DSP Genel Başkanı Masum Türker, "Avrupa Parlamentosu’nun Ermenistan ile ilgili olarak aldığı kararı bağlayıcı olmasa dahi kabul etmemiz mümkün değildir." dedi.

Türker yazılı değerlendirmesinde, “Avrupa Parlamentosu’nun kararını Papa’nın yaptığı gibi tarihi gerçekleri yansıtmayan tek taraflı bir karar olarak niteliyoruz. Ayrıca AIHM kararları ile de uyuşmamaktadır. Diğer hususlar yanında arşivlerini açan ve herkesin arşivlerini açarak incelenmesini talep etmiş olan Türkiye’den, arşivlerini açmasını dahi isteyen bu kararın inandırıcılığı ve samimiyeti sorgulanmalıdır. Avrupa Birliği’nin barış ve uzlaşı kültürü ile bağdaşmayan bu anlayış, Türkiye - Avrupa Birliği ve Türkiye - Ermenistan ilişkilerine hizmet etmeyecektir. Diğer taraftan, ABD tarafından 24 Nisan’da yapılacak olan açıklama öncesinde Papa’nın açıklaması ve hemen arkasından Avrupa Parlamentosu’nun kararı dikkat çekicidir." ifadelerini kullandı.

Gerek Papa’nın açıklaması gerek Avrupa Parlamentosu’nun kararı, hükümetin uyguladığı dış politikanın eksikliğinin ve bu konuda hükümet tarafından önlem alınmadığının göstergesi olduğunu belirten Türker, “Ermenilerin Türkiye’ye yönelik politikalarına karşı duyarsız davranıldığını, bu tavırdan vazgeçilerek iç politika malzemesi yapılmadan milli mutabakat sağlanarak izlenecek politika belirlenmelidir. Bu konuda Hükümet, tüm partilerle mutabakat arayışına gitmelidir.” dedi.