Türkiye’nin en zengin jeotermal alanına sahip Aydın’ın, bu zenginlikten faydalanması gerektiğini belirten MHP milletvekili adayı Fevzi Köse, “Aydın, jeotermallerden payını almalıdır. Zengin kaynakların fakir bekçisi olmamalıdır.” dedi.

Jeotermal enerji iyi ve doğru projelendirildiği ve hizmete sunulduğu takdirde Aydın’ın yer altındaki hazinesinin, geleceği ve en büyük zenginliği olarak görüleceğini belirten Köse, “Jeotermal santrallerin açılmasına kesinlikle karşı değiliz ancak çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri, son zamanlarda Aydın gündeminin en önemli konusu haline gelmiştir. Kurulan jeotermal santrallerinde reenjeksiyonun tam olarak yapılmadığı, zaman zaman dışarıya verildiği iddiaları sürekli dile getirilmektedir. Santrallerde dışarıya verilen buhar ve sıcak akışkan içerisinde radon gazının normalin 30-40 katı, kadmiyum oranının normalin 10 katı, ayrıca kükürt ve hiç rastlanmaması gereken arsenik, bor gibi çevreye ve insan sağlığına zararlı maddelerin de doğayı ve insan hayatını tehdit edecek oranlarda fazlasıyla bulunduğu tespit edilmiştir. Son zamanlarda ihraç edilen incirlerde yapılan kalite kontrol ve tahlillerde de kükürt kalıntılarına rastlanmaya başlamıştır.” dedi. Jeotermal santrallerin çevreye ve insan sağlığına zararlarının araştırılması için bağımsız bir ekip kurulması gerektiğini belirten MHP adayı Köse, “Özellikle üniversitemizin oluşturacağı bağımsız teknik bilirkişilerce araştırılarak, zararları mutlaka belirlenmeli, çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini giderecek her türlü tedbir alınmalı, denetim mekanizması hayata geçirilmelidir. Bu konuda Aydın Valiliği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Adnan Menderes Üniversitesi üzerine düşeni yapmalıdır. Büyükşehir Belediye Başkanlığı da diğer büyükşehir belediyelerinde olduğu gibi çevre koruma ve kontrol daire başkanlığı birimini derhal bünyesinde oluşturmalı ve faaliyete geçirmelidir. AKP iktidarının adeta korumasındaki bu santrallerin kontrolü ve denetlenmesi bu anlamda sağlanabilmelidir.” dedi.

Şehirdışından gelen yatırımcıların çok büyük kazançlar elde ettiğini, Aydınlıların ise bu santrallerde işçi olarak çalıştığını ifade eden Fevzi Köse, “Biz bu tesislerin sadece bekçiliğini yapmaktayız. Jeotermal kaynaklarımızdan Aydınlımızın da fayda sağlaması, Aydınlının en doğal hakkıdır. Jeotermal santrallerin gelirlerinden sağlanan yıllık kazançtan daha önce İl Özel İdaresi’ne aktarılan paylar, oranları daha da arttırılarak ilçe belediyeleri ve Büyükşehir Belediyesi bütçesine aktarılmalıdır. Jeotermal santrallerin kurulması sebebiyle incir, zeytin gibi Aydınımız'ın kalkınmasında ve ticaretinde önemli bir yeri olan tarım ürünlerinde başgösteren her türlü zararın, bu santraller tarafından mutlaka karşılanması gerekmektedir.” dedi.