Maliye Bakanı Naci Ağbal, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Elektronik Denetleme Sistemi’nin (EDS) kaldırıldığı yönündeki açıklaması üzerine, “Burada aşırıya kaçmadan ve vatandaşlarımız için de uyarıcı levhaları daha sık ve görebilecekleri şekilde koymak suretiyle bu sistemi yaygınlaştıracağız. Belediyelerin EDS’yi daha da yaygınlaştırmasına destek olacağız." dedi.
Kurban Bayramı tatili için memleketi Bayburt’a gelen Maliye Bakanı Naci Ağbal, Vali İsmail Ustaoğlu ve Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş’i ziyaret etti. Beraberinde Milletvekili Şahap Kavcığoğlu ve AK Parti İl Başkanı Hakan Kobal ile birlikte Vali Ustaoğlu ve Belediye Başkanı Memiş’i ziyaret eden Bakan Ağbal, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Ordu’da kurulan Elektronik Denetleme Sistemi’nin (EDS) kaldırıldığı yönündeki açıklaması ile kesilen trafik radar cezalarına yönelik bir çalışma olup olmadığı sorusu üzerine Bakan Ağbal, 2011 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çok doğru bir yaklaşımla EDS kurmaya başladığını hatırlatarak, “Ben o dönemde müsteşardım. O dönemde beraber çalışarak belediyelerin EDS kurmalarını teşvik edecek bir düzenleme yaptık. EDS üzerinden kesilen cezaların yüzde 30’unu belediyelere veriyoruz. Böylelikle belediyeler hem bir kaynak elde ediyor, hem EDS yaygınlaşıyor. Orta ve uzun vadede amaç trafikten para kesmek değil, trafik kurallarına aykırı eylemleri ortadan kaldırmak. Gerek hız, gerek diğer konularda amaç trafiği düzenli hale getirmek. Bu doğru bir proje ve bunu devam ettirmemiz gerekiyor. Burada aşırıya kaçmadan ve vatandaşlarımız için de uyarıcı levhaları daha sık ve görebilecekleri şekilde koymak suretiyle bu sistemi yaygınlaştıracağız. Belediyelerin EDS’yi daha da yaygınlaştırmasına destek olacağız" diye konuştu.
Ekonomide önemli kazanım ve başarılar yakalandığını belirten Bakan Ağbal, "Biliyorsunuz birçok ülkede olan ama Türkiye’de bugüne kadar kurmadığımız ’Türkiye Varlık Fonu’na ilişkin yasal düzenlemeyi yapmış olduk. Umuyorum ki Türkiye Varlık Fonu özellikle kuruluş aşamasında çok ciddi bir hazırlığımız olacak. Ondan sonra Varlık Fonu için oluşturacağımız kaynakları kullanmak suretiyle Türkiye’nin büyümesine, kalkınmasına, finansal piyasalarındaki istikrarın sağlanmasına önemli katkılar vermiş olacağız. Yine bu dönemde yatırımcıları teşvik etmek amacıyla son derece önemli başka teşvikleri de getirdik. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Meclis’ten çıkan ilk yasal düzenleme aslında vergi ve pirim borçlanmasına ilişkin düzenlenen yasal düzenlemeydi. O konuda da bakanlık olarak hızlı bir çalışma yapmak suretiyle bu yasal düzenlemeyi Meclis’ten geçirdik. Mükelleflerimizin vergi ve pirim borçlarını yeniden yapılandırdık. 36 aya kadar taksit imkanı getirdik. Ve özellikle üstüne basa basa söylüyorum peşin ödeme indirimi getirdik. Vatandaşımız vergi ve pirim borcunu peşin ödemek suretiyle adete ana para kadar vergi ve pirim borcu ödeme imkanına kavuştu. Yine bu yasal düzenleme çerçevesinde bütün vergi cezalarını sildik. Ben buradan bütün vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyorum. Bir an önce vergi dairelerine, SGK’nın taşradaki şubelerine uğrayın. Borcunuzu çıkarsınlar, hesap etsinler. Mümkünse de peşin ödeme yöntemini seçerek bu borçlardan kurtulun. Birkaç gün önce arkadaşlarımın bana verdiği sayı yaklaşık 500 bine ulaştı. Yani yasa yürürlüğe girdikten sonra kısa bir zamanda 500 bine yakın vatandaşımız bu düzenlemeden yararlanmak için vergi dairelerine müracaat etti. Şu anda vergi dairelerinde veya internette başvuru yaptığınız zaman gerek peşin ödemede, gerekse taksitle ödemede size Gelir İdaresi Başkanlığı borç dökümü çıkarabiliyor. Dolayısıyla vatandaş olarak ister peşin ödeme yapın ister taksitli ödeme yapın hangi vadede ne ödeyeceğinizi vergi dairesi size bildirecek. Ama bu hesabı yaparken dikkat edin taksitle ödemeye göre peşin ödeme gerçekten çok cazip bir imkan sunuyor. Özellikle bunu kullanın. Yine bu yapmış olduğumuz yasal düzenlemede vergi konularında ’ben geçmiş döneme ilişkin kafam rahat etsin. Yarın bir gün bir vergi inceleme riskiyle karşılaştığım zaman geçmişle ilgili bir sorunum olmasın’ diyorsa vatandaşımız bu yasal düzenleme içerisinde matrah artırımı getirdik. geçmişe dönük matrahlarınızı belli miktar artırın bir daha her hangi bir incelemeyle karşı karşıya kalmayın” şeklinde konuştu.