MHP Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, özelleştirme kapsamında kapatılan ve ardından 1.1 milyon dolara Yeni Şafak gazetesinin sahibi Albayrak ailesine satılan Balıkesir SEKA Fabrikası'nın bulunduğu alana termik santral kurulmasına karşı olduklarını söyledi. Santralde günde 525 ton ithal kömürün kullanılmasının Balıkesir ovasına ciddi zararlar vereceğini belirterek, "Santralin yapılacağı bölge, Balıkesir'in son derece kritik bir bölgesidir. Ovanın merkezi, üniversitenin ve tıp fakültesinin dibinde, güneyinde Balıkesir'in içme suyunun karşılandığı İkizcetepeler Barajı'na kuş uçumu 3-5 dakika. Yine yakınında bölge hastanesi kuruluyor. Esed rejiminin bombayla yaptığını, biz bu termik santralle yapacağız demektir." dedi.

MHP Balıkesir milletvekilleri Ok ve Recep Çetin, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. DSİ tesislerinde düzenlenen toplantıya MHP İl Başkan Yardımcısı Hakan Mesci, Karesi İlçe Başkanı İsmail Yenal ve Altıeylül İlçe Başkanı İsmail Sönmez de katıldı. Milletvekili Ok, bir soru üzerine Balıkesir SEKA Fabrikası'nın bulunduğu alana yapılan termik santral ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. "Türkiye'de hukuk olsaydı, adaletin vermiş olduğu karar uygulanırdı." diyen Ok, şunları söyledi: "Bugün burası yandaşların değil, devletin elinde olurdu. Mahkeme süreci en üst mahkemede dahi sonuçlandı. Bütün mahkeme kararlarında SEKA'nın devlete iadesi istendi ama Türkiye'de hukuk olmadığı için, adalet kişilere göre karar verdiği için böyle oluyor. Adalet AKP'nin arka bahçesi olduğundan dolayı bugün burası, hukukun verdiği karara rağmen Albayrak'lara peşkeş çekilmiştir. Burada kurulacak bir termik santral, Balıkesir'in tamamını çok ciddi olarak etkileyecektir. Burada termik santral yoluyla enerji elde edilmesinin Balıkesir'e verebileceği tahribatı gerçekten anlamak için bir şeyler bilmek gerekmiyor. Balıkesir halkına rağmen burada termik santrali savunuyorlarsa, özellikle de Büyükşehir Belediye Başkanı'nın halkın yanında, termik santralin karşısında olması gerekirken şirketin avukatlığına soyunması, Balıkesir adına utanç verici bir şey. Günümüzde güneş ve rüzgâr enerjisi var. Söz konusu tesis, 2 bin dönüm arazi üzerine kurulu bulunuyor. Balıkesirimiz güneş enerjisi anlamında oldukça zengin. Almanya'da neredeyse güneş yok ama evlerin çatıları olmak üzere neredeyse enerjisinin üçte birini güneş enerjisinden sağlıyor. Batı dünyası çevreye karşı bu kadar duyarlı olurken, termik santralleri kapatırken bizim onların terkettiği teknolojiyi, sırf daha fazla para kazanma adına yapmamız doğru değil."

'BİZ VE KÖYLÜLERİMİZ AKP'YE GÜVENMİYORUZ'

Amaçlarının kimseyi karalamak ve kimseye saldırmak olmadığını belirten MHP Milletvekili Ok, "Mutlaka bu termik santral uygulamasından vazgeçilmeli. Bizler MHP olarak konunun yakın takipçisi olacağız, çünkü bu memleket bize atalarımızdan miras değil, emanet. Yeni nesillere bırakmak üzere atalarımızdan emanet aldık. Bugün hangi güç, bu yandaş şirketin kantarında kullanılacak kömür miktarını ve bacalardaki filtreyi kontrol edebilir? Simav Çayı'nda zaman zaman balık ölümleri yaşanıyor. Bu termik santralin Balıkesir'e kurulmasına sağlayanlar, Balıkesir'in geleceğine kastedenlerdir. Balıkesir halkından, haktan, hukuktan ya da değil, maalesef rantçıların, devleti soyanların avukatlığına soyunmaktadırlar ama bizler teşkilatlarımızla birlikte Balıkesir halkının yanındayız. Termik santrale şiddetle karşıyız." diye konuştu.

Yapılan santralle amacın, daha ucuza enerji elde edip daha fazla para kazanmak olduğunu savunan İsmail Ok, şöyle devam etti: "Yine bu kömürün kalitesini ve standartlara uygun olup olmadığını hiç kimsenin sorgulamayacağını söylüyoruz. Eğer içinde kükürt varsa, eğer kalitesiz kömür kullanacaklarsa atmosfere karbondioksit ve kükürt salınımı artacaktır. Ardından ilk yağmurda asit olarak bizim ovamıza yağacaktır, ovamızı çoraklaştıracaktır. Bırakın insanları, bitki bile yetişmez hale gelecektir. Biz bu gerekçelerle karşı çıkıyoruz. Biz kısacası, 13 yıldan beri uyguladığı politikalardan dolayı AKP'ye güvenmiyoruz. Köylülerimiz de güvenmiyor. Onun için buna karşıyız, yoksa SEKA'nın açılmasına karşı değiliz. Biz SEKA'nın açılmasını savunuyoruz ama kömürden enerji ederek değil."

'CİDDİ SAĞLIK VE ÇEVRE SORUNLARINA YOL AÇAR'

MHP Milletvekili Çetin de santralin kurulmasının, beraberinde önemli sağlık problemlerine yol açacağını belirterek, ciddi çevre kirliliği de yapacağını söyledi. Başka tür enerjilerin kullanılmasını öneren ve söz konusu santralin kömürle çalışacağını ifade eden Çetin, "Firma, kömürün en ucuzunu, en uygun fiyatlı olanını seçecek. Sonuçta bunu kontrol edecek mekanizmalar, Türkiye açısından sıkıntılı. Filtre sistemi kullanılacak mı? Ne kadar etkili olacak? Bunlar hep bilinmeyenler ancak bildiğimiz bir şey var, sonuçta termik santralin çevreye vermiş olduğu sıkıntılar çok fazla. Bölge bir tarım arazisi, Balıkesir'in ovası. Türkiye'deki diğer termik santral örneklerini gördüğümüzde, buranın çok uygun olmadığını söyleyebiliriz. Bu nedenle bunun bir çevre faciasına yol açacağını, uygun olmadığını düşünüyoruz, çünkü başka alternatif enerjiler kullanmak mümkün." değerlendirmesinde bulundu.