DSP Genel Başkanı Masum Türker, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamının yıldönümü nedeniyle yayınladığı mesajında, “Ülkenin bağımsızlığını savundukları için idam edilen Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını bir kez daha sevgi ve saygıyla anıyorum.” dedi.

Türker mesajında “43 yıl önce 6 Mayıs 1972'de, devrimci gençlik hareketinin önde gelen liderleri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, haksız nedenlerle insanlığa aykırı anlayışa sahip, ulusal duygulardan nasibini almamış insanların baskısıyla idam edildi. Deniz Gezmiş ve arkadaşları, emperyalistlerin egemenliğine son vermek istedikleri için, tam bağımsızlıktan yana oldukları için, halkın ezilmesine karşı çıktıkları için, geri kalmışlığa isyan ettikleri ve özgürlüklerin tam olarak sağlandığı bir Türkiye istedikleri için idam edildiler. Bülent Ecevit, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamına karşı çıkmış, o günden bu güne Demokratik Sol düşünce, idama karşı olmuş, 1985’te kurulan DSP’nin parti programında idam karşıtlığı yer almıştır.” ifadelerine yer verdi.

‘Bağımsız Türkiye’ özlemi ile mücadele eden Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının güvendiği en önemli gücün, emekçiler ve köylüler olduğunu belirten DSP Genel Başkanı Türker, “Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının kavgası, ‘anti emperyalist’ kavgaydı. Ulusal kurtuluş savaşçısı olan, emperyalistler tarafından düşman olarak görülen Deniz Gezmiş ve arkadaşları birer devrim şehididir. Türkiye’de bugün yaşananlar da Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının emperyalizmle mücadele ettiği dönemle benzeşmektedir. Türkiye, emperyalistlerle işbirliği yapanların, kendi çıkarlarını ulusal çıkarlardan daha önemli görenlerin egemen olduğu bir düzenle karşı karşıyadır. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının mücadeleci ruhuyla hareket etmek, emperyalistlerin ülkemizden ellerini çekmelerini sağlayacaktır. Emperyalizmle mücadele edemeyen, baskı rejimi kuran, tek taraflı propagandaya dayalı, toplumun direnişini kırıp ve haykırışını bastıran AKP iktidarına artık ‘dur’ deme zamanıdır.” düşüncesini paylaştı.

Türker, “Günümüzdeki iktidarın alternatifi, demokratik parlamenter rejimi, halkın egemenliğini savunan, Atatürk’ün yolunda, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının mücadeleci ruhunu taşıyan, halktan kopmamışların oluşturacağı iktidar olacaktır. Ülkenin bağımsızlığını savundukları için idam edilen Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını bir kez daha sevgi ve saygıyla anıyorum.” dedi.