MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir 2. bölge 1. sıra milletvekili adayı Ahmet Kenan Tanrıkulu, ihracatçının hedeflerine MHP ile ulaşacağını söyledi. İktidarın uyguladığı yanlış ekonomi politikaları yüzünden ihracatın son beş aydır sürekli gerilediğini ve dış ticaret hedeflerine bu şekilde ulaşılmasının mümkün olmadığını ifade eden Tanrıkulu, yeni bir dış ticaret stratejisine ihtiyaç olduğunu kaydetti. İhracatçılarla biraraya gelen Tanrıkulu, sıkıntılarını dinledi. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkan yardımcıları Emre Kızılgüneşler ve Nurettin Tarakçıoğlu’nun evsahipliğinde yapılan toplantıya Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Mahmut Özgener, Ege Deri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Galiko ve Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya katıldı.

‘ACİL TEDBİR İSTİYORUZ’

EİB adına konuşan Koordinatör Başkan Yardımcısı Kızılgüneşler, ihracatın son beş aydır sürekli düşüş gösterdiğine işaret ederek, yüzde 8,3’lük bir gerileme yaşandığını söyledi. Mayıs ayında ise ihracatın yüzde 19 düşerek 10 milyar 450 bin dolar olduğunu anlatan Kızılgüneşler, “İlk beş ayda ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,3 gerilemeyle 61 milyar 296 milyon 205 bin dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıl ilk beş ayda 66 milyar 869 milyon 199 bin dolar ihracat yapılmıştı. Son 12 aylık ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,7 azalarak 151 milyar 725 milyon 75 bin dolar oldu. Bu düşüşler bizleri umutsuzluğa sürüklüyor. Mevcut pazarlarımız kapandı. Yeni pazar arayışı da yok. Acil tedbir alınmasını bekliyoruz. 57. Hükümet döneminde ihracatçılara yaptığınız hizmetleri de çok arıyoruz.” diye konuştu.

‘MEVCUT POLİTİKALARLA İHRACATIN İLERLEMESİ MÜMKÜN DEĞİL’

İhracatçıların yaşadığı sıkıntıları yakından takip ettiğini dile getiren MHP adayı Tanrıkulu, mevcut politikalarla ihracatın ilerlemesinin mümkün olmadığını savundu. Siyasi iktidarın yanlış siyasi ve ekonomik uygulamaları sebebiyle ekonomide istikrarın bozulduğunu, yabancı yatırımcıların ülkeye yatırım yapamaz hale geldiğini söyleyen Tanrıkulu, “Bizim de koalisyon ortağı olduğumuz 57. Hükümet döneminde alınan ekonomik tedbirleri uygulayan iktidar, 2007 sonrası yapısal reformları yapmadığı için ekonomi patinaj çekmeye başladı. Yanlış kur politikası, ihracat pazarlarının yanlış politikalarla kapanması yüzünden ihracat da inişe geçti. Son beş aydır ihracat sürekli düşüyor. Mevcut politikalarla ihracatın artması mümkün değil. Üretime destek olan, ihracatta katma değeri arttıracak teşvikler verilmeli. Biz ihracatçımızın elinden tutacağız, onları layık oldukları rekabet şartlarına kavuşturacağız. İhracatçının hedefine ulaşmasını sağlayacağız.” diye konuştu.