Lübnan'da Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) kapsamında bulunan Türk askerinin görev süresinin bir yıl daha uzatılması konusunda, hükümete yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. HDP’li milletvekillerinin hayır oyu verdiği tezkere AK Parti, CHP ve MHP’li milletvekillerinin evet oylarıyla kabul edildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu 25. Yasama Dönemi 1. Yasama Yılının 5. Birleşimi İsmet Yılmaz başkanlığında açıldı. Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü bünyesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin 5 Eylül 2015 tarihinden itibaren bir yıl daha UNIFIL harekâtına iştirak etmesi hususunda Anayasa'nın 92'nci maddesi uyarınca Hükûmete izin verilmesine dair Başbakanlık Tezkeresi'ni görüşüldü. Görüşme öncesi Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül konuşma yaptı. MHP grubu adına Tuğrul Türkeş, CHP Grubu adına İstanbul milletvekili Murat Özçelik, AK Parti Grubu adına Ankara Milletvekili Emrullah İşler, HDP Grubu adına Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder söz aldı. Şahıslar adına milletvekilleri Mehmet Şeker, Şirin Ünal söz aldı.

Tezkere'de, UNIFIL'in görev süresinin 31 Ağustos 2015 tarihinde sona ereceği, görev süresinin bu tarihten sonra ki dönem için yenilenmesi yönünde, BM Güvenlik Konseyi tarafından Ağustos ayı içinde bir kararın kabul edilmesinin beklendiği kaydedildi. Lübnan ile ikili ilişkiler ve bölgedeki güvenlik koşulları da göz önünde tutularak, BM Güvenlik Konseyi'nin UNIFIL'in görev süresinin uzatılması yönünde karar alması durumunda, hudut, şümul ve miktarı hükümet tarafından belirlenecek TSK unsurlarının, BM Güvenlik Konseyi Kararı ve TBMM kararıyla tespit edilen ilkeler kapsamında 5 Eylül 2015 tarihinden itibaren bir yıl daha UNIFIL Deniz Görev Gücü'ne iştirak edeceği vurgulandı. Konuşmaların ardından tezkere oylandı. HDP’li milletvekillerinin hayır oyu verdiği tezkere AK Parti, CHP ve MHP’li milletvekillerinin evet oylarıyla kabul edildi.