AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, AB ve ABD’nin dost gibi göründüğünü ancak düşmanca davrandığını belirterek “Türkiye’nin yörüngesinde bir değişiklik olacağını düşünüyorum. Türk dünyası ile ’Hazar Ortak Projesi’nde buluşabiliriz” dedi.
Avrupa Birliği’ne karşı HOP
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki görüşmeyi değerlendiren Metin Gündoğdu, bu görüşmenin iki ülke açısından verimli olacağını ve Türkiye’nin yörüngesinin farklı bir noktaya gideceğini belirtti.
Türklerin Asya’dan gelerek Anadolu’yu yurt edindiğine dikkat çeken Gündoğdu, “Kardeşlerimiz, akrabalarımız Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan gibi ülkelerde yaşıyorlar. Orada konuşulan diller Türkçe’ye çok yakın diller. Biz bu kardeşlerimizle bir araya gelmeliyiz. Avrupa Birliği’ne karşı Hazar Ortak Projesi ‘HOP’u kurabiliriz. Böyle bir projeyle Hazar Denizi etrafındaki ülkeler ile işbirliğine gidilebilir. Şangay Beşlisi önerileri de var, bunlar da değerlendirilebilir. Sonuçta benim ülkemin çıkarı ne gerektiriyorsa ben onu yaparım. Sayın Cumhurbaşkanımız yerli ve milli bir lider olarak bu girişimleri yapıyor. Milletimizde attığı her adımda Cumhurbaşkanımızın arkasında olduğunu gösteriyor” diye konuştu.
“Avrupa kendine demokrat”
Batı ülkelerinin 15 Temmuz darbe girişimi karşısında dik duruş sergileyemediğini belirten Metin Gündoğdu, şöyle konuştu: “Her fırsatta demokrasi dersi vermeye çalışan Avrupa, demokrasiyi hedef alan darbe girişimi karşısında gereken tepkiyi veremedi. Avrupa Birliği’nin en önemli ülkelerinden olan ve 3 milyon Türk vatandaşımızın yaşadığı Almanya, Cumhurbaşkanımızın telekonferans ile oradaki kardeşlerimizle buluşmasına engel oldu. Avrupa’nın demokrat yüzünü bir kez daha görmüş olduk. Bunlar ancak kendilerine demokrat. Çıkarlarına ters düşen bir durum olduğunda demokrasiyi unutarak hemen onun karşısında yer alıyorlar. Türkiye, nerede mazlum ve mağdur bir millet varsa, dünyanın neresinde olursa olsun yardıma koştu. Afrika’nın en ücra köşesinde yaşayan Hristiyan’ın da yardımına koştuk, Orta Asya’daki Müslümana da” şeklinde konuştu.
“Yerde sürünmektense ayakta ölürüz”
Avrupa ve ABD’nin dost gibi göründüğünü ancak düşmanca davrandığını belirten Metin Gündoğdu şöyle konuştu: “Türkiye Cumhuriyeti Devleti gittiği yere merhamet ve adalet götürüyor. Bizler merhamet medeniyetinin çocuklarıyız. Bunun gereği olarak mazlumlar arasında ayrım yapmadan herkese el uzatıyoruz. Ama Avrupa ve Amerika gittiği yerlere fitne, fesat, düşmanlık götürüyor. Dünyadaki tüm terör örgütlerinin ardında Avrupa ve Amerika var gibi gözüküyor. Kapital dünyanın kölesi oldukları için para kazanmak adına her şeyi yapıyorlar. Ülkelerin içini karıştırıyorlar kazanıyorlar, silah satıyorlar kazanıyorlar, o ülkelerin yeraltı kaynaklarını sömürüyorlar kazanıyorlar. Milletimiz bu gerçeği gördüğü için 15 Temmuz’da tankların önüne çıktı. ‘Yerde sürünmektense ayakta ölürüz’ diyerek istiklaline sahip çıktı.”