Başbakan Binali Yıldırım, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Memur-Sen himayesinde 55 ülkeden gelen Sendika Konfederasyon Heyeti’ni Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde kabul etti. Toplantıda konuşan Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın: “Yapılan müzakereler , tartışmalar sonucunda İstanbul deklarasyonu olarak tarihe geçecek önemli bir bildiriye de imza atılmıştır” dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Memur-Sen himayesinde 55 ülkeden gelen Sendika Konfederasyon Heyeti’ni Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde kabul etti. Toplantıda konuşan Memur -Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “İslam İşbirliği Teşkilatına üye 56 ülkenin emek örgütlerini ve toplantımıza teşrif eden bu kapsamın dışındaki arkadaşlarımızı bir araya getirdiğimiz bu toplantıya 58 ülkeden 80 konfederasyon ve 116 sendikacı arkadaşımız katılmıştır. Program kapsamında kültürel gezilerimiz olacak ve pazartesi heyetimiz pazartesi Türkiye’den ayrılmış olacaklar. Bu toplantıdan amaç birbirimizi tanıma, kapasite arttırma, birbirimizden istifade etme ve kaynaşmayı sağlama, eğitim iş birliği imkanlarını geliştirme ülkemizin en büyük emek hareketi olarak bir milyon üyesiyle Türkiye’nin en büyük konfederasyonu olarak sendikacı arkadaşlarımızı birbirinden kıymetli emek örgütü liderlerini Türkiye’de ağırlamanın onurunu ve şerefini yaşamak noktasında bir amaç güdülmüştür” dedi.
"İstanbul deklarasyonu olarak tarihe geçecek önemli bir bildiriye de imza atılmıştır”
“Yapılan müzakereler, tartışmalar sonucunda İstanbul deklarasyonu olarak tarihe geçecek önemli bir bildiriye de imza atılmıştır” diyen Yalçın, ”Bu deklarasyondaki ana nokta Birleşmiş Milletlerin altındaki çalışma örgütü İLO, Arap Birliği altındaki çalışma örgütü, Ya da Afrika Birliği altındaki emek komitesi gibi İslam İş birliği Teşkilatı’nın altında da bir emek komitesinin oluşturulması, çalışma örgütünün oluşturulması konusunda ortak bir teklif geliştirilmiş ve bu teklif sonuç bildirgesinin içerisinde en önemli madde olarak yer almış ve bütün katılımcılar bu bildiriyi imzalamıştır. Dolayısıyla bu teklifi İslam İş birliği Teşkilatı’nın dönem başkanlığını yürütmesi dolayısıyla Sayın Başbakanımıza burada takdim edeceğiz.19 Ekim’de İslam İş birliği Teşkilatı’nın Dışişleri toplantısının Taşkent’te olacağını biliyoruz. Dışişleri Bakanımız orada olacak. Dolayısıyla bu ülkenin tamamından gelen emek örgütlerinin liderlerinin bu konuda İstanbul deklarasyonu olarak kabul ettiğimiz bildirideki ana noktayı Dışişleri toplantısında gündeme getirilmesini ve müzakere edilmesini ummaktayız” diye konuştu.
"Türkiye’nin öncülüğünde yeni bir açılımın yeni bir oluşumun gerçekleşmesi noktasında genel bir görüş birliğimiz var"
Toplantının amacına ilişkin bilgiler veren Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, ise “Bu toplantının esas amacı bu coğrafyamızdaki sendikal hareketin büyük bir bölümü ülkemizin liderliğinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bölgesinde güçlü, etkin, oyun kurucu bir ülke olmasındaki gücünü fark eden arkadaşlarımız Türkiye’nin öncülüğünde yeni bir açılımın yeni bir oluşumun gerçekleşmesi noktasında genel bir görüş birliğimiz var. Bu eksikliği giderme açısından birinci görevimiz ise, İslam İş Birliği Teşkilatı’nın dünyadaki sadece bir kaç Uluslar arası teşkilattan biri olan , İslam İş Birliği Teşkilatı D8 ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın altında yer almayan ekonomik, sosyal boyutlu bir komitenin acilen bir ihtiyaç olduğunun farkındadır. O nedenle hem Birleşmiş Milletlerin, hem Avrupa Birliği’nin ekonomik sosyal komitesi, hem dünyada benzer ülkelerin özellikle G20’nin altında yer alan L20 gibi ekonomik ve sosyal boyutlu alan İslam İş birliği Teşkilatında yer almaması bizim açımızdan büyük bir eksiklik. HAK - İŞ 41 yıllık tarihi tecrübesi, Uluslararası ilişkilerdeki büyük kazanımlarını bu oluşum için seferber etmiştir. MEMUR- SEN’in bu çalışmalarına bütün gücümüzle destek veriyoruz” ifadelerini kullandı.