CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk toplu konut tasarısı olan Ankara Merkez'deki Saraçoğlu Mahallesi'nin TÜRGEV'e verileceği iddialarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Levent Gök, şu bilgileri verdi: "Cumhuriyet tarihinin ilk toplu konut projesi olan Saraçoğlu Lojmanları'nın bulunduğu bölge 28 Ocak 2013 tarihinde riskli alan ilan eden Bakanlar Kurulu kararı Danıştay tarafından iptal edilmiştir. Bunun ardından Bakanlar Kurulu 18.11.2013 tarihli kararıyla bölge için ikinci kez riskli alan kararı almıştır. Karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdikten sonra arazi hakkındaki proje süreci yeniden başlatılmış ancak kamuoyunda yükselen tepkiler üzerine Bakanlığın, ilk kararı iptal ettiren davayı açan taraflarla bir araya gelerek yeni bir yargı sürecinin başlamaması için görüşmeler yapılmıştır.”

SARAÇOĞLU MAHALLESİNİN DÖNÜŞÜMÜNÜN ASLINA UYGUN BİR ŞEKİLDE YAPILMASI

CHP’li Gök, öte yandan lojmanların boşaltılması için baskıların yoğunlaştırıldığını, çok sayıda ev sahibinin lojmanları boşaltmak zorunda bırakıldığını ifade ederek, şöyle devam etti: “Bu arada, o zamanki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün devreye girmesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Mimarlar Odası ile Ankara Ticaret Odası bölgeyi çekim merkezi haline getirmek için proje çalışmalarına başlandığı kamuoyuna duyurulmuştur.
Bu çerçevede, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın İdris Güllüce tarafından bir yazılı soru önergem yanıtlanırken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı arasında, bölgede yapılacak çalışmalara yönelik fikir projesi ve bu fikir projesine göre uygulama projesi yapılması amacıyla 16 Ekim 2014 tarihinde bir protokol imzalandığı belirtilerek, 'TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Ticaret Odası(ATO) ve Bakanlığımız tarafından ‘Saraçoğlu Mahallesi ve Çevresi Geleceğini Arıyor’ başlıklı Ulusal Proje Fikir Yarışması düzenlenmesine yönelik şartname hazırlanmıştır. Bu proje ile tarihsel değeri olan Saraçoğlu Mahallesi'nin dönüşümünün aslına uygun bir şekilde yapılması, kent merkezi ve çevresinin 24 saat yaşayan bir çekim merkezi olarak biçimlendirilmesi, alanın yeniden işlevlendirilerek değerlendirilmesi için kamuoyu oluşturulması, kentin tüm aktörlerinin Ankara’ya yönelik proje süreçlerine katılımlarının sağlanması hedeflenmektedir' denilmiştir.”

GÖK’TEN DAVUTOĞLU’NA TÜRGEV SORULARI

Gök bu bağlamda Başbakan Davutoğlu’nu şu soruları yöneltti: "O zamanki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün devreye girmesiyle yapılan değerlendirmeler sonucunda, başlanacağı ifade olunan ‘Saraçoğlu Mahallesi ve Çevresi Geleceğini Arıyor’ başlıklı Ulusal Proje Fikir Yarışması’ neden askıya alınmıştır? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı arasında imzalandığı açıklanan protokol neden uygulanmamıştır? Kamuoyunda Saraçoğlu Mahallesinin Lojmanları ve diğer eklentileriyle birlikte TÜRGEV'e verileceğine ilişkin yaygın iddiaların doğruluk payı var mıdır? Davası devam eden bu alanla ilgili olarak bu doğrultuda bir tasarrufta bulunulmasının yasal dayanağı nedir? Kamuoyunu rahatsız eden bu iddiaların geçerli olmadığı yolunda bir açıklama yapacak mısınız?”