Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı İdari Teşkilatı'nın 'Engelsiz Meclis' projesi düzenlenen tören ile tanıtıldı.

Engelliler Haftası dolayısı ile Meclis Yeni Halkla İlişkiler Binası Konferans Salonu'nda, 'Engelsiz Meclis Bilgilendirme ve Tanıtım Töreni' düzenlendi. Törene, Türkiye Ampute Milli Futbol Takımı, Olimpiyat şampiyonu Milli okçular, İşitme engelli okulları öğrencileri, Engelli Federasyonu ve Konfederasyon başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının müsteşar ve üst düzey yöneticileri katıldı. Tören kapsamında, TBMM Genel Sekreteri Dr. İrfan Neziroğlu tarafından kamu kurumlarından ve kurum içinden TBMM'de düzenlenen 'İşaret Dili Eğitimi'ne katılan kursiyerlere sertifikaları verildi.

Meclisin yaptığı çalışmalara ilişkin tanıtım filminin izlenmesinin ardından, bir firmanın işitme engelliler için geliştirdiği hizmetin konu edildiği reklam filmi ile tanınan işitme engelli Muharrem için çekilen film de katılımcılara izlettirildi.

Törende bir konuşma yapan TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu, Meclis İdari Teşkilatı olarak son 3 yılda 'Engelsiz Meclis' adı altında birçok proje gerçekleştirdiklerini ve bu alanda ilkleri hayata geçirdiklerini söyledi. Meclis yerleşkesini, binalardan, asansörlere ve otoparklara kadar engelliler için erişilebilir hale getirdiklerini anlatan Neziroğlu, engellilere talepleri halinde refakat hizmeti de başlattıklarını ifade etti.

TBMM'nin internet sitesini görme ve işitme engellilerin kullanabileceği şekilde düzenlediklerini vurgulayan Neziroğlu, Meclis'te görev yapan polisler için 'Engellilerle Sağlıklı İletişim' kitabı hazırladıklarını, kamu kurumlarından 2'şer temsilcinin de katıldığı işaret dili eğitimleri verdiklerini kaydetti.

Tüm projeleri engellilerin görüşünü alarak hayata geçirdiklerine dikkat çeken Neziroğlu, "Engelli bir vatandaşımızı tekerlekli sandalyesiyle Meclis'e davet ettik ve gördüğü eksiklikleri, bizim göremediklerimizi söylemesini istedik. Görevimiz engelliler için hayatı kolaylaştırmak." diye konuştu.

Kürsüye engelli asansörünü kullanarak çıkan AK Parti İstanbul Milletvekili Gürsoy Erol ise engellilere yönelik olumlu çalışmalar yapıldığını, taleplerinin hızla yerine getirildiğini söyledi. Meclis'te hemen her bölümün engelliler için erişilebilir hale geldiğini dile getiren Erol, engellilerin durumunu anlamak için zihinsel dönüşümün önemini belirterek, "Bunu sağlamak zaman alıyor. Engelli tuvaletlerini sağlıklı insanlar kullanıyor, buralarda sigara içiyorlar. Engelli otoparkına park ediliyor. Türkiye'yi ileriye taşıyacaksak birbirimizi anlayacağız." şeklinde konuştu.

Program sonunda işaret dili eğitimini tamamlayan kamu personeline sertifikaları verildi ve katılımcılarla birlikte anı fotoğrafı çektirildi.