AK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma, kadına yönelik şiddetin önlenmesinde, mahallilik kültürü ve mahallelikte ısrarcı olduğunu söyledi.
TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Alev Dedegil başkanlığında toplandı. Toplantı öncesi, kadına yönelik şiddette ‘Mahalle etkin olsun’ önerisi veren AK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma, gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir bayan muhabir ise önergeyle ilgili soru sormak istediği sırada Uçma, parmağını kaldırarak ‘Bir saniye bir saniye efendim.’ dedi.

Ardından da soruları cevapladı. Gazetelerde çıkan önergeyle ilgili haberlere tepki gösteren Uçma, "Sizin vasıtanızla hemen hemen aşağı yukarı zabıtlardan belli aralıklarla belli şeyleri alıp manipüle etmeye çalışan bazı medya kuruluşları var. Bizim önerimizde söylediğimiz şudur. Anadolu da bir söz vardır. ‘Kamyon devrildikten sonra yol gösteren çok olur.’ Biz kamyon devrilmeden önce bu tedbirlerin alınmasından yanayız. Anadolu’nun ve kadim medeniyetimizin temelinde mahallede ve mahallede yaşayan insanların sorunları bir arada ve birlikte çözme ilkesi diye bir şey vardır. Benim önerdiğim şey şudur. Mahallenin namusuna takmışlar. Mahallenin namusu bir deyiştir. Yani mecazi bir söylemdir. Bu mecazi söylemi alıp bir başka yere taşımak doğru değildir. Benim kanaatim tıpkı Ahilikte olduğu gibi, Ahilikte esnaf teşkilatları kendi aralarında oto kontrolü sağlıyorlar ve içlerinde herhangi birisi Ahilik kurarlına aykırı bir davranış sergilediğinde onu bir biçimde diğer esnaf arkadaşlara zarar vermeyecek noktaya nasıl getiriliyorsa bunu modernize edilerek mahalle kültürümüzün, komşuluk ilişkilerinin gelişmelerinin yeniden gündeme getirilerek bu bağların güçlendirilmesi. Bu bizim medeniyet değerlerimize de çok uygun. Örneğin, mahallede herhangi bir insan zorlandığında mahalleli ona sahip çıkarlar. Komşuluk ilişkilerini geliştirdiğinizde komşular arasında olabilecek gerginliklerde, ilişkilerde bu komşular devreye girerler. Her mahallede saygın, güngörmüşlüğüyle saygın insanları vardır. Bu insanlar devreye girerek bu butonlara, şuna buna ihtiyaç duyulmadan sorunları çözmek konusunda topluma büyük katkı verirler. Şiddeti biz kadın, erkek, çocuk diye ayıramayız. Bizim merkezimizde insan vardır." diye konuştu.

AK Parti olarak bütün gayelerinin olaylar vuku bulmadan tedbir almak olduğunu dile getiren Uçma, şöyle devam etti: "Vuku buluyorsa bir olay yerinde tedbirlerde etki etmiyorsa güvenlik tedbirlerini yoğunlaştırmak. Benim söylediğim husus butonunda olmasını asla aykırı bir husus değil ki. Dolayısıyla ben mahalleli kültürü geliştirilerek, mahalledeki insanların sorunlarına sahip çıkarak, bir değişkene vardır ya yabancılara ait bir sözdür. ‘Herkes sokağını, evinin önünü temizlerse sokak temiz olur’. Herkes kendi mahallesinde negatif olabilecek, yanlış olabilecek birisi herhangi bir yanlış yapıyorsa ona insani yönden müdahale ederek, hakemlik yaparak bu sorunları yerinde çözmek mümkündür. Ben yerindelik ilkelerinden bahsediyorum. Ama medyamızın işi gücü yok maaşallah ufak bir şeyi tamamını da okumadan cımbızla çekerek sadece Anadolu’nun yüzyıllardır kullandığı mahallenin namusu tabirine takılarak manipüle etmeye çalışıyor. Doğru bulmuyorum. Mahallelik kültüründe ve mahallelikte ısrarcıyım. Ben sadece şiddet konusunda değil, fakir fukara konusunda, mağdur insanlar konusunda, başına bir iş gelmiş insan konusunda, evi yanmış, cenazesi olmuş insanlar konusunda da hayat ve hayata dahil bütün olumsuzlukta mahalle bilinci bu sorunları çözer diye düşünüyorum. Bu benim önerim. Konuşacağız, tartışacağız, müzakerelerde bulunacağız. Medeniyet değerlerimize uygun kendi yapımıza uygun bu toplumu gerçektende toplum yapan değerlere uygun çözümleri nasıl buluruz diye hep birlikte gayret ediyoruz."

Komisyon Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Alev Dedegil, gazetecilerin Uçma'nın önerisine ilişkin sorularına cevap verdi. Dedegil, mahallenin akil insanının sorunların çözümünde devreye girmesinin Türk kültüründe yeri olduğunu söyledi.