Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Danışma Kurulu saat 15.30'ta toplandı. TBMM Başkanı İsmet Yılmaz başkanlığında toplanan Danışma Kurulu'nda 4 partinin temsilcileri üye sayısı konusunda uzlaşma sağlayamadı.

1 saat süren toplantıda 4 parti temsilcisinin hangi partiye kaç üyelik verileceği konusunda uzlaşma sağlayamadı. Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, meseleye RTÜK ve Güvenlik İstihbarat Komisyonu'nda oy eşitliğinde kaynaklı durumdan dolayı pozisyonun belirlenmesi konusunda bir bütün olarak baktığını ifade etti.

Siyasi Partiler Kanunu'nun 35. maddesine göre belirlenecek sayının eşit olması halinde oy sayısının fazla olan partiye geçmesi gerektiğine ilişkin pozisyonlarını ifade ettiğini dile getiren Vural, MHP olarak iç tüzükte 15 olarak belirlenen sayının artırılması yönünde bir irade beyanlarının olmadığını söyledi. Diğer siyasi partilerin ise 18 olması konusunda bir eğilim oluştuğunu belirten Vural, hukuktan kaynaklanan MHP'nin yorumuna diğer partilerin destek amaçlı bir görüş oluşturmadığını söyledi. 15 sayısının artırılması konusunda bir irade beyanında bulunmadığını anlatan Vural, 18 üye olması konusunda MHP dışındaki diğer partilerde bir irade oluştuğunu ifade ederek bu iradeyi Meclis Başkanı İsmet Yılmaz'ın bir öneri olarak genel kurula yarın getireceğini vurguladı.

Meclis Başkanlık Divanının Perşembe günü oluşmasının beklendiğini dile getiren Vural, diğer partilerin üye belirlemede kura çekimini istediğini aktararak "Hukukun olduğu yerde şans oyunu olmaz dedim. Dolayısıyla keyfilikte olmaz. Hukuk anamuhalefet partisini belirlerken eşit olması halinde muteber oy sayısına bakıyorsa bizim de yorumlarımızı bu şekilde yapmamız gerekir. Bu konudaki irademizi de Danışma Kurulu'nda da Meclis Başkanına da hukuki yorum çerçevesinde hukuk çerçevesinde adım atılması gerektiğini ifade ettik. Meclis Başkanı bu konuda bir değerlendirme yapacağını söyledi." diye konuştu.

Meclis Başkanlık Divanı üyeleri 8 AK Parti, 4 CHP, 3 MHP ve 3 HDP'li üyeden oluşacak.