hayatını kaybeden savcı sebebiyle büyük bir üzüntü yaşadıklarını belirten Gök, nerden gelirse gelsin her türlü şiddet ve teröre karşı olduklarını vurguladı. Savcıya Allah'tan rahmet, yakınları ile yargı camiasına başsağlığı dileyen Gök, konuyu Başbakan değil Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarıyla takip ettiklerini söyledi.

"Son derece korunaklı olması gereken adliye binasına böyle bir terör saldırısı nasıl gerçekleşebilir?" diye soran Gök, Cumhuriyet savcısını koruyamayan bir hükümetin toplumdaki yurttaşları nasıl koruyacağını sordu. Olayın sıradan olmadığını belirten Gök, Başbakan'a seslenerek o kişilerin yüzleri maskeli olarak değil ellerini kollarını sallayarak girdiklerine dikkat çekti.

"Senin istihbaratın, güvenliğin ne işe yarar?" diye soran Gök, "Olaydan emniyet kuvvetlerinin haberi yok. Varsa istihbaratın, MİT'in haberi yok, hükümetin haberi yok. Başbakan hala mızmız bir çocuk gibi genel başkanımıza güya çamur atacak. Başbakan, başbakanlığını bil." ifadelerini kullandı. Ülkede çok ciddi bir hükümet krizi olduğunu dile getiren Gök, böyle bir hükümetin başbakanı olmadığını kaydetti.

Büyük bir güvenlik zaafiyeti yaşandığının altını çizen Gök, kuşkulu soruların, bu silahların oraya nasıl girdiği konusunda cevap verilmesi gerektiğini söyledi. Savcının göz göre göre hayatını kaybettiğini belirten Gök, daha savcının rehin alındığı odada neler yaşandığının bilinmediğine dikkat çekti.

Savcının hayatını kaybetmesinin sonuçlarının önümüzdeki günlerde hep birlikte tartışılacağını dile getiren Gök, "Rehine alanlar ölmüş, rehin alınan ölmüş; Cumhurbaşkanı, Başbakan kalkmış diyor ki 'Polisimizi kutluyoruz, çok başarılı bir operasyon yapıldı.' Siz milletle alay mı ediyorsunuz? Savcı sanki kurtulmuş, Cumhurbaşkanı çok başarılı bir operasyon yapıldı diyor... Operasyonlar hayat kurtarmak içindir sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan. Siz orda rehin alınan savcınızı koruyamıyorsanız bu işi bırakın gidin. Kimseye de çamur atmayın, bunun altında kaldınız." şeklinde konuştu.

Türkiye genelindeki elektrik kesintilerine de değinen Gök, Türkiye'de bir afet yaşandığını, bu kesintinin daha adının konulamadığını, nedeninin bilinmediğini ifade etti. Dün büyük bir felaket yaşandığını ancak iktidarın sebebini bilmediğini anlatan Gök, "Devlet bizi yanılttı. Saatler geçiyor, bakan orda kapkaç yasalarını geçirmeye çalışıyor, yandaş yasaları geçirmeye çalışıyor. Ama hükümetin bakanı bu elektrik kesintisinin nedeni nedir diye sorulunca 'vallahi ben de bilmiyorum' diyor. Hükümetin bakanı bilmiyorsa sokaktaki vatandaş ne yapsın?" şeklinde konuştu.

'HÜKÜMETİN AMPULÜ PATLAMIŞTIR'

Türkiye'nin büyük bir zarar yaşadığını belirten CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, hükümetin çöktüğünü, bu işin altında kaldığını söyledi. Hükümet eliyle bir afet yaşandığını savunan Gök, "Özelleştirmelerle siz yandaşlarınıza peşkeş çekerseniz, bunları yaşarsınız. Kar hırsına kapılmış şirketlere Türkiye'nin en önemli bir üretim ayağını teslim ederseniz; bunun sorumlusu sizsiniz. EPDK, hükümet ortadan kaybolmuştur. Türkiye'nin Avrupa'nın devi, dünyanın lideri olduğunu söyleyen hükümetin ampülü patlamıştır. Bu hükümetin ampüllerini biz sandıklarda da patlatacağız. Önce kendileri patlattı, elektriği şarteli indirdiler, fişini çektiler. Bu çekilen hükümetin fişidir. Bunun siyasi sorumlusu yok mu? Başbakan, Enerji Bakanı bunun sorumluluğunu üstlenmeyecek misiniz? Tayland'da bile gazete manşetleri bugün Türkiye'deki elektrik kesintisinin neredeyse alay edildiği başlıklarla çıktı. Mızmız bir başbakan ile idare edilmeye çalışılıyoruz. Mızmız, ortada yok. Hiçbir yerde yok. Ne terör saldırısında ortada var, ne elektrik kesintisinde ortada var. 23 Nisan başbakanı gibi mızmız bir başbakan Türkiye'nin gerçekten kaderiyle oynamaya çalışıyorlar. Bu kadere el koyacağımız günler elbet yakındır. Bunun siyasi sorumlularına Başbakan da dahildir, Enerji Bakanı da dahildir, istifaya davet ediyorum. Bu skandalla oralarda oturulmaz. Siyasi sorumlularını istifaya davet ediyorum." dedi.

Balyoz davasında bütün sanıkların beraat ettiğini dile getiren Gök, bu kararla üretilen delillerin sahte olduğu ve delil vasfında olmadığının mahkeme zabıtlarına geçtiğini, bu davanın, davanın savcısının elinde kaldığını savundu. Gök, "İçeride 4 yılını, 3 yılını geçiren insanlar var. Bunun da bir sorumluluğu yok mu? 'Ben bu davanın savcısıyım' dediğin andan itibaren deliller, her şey senin elindeyken, kamuoyu önünde davalar süresince bütün bu insanları mahkum ettirmeye çalışırken şimdi 'pardon' deme hakkın yoktur." diye konuştu.

Meclis'in kapanmasına yakın bir zamanda yangından mal kaçırır gibi son dakika vurgunlarına tanık olunan yasaların geçmeye başladığını ifade eden Gök, İstanbul Adliyesi'ndeki terör saldırısına ilişkin "Ellerini kollarını sallaya sallaya girmişler. Hakim ya da polis kıyafetiyle girebilir. Bunu önlemek istihbaratın görevi. Savunmanın en önemli ayaklarından birisini oluşturan avukatlık mesleğine Başbakan'ın saldırması kabul edilemez. Başbakan kendi istihbarat zaafiyeti, güvenlik zaafiyetini başka kurumlara ve kişilere yıkmasın. Mızmız Başbakan başka yerlerde herhangi bir şekilde suç aramasın. İstanbul'daki olayın baş sorumlusu hükümettir, İçişleri Bakanı'dır, MİT'tir, güvenliktir, emniyettir. Hesabını versinler, kimseye çamur atmasınlar. görevlerini yapamıyorlarsa bırakır giderler, görevini yapacak aslan gibi yürekli insanlar gelir." şeklinde konuştu.

Avukatların adliyeye girişi sırasında aranması konusunda yasal düzenlemeye ilişkin bir soruya ise Gök, adliyeye girerken herkesin X-Ray cihazından geçtiğini söyledi. "Senin güvenlik zaafiyetinin sorumlusu avukatlar değiller." ifadelerini kullandı.