CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Adana ve Hatay'da Ocak 2014'te MİT'e ait TIR'ların durdurulmasıyla ilgili tutuklanan muvazzaf 17 askeri ziyarete geldi. MİT’in görevleri arasında silah taşımanın olmadığını söyleyen Tanal, “Maalesef siyasi iktidar kendi suçlarını örtbas etmek amacıyla TSK’nın güzide mensuplarını adeta burada rehin almış.” dedi

Mahmut Tanal, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla Adana'da durdurulan MİT TIR'ları ile ilgili başlatılan soruşturmada tutuklanan 17 askeri Hadımköy Askeri Cezaevi’nde ziyarete geldi. Ziyaret öncesi açıklamalarda bulunan Tanal, askerlerin burada tutuklu bulunmasının tamamıyla siyasi olduğunu belirtti. Tanal, “Burada bu askerlerimiz gayri meşru tutuluyorlar. Tutulmaları hukuki değil tutulmaları hukuki değil. Tutulmaları tamimiyle siyasidir. Çünkü bu askerler alay komutanlıklarının talimatıyla, Cumhuriyet Savcısının talimatıyla ve o gece Kırıkhan Cumhuriyet Başsavcısı olay yerinde hazır. Olay gecesi polis şube müdürleri görevden alınıyor. Ve sadece askerler orada kalıyorlar. Ve askerler orada kalırken o dönemin Adana valisi talimatı geçiyor. Yazılı talimatla TIR’lar yollarına devam ediyor. Bunların MİT mensubu oldukları tespit edilmeden önce o kasalara bakıldığında içinde mühimmat olduğu tespit edilmiş. Maalesef siyasi iktidar kendi suçlarını ört pas etmek amacıyla TSK’nın güzide mensuplarını adet burada rehin almış. Bende burada onları ziyaret edeceğim ve kamuoyuyla paylaşacağım.” diye konuştu.

'MİT'İN GÖREVLERİ ARASINDA SİLAH TAŞIMA YOK'

MİT’in görevleri arasında silah taşımanın olmadığını aktaran Tanal, “MİT’in görevleri arasında istihbarat ve güvenlik ile ilgili bilgileri toplamak var. Yani MİT kanunun 4. Maddesinde silah ve sevkiyatı ile ilgili bir görevi yok. Ve kanunda bu görevler tek tek sayılmış. MİT’in bu şekilde silah ve mühimmat taşıması kesinlikle yasa dışıdır. Bunun adeta çete anlayışından bir farkı olmaz. Gelelim bunlar denildi ki; ‘efendim yardım yapıldı’ falan filan. Bu bir yardım falan değil. Yardım olsa iktidar gayet rahat pireyi deve yapar. Başbakanı, Cumhurbaşkanı ile şaşalı bir tören ile yardım yapılır. AKP’nin zaten 13 yıllık iktidarında yardımın gizli yapılacak diye bir fıtratları yok. Bunu ayan beyan yaparlar. Bu TIR’larda olan yardım olmadığı belli.” açıklamasını yaptı.

'TIR'LARIN GİTTİĞİ BÖLGEDE TÜRKMENLER YOK'

Hükümetinde TIR’larda mühimmatın olduğunu kabul ettiğini vurgulayan Tanal, “ Bu sefer meşru hale getirmek için daha doğrusu tepkiyi azaltmak için ‘Türkmenlere götürdük’ dediler. Oda külliyen yalan çünkü geçişin yapılan yer ile Türkmenlerin bulunduğu alan arasında çok uzak bir mesafe var. Türkiye kamuoyuna hoş görünmek için onu söylediler. Oda hukuka aykırıdır. Hukuk devletinde terör örgütlerine silah teslim etmesi olmaz ancak çadır devletinde olur. Bu eşkıya devletinde olur böyle bir devlet anlayışı mümkün değil. “ şeklinde konuştu.