25. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinin ardından Parlamento'ya giren milletvekilleri mazbatalarını aldıktan sonra kayıt işlemleri için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gelmeye devam ediyor. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de kayıt işlemlerini tamamladı. Meclis Başkanlığıyla ilgili CHP'nin adayının belli olmadığını ve seçimin de bir uzlaşmayı gerektirdiğini kaydedn Hamzaçebi, "Meclis Başkanlığı seçimindeki işbirliği, uzlaşma hükümeti oluşturacaktır." dedi.

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Hamzaçebi, 7 Haziran'da Parlamenter sistemden yana bir tercih yapıldığını ifade etti. Seçmen iradesine saygı duyarak buna uygun bir hükümetin kurulması gerektiğini belirten Hamzaçebi, 'Bu sonuçtan hiçbir şey çıkmaz, koalisyon da kurulamaz, ülke seçime gider' anlayışını bir kenara bırakmak gerektiğini vurguladı. Bunu doğru bulmadığını ve bu aritmatikten mutlaka bir hükümetin çıkacağını ve çıkmak zorunda olduğunu dile getiren Hamzaçebi, aksinin ise halkın iradesine saygısızlık olacağını kaydetti.

'4 YILLIK BİR KOALİSYON HÜKÜMETİ KURULMALIDIR'

Kurulacak hükümetin geçici bir hükümet olmaması gerektiğinin altını çizen Hamzaçebi, Türkiye'nin 4 yıllık bir koalisyon hükümeti kurmak zorunda olduğunu söyledi. Çok güçlü hükümet seçeneklerinin bu parlamentodan çıkabileceğini ifade eden Hamzaçebi, koalisyon hükümetinin herkesin bir adım atarak uzlaşması demek olduğunu kaydetti.

Yolsuzluk ve çözüm sürecine ilişkin bir soruya ise Hamzaçebi, yolsuzlukların siyasi partilerin konusu olmaktan öte demokrasi ve Meclisin meselesi olduğuna dikkat çekti. Yolsuzluk konusunda bu dönemde Mecliste çok güçlü bir irade bulunduğunu dile getiren Hamzaçebi, bu iradeden hiç kimsenin kendisini soyutlayamayacağını kaydetti. Yolsuzluk üzerine bu dönem güçlü bir şekilde gidilmesi gerektiğini ifade etti.

"KÜRT SORUNUNU HERKESİN KABUL ETMESİ GEREKİYOR"

Kürt sorunu diye bir sorunu herkesin kabul etmesi gerektiğini vurgulayan Hamzaçebi, "Sorunu kabul etmeliyiz ki çözümü bulalım. CHP Kürt sorununun çözümü konusunda çok kapsamlı bir projeyi ortaya koymuş bir partidir. Sorunun çözümünde zemin TBMM'dir. Burası olacak ki bundan sonra hükümetler harekete geçsin. Bugüne kadar zemin Parlamento oluşturulmadığı için hükümetin çözüm süreci adını verdiği süreç maalesef başarıyla yürümüyor. Parlamentoyu dışlayarak sorunu sadece hükümet düzeyinde çözmeyi amaçlayan bir seçeneğin çok başarıya ulaşma şansı yoktur. Sorun Parlamentoya mal edilirse özgürce tartışılabilir. En büyük eksiklik, sorunun demokratik, özgür bir ortamda tartışılmasının yokluğudur. Hükümetin önündeki önemli meselelerden birisi de Kürt sorununun çözümü olmalıdır." diye konuştu.

"KANAAT ÖNDERLERİ KOMİSYONU"

Sorunun çözümü konusunda adresi Meclis gösterdiklerini anlatan Hamzaçebi, tüm siyasi partilerin temsilcilerinin katılımıyla oluşacak bir komisyonunun bunun merkezi olacağını kaydetti. Siyasi parti temsilcilerinden Kanaat Önderleri Komisyonu oluşacağını belirten Hamzaçebi, bu komisyonun Meclisteki komisyona bağlı çalışacağını ve istediğiyle görüşebileceğini vurguladı. Hükümetin muhatabının da Meclisteki komisyon olacağını dile getiren Hamzaçebi, bunun dışında hiç kimsenin hükümetin muhatabı olamayacağını ifade etti. Sorunu demokratik bir şekilde çözecek muhatapların Mecliste mevcut olduğuna dikkat çekti.

Meclis Başkanlığıyla ilgili de Hamzaçebi, CHP'nin adayının belli olmadığını ve seçimin de bir uzlaşmayı gerektirdiğini kaydetti. Uzlaşma olmaması halinde nasıl bir sonuç çıkacağının belli olduğunu dile getiren Hamzaçebi, muhalefet partilerine bu konuda büyük bir görev düştüğünü söyledi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yüzde 60 blokla ilgili açıklamaları konusunda ise Hamzaçebi, seçmenin iradesinin ortada olduğunu belirtti. Blok derken birbirine karşı kutuplar olarak alınmaması gerektiğini ifade eden Hamzaçebi, oy dağılımı açısından bunun söylendiğine dikkat çekti. MHP'nin olup olmayacağının kendi tercihi olduğunu anlatan Hamzaçebi, "Vardı, çöktü gibi bir değerlendirmeyi doğru bulmuyorum. İktidar partisi yüzde 40 oy almıştır; ona oy vermeyen uyaran yüzde 60'lık bir kesim vardır." şeklinde konuştu.

Meclis Başkanlığı seçiminde koalisyonun işaretlerinin çıkacağını belirten Hamzaçebi, şöyle devam etti: "Meclis Başkanlığı seçimindeki işbirliği, uzlaşma hükümeti oluşturacaktır." Cumhurbaşkanı Erdoğan-Deniz Baykal görüşmesine ilişkin ise Hamzaçebi, "O görüşmeyle ne kimse bir şans elde eder nede şansını kaybeder." dedi.