CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve işadamı Rıza Sarraf hakkında "naylon fatura düzenledikleri" iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Konuya ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Tanal, dört eski bakan hakkındaki Meclis Soruşturma Komisyonu dosyalarında, işadamı Sarraf'ın imzaladığı 'Saat bedeli olan 240 bin Euro'ya Zafer Çağlayan'dan teslim aldım' belgesinde, saatin markası ve cinsinin belli olmadığını söyledi.

Maliye Bakanlığı'nın 27 Nisan 2004 tarihli Vergi Usul Kanunu Uygulama Tebliği'ne göre 8 bin liranın üzerindeki ödemelerin banka üzerinden resmi olarak transfer edilmesi gerektiğini dile getiren Tanal, Sarraf ile Çağlayan arasında düzenlenen belgede belirtildiği şekilde yapılan ödemenin Vergi Usul Kanunu'na göre "naylon fatura düzenleme" suçunu oluşturduğunu vurguladı.

Çağlayan ve Sarraf hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyusunda bulunduğunu anlatan Tanal, "Tek başına bu belge bile Meclis Soruşturma Komisyonu kararının ne kadar hukuka aykırı, siyasi, partizanca olduğunu gösteriyor." diye konuştu.

"Kaçakçılık, sahte fatura düzenleme suçu" iddiasıyla Rıza Sarraf ve eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan hakkında yapılan suç duyurusunda şu ifadeler yer aldı: "30 Ekim 2013 tarihinde Mehmet Zafer Çağlayan ile Rıza Sarraf arasında usulsüzce, kanuna aykırı biçimde düzenlenen ödeme belgesine göre Mehmet Zafer Çağlayan Rıza Sarraf'a saat bedeli karşılığında elden 240 bin Euro verdiğini iddia etmektedir. Zafer Çağlayan'ın ve Rıza Sarraf'ın o tarihlere nerede bulunduğu, Zafer Çağlayan'ın söz konusu parayı hangi bankadan hangi tarihte çektiği, Rıza Sarraf'ın söz konusu saati nereden ve ne kadar ücretle satın aldığı gibi hususlara açıklık getirilememiştir. İşbu nedenle şüpheliler tarafından düzenlenen sahte faturanın içeriğinin doğru olup olmadığı dahi anlaşılmaktan uzaktır. Sahte faturanın içeriğinin doğruluğuna ilişkin gerekli soruşturma sayın savcılığınızca re'sen yapılmalıdır. Şüphelilerin söz konusu iş ve eylemleri 213 sayılı Vergi Usul Kanunu Madde 359 gereğince kaçakçılık, sahte fatura düzenleme suçunu teşkil etmektedir."