Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Levent Gök, Türkiye'nin bir tuzağa sürüklenmek istendiğini belirterek, "Biz CHP olarak bu tuzaktan Türkiye'yi kurtarmaya çalışıyoruz. Şimdi sokak zamanı değildir. Sokakta elbette olaylara derin üzüntü duyarak protesto edenler katıldığı gibi iyi niyetli insanlarımızın dışında çok kötü insanların ve provokatörlerin olduğunu bilmemiz gerekiyor." dedi.

Levent Gök, Meclis'te gazetecilerin sorularını cevapladı. Türkiye'nin karanlık günlerden geçtiğini vurgulayan Gök, hergün alınan şehit haberlerinin herkese son derece dikkatli olması gereken bir süreci hatırlattığını kaydetti.

"Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz ve gerçekten boşu boşuna ölen bu gençlerimizin elbette hesabını soracağız. Bunun sorumlusu 13 yıldır Türkiye'ye yöneten AKP iktidarıdır ve şu anda Cumhurbaşkanlığı mevkiinde bulunan zattır." diyen Gök, şöyle devam etti: "Derin acılar yaşadığımız bugünlerde ne yazık ki ülkemizin içinde bulunduğu ortam giderek karmaşıklaşıyor ve iktidarın yönetme gücünü kaybetmesiyle de Türkiye hergün derin bir kaosun içine giriyor. CHP olarak biz bunu görüyoruz ve herkesi sağduyuya davet ediyoruz. Bu sağduyu içerisinde Türk-Kürt, Alevi-Sünni hiçkimsenin etnik köken ve mezhep ayrımı gözetmeksizin herkesi sadece insan ve yurttaş gözüyla görmesi gerektiğinin altını çiziyoruz. Türkiye bir tuzağa sürüklenmek isteniyor ve biz CHP olarak bu tuzaktan Türkiye'yi kurtarmaya çalışıyoruz. Şimdi sokak zamanı değildir. Sokakta elbette olaylara derin üzüntü duyarak protesto edenler katıldığı gibi iyi niyetli insanlarımızın dışında çok kötü insanların ve provakatörlerin olduğunu bilmemiz gerekiyor. Onlara fırsat vermeyelim. Sokakta insanlarımızın birbirlerini, işyerlerini yakmasına, birbirlerine saldırmasına izin vermeyelim."

Dün Türkiye'de çok karanlık bir gece yaşandığını dile getiren Gök, tam da terörizmin amacına ulaşan görüntüler yaşandığını kaydetti. Şu anda bütün partilerin terörle arasına mesafe koyarak, terörü el birliğiyle reddederek, kucaklaşmalarının tam zamanı olduğunu ifade eden Gök, hükümetin dünkü gelişen olaylara seyirci kalmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı'nın susması gerektiğini, Başbakan'ın ise tüm ülkeyi sağduyuyla yönetecek bir iradeyi sergilemesi gerektiğini anlatan Gök, CHP olarak buna hazır olduklarını, bir oyuna sürüklendiklerinin farkında olduklarını kaydetti. Siyaset kurumunun bir çözüm bulması gerektiğini belirten Gök, bu konudaki arayışları sürdürdüklerini vurguladı.

CHP başta olmak üzere HDP Genel Merkezi ve il teşkilatlarına yapılan saldırıları, etnik köken temelinde yakılan yıkılan işyerlerinin asla tasvip etmediklerini anlatan Gök, bunlar yapılırken emniyet güçlerinin nerede olduğunu sordu. Kötü günlerden geçildiğini ama CHP'nin bugünlerde sokakta olmayacağını ifade eden Gök, genelgeyle herkesi sokaktan içeriye çektiklerini ve bütün partilerin bunu yapması gerektiğini belirtti.

"Şu anda sokak zamanı değil. Sokak provakatör kaynıyor, kötü niyetli kişiler kaynıyor." diyen Gök, bu olayların sonucunun siyaset kurumunun çözüm üretememesine kadar gidebileceğini ve bundan demokrasinin zarar göreceğini söyledi. Endişe edici bu durumu düzeltmenin iktidara düştüğünü vurgulayan Gök, polemiğe girmeden bu karanlık dönemi serinkanlılıkla geçirecek her türlü tedbirde varolduklarını açıkladı. Bütün partilerin terör karşısında birlikte olması, başta PKK terörü olmak üzere tüm terör eylemleri karşısında birlikte soğukkanlı, işbirliği içinde olmasını önerdiklerini dile getiren Gök, Türkiye'nin çıkarının burada olduğuna dikkat çekti. Dün gece yaşanan karanlık gecenin müsebbiplerini kınadıklarını belirten Gök, Türkiye'nin bunları aşacak güçte olduğunun altını çizdi.

Provokatörlerin işbaşında olduğuna ve bunlara karşı uyanık olunması gerektiğine dikkat çeken Gök, yapılmak istenin siyaset kurumunun çökertilmesi olduğunu ifade etti. Bunlara alet olunmaması ve tüm partilerin kendi üyelerini sokaktan çekmesini isteyen Gök, bunların oluşturacağı derin kaosun dün akşam birkez daha görüldüğünü kaydetti.

Herkesin etkin kimliği ve mezhebinin kendisinin şerefi olduğunun altını çizen Gök, devletin vatandaşlarına etnik köken ve mezhepsel köken olarak bakmayacağını söyledi. Doğu'ya giden otobüslerin durdurulduğunu ve tahrip edildiğini hatırlatan Gök, Türkiye'nin böyle olaylara layık olmadığını ve herkesin aklını başına alması gerektiğini vurguladı.

PKK terörü, DHKP-C, IŞİD terörü karşısında, eli silah tutan bütün terör unsurları karşısında herkesin birlik olma ve kararlılık gösterme zamanı olduğunu belirten Gök, kimsenin hiçbir yurttaşı ötelemeye hakkı olmadığı bir süreç içinde olunduğuna dikkat çekti. Bir soru üzerine Gök, iktidarın olayları önleme arayışı içinde olma yerine Cumhurbaşkanıyla birlikte körükleme anlayışı içinde olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Cumhurbaşkanı da dahil sağduyu dilini kullanması gerektiğini belirten Gök, Cumhurbaşkanı muhalefeti eleştireceğine dönüp aynaya bakmasını istedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 'Erdoğan'ın komplo ve tuzakları ısrarla devam ederse, benzerlerine birçok ülkede rastlanan tarihi nitelikli büyük saray yürüyüşünün icrası da kaçınılmaz olabilecektir.' açıklamasıyla ilgili bir soruya ise Gök, şu cevabı verdi: "Biz şu anda sokaktan uzak durulması gerektiğini ifade ediyoruz. Sokak provokasyonlara açık, kitlelerin kontrolü mümkün değil. Sayın Bahçeli'nin o görüşünü kendisinin, kamuoyunun takdir etmesini öneririm. Bizim arzumuz şu anda soğukkanlı olmaktır ve siyaset kurumunun çözüm üreteceği, önde olacağı bir çalışmayı sergilemektir. O kendi değerlendirmesidir, ama şu anda sokakların ne kadar kaos doğuracağı ortaya çıkmıştır. Herkesin sokaktan özellikle çekilmesi gerekir. Sayın Bahçeli'nin bu açıklamasının değerlendirmesini kamuoyunun ayrıca yapması gerekir."