MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir 2. bölge 1. sıra milletvekili adayı Ahmet Kenan Tanrıkulu, iktidar olunlarsa Türkiye’ye Soma ve Ermenek faciaları
yaşatmayacaklarını söyledi. Madencilikte facialara yol açan sebepleri ortadan kaldıracaklarını, maden işçisine hakettiği maddi ve manevi değeri vereceklerini vaadeden Tanrıkulu, Soma’da şu anda yaşanan sıkıntıların çözümü için sosyal projeler üreteceklerini belirtti.

Geçen yıl 13 Mayıs tarihinde, daha önce yapılan uyarılar dikkate alınmadığı için 301 işçiye mezar olan Soma faciasının ilk yılında, İzmir'in Kınık ilçesinde parti teşkilatı tarafından düzenlenen anma etkinliğine katılan Tanrıkulu, şehit madencilerine rahmet dilerken geride kalan ailelerine de sabır diledi. Soma Kömürleri A.Ş.’ye ait Eynez ocağında göz göre göre bir cinayet işlendiğini dile getiren Tanrıkulu, işleten şirketin tedbirsizliği ve devlet kurumlarının denetimsizliği sebebiyle bugün 301 maden şehidinin aramızda olmadığını söyledi. Faciada sebebiyle yetim kalan çocuk sayısının 432 ve yaş ortalamalarının 10 olduğuna dikkat çeken Tanrıkulu, “Eynez madeninin uzunluğu 4.5 km., derinliği 420 metre. Yangın, yerin 150 metre altında çıkmış. İşçilerin madenin çok sıcak olduğunu belirtmelerine, yangın riski olmasına rağmen hiçbir tedbir alınmamış. Bu tedbirsizlik sonucu 301 işçimiz bile bile ölüme gönderilmiştir. Açılan dava sonucu 37 tutuksuz, 8’i tutuklu toplam 45 kişi yargılanıyor. Bugün bakıldığında yeteri kadar tedbirin hala alınmadığını görüyoruz. MHP iktidarında madenler yeniden yapılandırılacak. Öncelikle işçi ve iş güvenliği sağlanmadan madenler çalıştırılmayacak. Biz mevcut iktidar gibi işçilerin can güvenliğini gözardı etmeyeceğiz. Bizim iktidarımızda, Soma ve Ermenek faciaları yaşanmayacak.” dedi.

Soma’da asıl sıkıntının, şu anda geride kalan eşler ve yetim çocuklar olduğuna işaret eden MHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, bu konuda da gerekli tedbirler alınmaması halinde sosyal patlamalar yaşanacağını söyledi. Tanrıkulu, “Bölgede, tamamen kopan aile ilişkileri mevcut. Şu anda Soma’da en büyük sorun geride kalanlar, aileler, işsizler ve yetim çocuklar. Soma ve çevresinde kalıcı sosyal projeler üretilmesi gerekiyor. Para vermek, karşılıksız yardım yapmakla sorun çözülmüyor. Bu yüzden kalıcı politikalar üretilmesi gerekiyor. Bunu iktidar başaramadı, MHP iktidarında biz bu sorunu da çözecek adımları atacağız.” diye konuştu.